A kutyagumi mehet a komposztba?
ò, nyilvan az okorban amikor tele voltak parazitakkal, fertozesekkel, betegsegekkel, akkor csuda jo dolgokat csinalhattak. LOL.
Azt nem ertem hogy egyaltalan hogy merul fel ez a dolog? Kenyelmetlen kidobni a kutyaxart a kukaba, vagy elasni valahol a kert sarkaban?
"a sertés trágyát, de felhasználás előtt általában feldolgozzák, hogy elpusztítsák a bennük található parazitákat és kórokozókat "
Sokáig én is éltem ebben a hitben, amiről #8-as válaszoló beszél. Aztán tavaly véletlenül kiderült, hogy Debrecenben augusztusban rendszeresen, de tavaly például éppen a Virágkarnevál előtti héten mi okozta azt az orrfacsaró bűzt, ami az egész várost beteríti és könnyekre fakasztja.
A felgyülemlett sertés hígtrágyát szétlocsolják a földeken, és hagyják, hogy néhány napig süsse a nap [ez a fertőtlenítés, a nap UV-ja :-) ] és néhány nap múlva beforgatják. Nos néhány gazda szart időben beforgatni, és mivel egy két nap volt már a Virágkarneválig, botrány lett a város beterítő penetráns bűz. Na, innen tudtam meg hogy működik ez a dolog. Amúgy évek óta rendszeresen jelentkezik egy-egy hétre ez a rettentő szag Debrecenben, csak az okát nem tudtuk, valami illegális sertéstelepről szóltak urbanlegend mendemondák...
"ò, nyilvan az okorban amikor tele voltak parazitakkal, fertozesekkel, betegsegekkel, akkor csuda jo dolgokat csinalhattak. LOL."
A törökök előtt elvétve tartottak disznót az országban, azt sem istállózott tartással, hanem kondában vagyis szabadtartásban és azok oda szartak, ahol éppen voltak.
De akkor azt írd le, hogy sterilizálják a disznószart a török hódoltság korától napjainkig!
Érdekelne.
Agrármérnökként végeztem és azóta is a földből élek, és még nem hallottam ilyesmiről.
Köszönöm a válaszokat, akkor inkább hordom tovább a kukába. Biztos ami biztos.
Egyébként ha beírom a gugliba, akkor az ott lévô találatok szerint mehet bele. A kutyus nem kap nyers húst, csak száraztápot, rendszeresen van féregtelenítve.
A gondolat úgy merült fel, hogy a kuka iszonyú büdös tőle, kenődik mindenfelé, hiába keverem homokkal, elég gusztustalan.... A " kutyawc" meg pont a komposztáló mellett lett kijelölve, így csak oda kéne lendíteni a lapátot.
Én csak azért nem rakom a komposztra, mert nem akarok vele újból találkozni.
Régebben ásóval, újabban talajfúróval ások egy 60-80cm mély lukat és abba dobálom, majd betemetem.
(ugyanígy teszek a málna és rózsavesszőkkel.)
Megkérdeztem az édenkerttől, hogy ki írta azt a cikket.
A válaszon nem lepődtem meg:
..."Sajnos az említett írás beküldőjét már nem tudjuk visszakeresni"....
Pedig szívesen megkérdeztem volna, hogy mégis mit kéne csinálni a háznál, kisgazdaságban keletkező hatalmas mennyiségű sertéstrágyával.
Ha valamilyen íráshoz nem adja senki a nevét, az semmilyen tudományos értékkel nem bír.
(Gondolom az a válaszoló, aki ezzel a cikkel érvelt, az a belvárosban, emeleten lakik, és lövése sincs a természet/élőlények működéséről)
"A csatornabol nem a foldekre kerul a xar."
Nem a földekre, hanem komposztálótelepekre kerül szennyvíziszap néven.
Megint vakvágányra mentél.
Nehézfémekkel érvelsz?
Az nincsen értékelhető mennyiség a fekáliában (sem kutyaszarban).
És itt ugye a kutyaszar szerepel a kérdésben.
Találj ki jobbat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!