Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen közel ültethetek...

Milyen közel ültethetek sövényt a szomszéd kerítéséhez, illetve van e teendőm a hozzá átnövő ágakkal?

Figyelt kérdés
A háza utáni területről lenne szó. Állandóan kíváncsiskodik és ez elég zavaró. Meg a kutyákat is állandóan etetné... Egy-két melléképülete van a kerítés mellett, de amúgy csak a kertje, ültetvénye.
2015. ápr. 3. 11:43
 1/10 anonim ***** válasza:
30%
0,5 m szabad területet kell hagyni a kerítéstől befelé számítva, tehát az ebbe benövő oldalágakat is el kell távolítani.
2015. ápr. 3. 12:40
 2/10 anonim ***** válasza:
39%
A helyi önkormányzatnál érdeklődj!
2015. ápr. 3. 12:41
 3/10 anonim ***** válasza:
Nálunk nincs korlátozva, de ha átlóg, átszemetel birtokvédelmi eljárást indíthat ellened a szomszéd.
2015. ápr. 3. 12:42
 4/10 A kérdező kommentje:

:( ez így nem túl biztató! A telkünk inkább hosszú, mint széles, szóval még ez a fél méteres távolság is túl sokat elvenne belőle, nem tudna pl. a fás autó bejönni...

Köszönöm a válaszokat! Érdeklődök az Önkormányzatnál, de azért gondolkodok B terven is!

2015. ápr. 3. 13:53
 5/10 anonim ***** válasza:
74%

A távolságra már nincsen jogszabály .A lényeg hogy a szomszédodat ne korlátozd a telke használatában .

Ha van kerités,jól gondold meg milyen közel ülteted hozzá.

A sövény azon oldalát is gondozni kell,hogy fogsz mellette elférni .Az 50-60 cm re ültetett sövényágak megfognak nőni,és a keritésig érnek majd.Akkor szidod majd azt aki az első tövet letette ide .Tapasztalat .

2015. ápr. 3. 14:36
 6/10 anonim ***** válasza:
73%

Országos rendelet már vagy 20 éve nincs.

De helyi rendelet már egyre több helyen van, általában már kis falvakban is.

Ezek egy része a megszűnt jogszabály (MÉM rendelet) adatait vette át, máshol egész más távolságokat vettek bele, általában nagyobbakat. (Ha jól emlékszem, 3 m-nél nem magasabb sövény esetében 1 m-re lehetett telepíteni a telekhatártól.)

Szóval, megkérdezed az önkormányzatnál, nálatok mit ír a HÉSZ.

Ha nincs belevéve, akkor jog szerint bárhová teheted, de ha a szomszédnak bármi hátránya származik a túl közeli telepítésből, akkor perelhet ezért.

(Megkérném a hozzá nem értőket, ne pontozzák le azokat, akik tudnak valamit.)

2015. ápr. 3. 19:40
 7/10 anonim ***** válasza:

Az érdekesség kedvéért rászántam tíz percet, és kikerestem pár HÉSZ-t.

3 m-nél nem magasabb sövény ültetési távolsága telekhatártól:

Báránd: 1,5 m.

Győr: 1 m.

Osli: 2 m.

Hódmezővásárhely: 1 m.

Sződliget: 3 m.

Derekegyház: 1 m.

Kispest: 1,5 m.

2015. ápr. 3. 21:12
 8/10 anonim ***** válasza:
55%

# 1

Honnan szedted a válaszod?

Talán megkérdezted privátban a kérdezőt, hogy hol lakik?

Én pár hónapja megkérdeztem az önkormányzatnál, hogy mennyire lehet fát ültetni a kerítéshez, és az építési hivatalba irányítottak, mert ők foglalkoznak ezzel, és ott azt mondták, hogy ez nincs szabályozva, oda ültetem, ahova akarom.

Központilag nincs meghatározva, önkormányzatonként lehetnek különböző szabályozások.

Vagy január óta változott volna a rendszer?

A hülyeségre több pontot adtok ti ....?

Na én is csak trollkodni fogok ide járni!

2.,3. voltam.

2015. ápr. 3. 22:42
 9/10 anonim ***** válasza:
55%

"az ebbe benövő oldalágakat is el kell távolítani."

Akkora hülyeséget.

Amíg nem lóg át, nem árnyékol, nem szemetel, és nincs korlátozva a távolság mi okból kéne eltávolítani a kerítéstől fél méterre lévő ágakat?

2015. ápr. 3. 22:45
 10/10 A kérdező kommentje:
Szerintem tök felesleges vitázni! Gondolom mindenki azt írta, ahogyan ő tudja/hallotta. Érdeklődök, hogy nálunk mi a helyzet, de a telkünk adottságaiból kiindulva kicsi az esély, hogy a sövény ültetése megoldaná a problémánkat :(
2015. ápr. 4. 01:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!