Kezdőoldal » Otthon » Kert » Élelmezésügyi várakozási idő?...

Élelmezésügyi várakozási idő? Rovarölő permetezés.

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Üvegházi molyok ellen permeteztem 6 nappal ezelőtt Apacs 25Wg nevű szerrel. Az élelmezésügyi v. ideje 14 nap. Az a kérdésem, hogy a napokat akkor is lehet számolni, ha én ma pl leveszek egy uborkát és beteszem 8 napra a hűtőbe? Vagy feltétlen az élő növényen kell maradnia a termésnek amíg letelik a várakozási idő? Köszönöm!

2015. jún. 11. 11:26
 1/6 anonim ***** válasza:
Általában a tövön lévők esetében a megadott időtartam lejártáig a termést nem ajánlott betakarítani,ez sok szer tasakján is rajta van/volt. Amit leszedtél nem muszáj kidobni várjál 10 napot akkor vele,a hatóanyag akkor is bomlik csak esetleg lassabban.
2015. jún. 11. 11:54
 2/6 anonim ***** válasza:
A leszedett termésben a hőtől függ a hatóanyag bomlás sebessége, tedd melegebb helyre a leszedett termést ha tudod, fagyasztani tilos.
2015. jún. 11. 11:56
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2015. jún. 11. 12:18
 4/6 anonim ***** válasza:
Átlagos időjárási viszonyokhoz / csapadék, hőmérséklet -és nem hűtéshez/ van meghatározva. Tekintve, hogy a hatóanyag gyomor és idegméreg, ráadásul felszivodó - nem érdemes vele szórakozni. Amit leszedtél ki kell dobni és várd ki a várakozási időt! Ne mérgezd magad és másokat sem.
2015. jún. 13. 15:29
 5/6 anonim ***** válasza:

Honnan vetted ezt a 14 napot? Az Apacs nincs engedélyeztetve uborkára, de most így gyorsban semmilyen más klotianidintartalmú szert sem találtam uborkára.

Úgy általánosságban, más neonikotinoidok, amik gyümölcsre 14 naposak, azok uborkára 3 naposak szoktak lenni. Mivel hogy ha minden termés le van szedve, akkor annyi hatóanyag már nem megy beléjük a nedvkeringéssel, hogy veszélyesek legyenek.

Nem biztatlak persze arra, hogy edd meg a 6 napja lepermetezett növényen később megjelent terméseket, de én megenném, vagy ha sok, és sajnálnám kidobni, akkor besavanyítanám, pár hónap alatt az üvegben is lebomlik az esetleges szermaradék.

2015. jún. 14. 13:21
 6/6 A kérdező kommentje:
Azt írja az adatlap, hogy alma, körte, őszibarack 14 nap. Mást nem ír tehát ha ráment az uborkára is akkor gondolom ott is 14 nap. Bár biztos függ az anyagcsere gyorsaságától is, de nem baj pénteken már letelik .
2015. jún. 15. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!