Kezdőoldal » Otthon » Kert » A kutyagumi mehet a komposztba?

A kutyagumi mehet a komposztba?

Figyelt kérdés
Eddig a kukába dobáltam, de ez nem a legszerencsésebb.
2015. márc. 23. 09:25
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:

ò, nyilvan az okorban amikor tele voltak parazitakkal, fertozesekkel, betegsegekkel, akkor csuda jo dolgokat csinalhattak. LOL.

Azt nem ertem hogy egyaltalan hogy merul fel ez a dolog? Kenyelmetlen kidobni a kutyaxart a kukaba, vagy elasni valahol a kert sarkaban?

2015. márc. 23. 12:59
 12/33 anonim ***** válasza:
100%

"a sertés trágyát, de felhasználás előtt általában feldolgozzák, hogy elpusztítsák a bennük található parazitákat és kórokozókat "

Sokáig én is éltem ebben a hitben, amiről #8-as válaszoló beszél. Aztán tavaly véletlenül kiderült, hogy Debrecenben augusztusban rendszeresen, de tavaly például éppen a Virágkarnevál előtti héten mi okozta azt az orrfacsaró bűzt, ami az egész várost beteríti és könnyekre fakasztja.

A felgyülemlett sertés hígtrágyát szétlocsolják a földeken, és hagyják, hogy néhány napig süsse a nap [ez a fertőtlenítés, a nap UV-ja :-) ] és néhány nap múlva beforgatják. Nos néhány gazda szart időben beforgatni, és mivel egy két nap volt már a Virágkarneválig, botrány lett a város beterítő penetráns bűz. Na, innen tudtam meg hogy működik ez a dolog. Amúgy évek óta rendszeresen jelentkezik egy-egy hétre ez a rettentő szag Debrecenben, csak az okát nem tudtuk, valami illegális sertéstelepről szóltak urbanlegend mendemondák...

2015. márc. 23. 13:56
 13/33 anonim ***** válasza:

"ò, nyilvan az okorban amikor tele voltak parazitakkal, fertozesekkel, betegsegekkel, akkor csuda jo dolgokat csinalhattak. LOL."

A törökök előtt elvétve tartottak disznót az országban, azt sem istállózott tartással, hanem kondában vagyis szabadtartásban és azok oda szartak, ahol éppen voltak.

De akkor azt írd le, hogy sterilizálják a disznószart a török hódoltság korától napjainkig!

Érdekelne.

Agrármérnökként végeztem és azóta is a földből élek, és még nem hallottam ilyesmiről.

2015. márc. 23. 19:03
 14/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, akkor inkább hordom tovább a kukába. Biztos ami biztos.

Egyébként ha beírom a gugliba, akkor az ott lévô találatok szerint mehet bele. A kutyus nem kap nyers húst, csak száraztápot, rendszeresen van féregtelenítve.

A gondolat úgy merült fel, hogy a kuka iszonyú büdös tőle, kenődik mindenfelé, hiába keverem homokkal, elég gusztustalan.... A " kutyawc" meg pont a komposztáló mellett lett kijelölve, így csak oda kéne lendíteni a lapátot.

2015. márc. 23. 20:44
 15/33 anonim ***** válasza:

Én csak azért nem rakom a komposztra, mert nem akarok vele újból találkozni.

Régebben ásóval, újabban talajfúróval ások egy 60-80cm mély lukat és abba dobálom, majd betemetem.

(ugyanígy teszek a málna és rózsavesszőkkel.)

2015. márc. 23. 22:14
 16/33 anonim ***** válasza:

Megkérdeztem az édenkerttől, hogy ki írta azt a cikket.

A válaszon nem lepődtem meg:

..."Sajnos az említett írás beküldőjét már nem tudjuk visszakeresni"....

Pedig szívesen megkérdeztem volna, hogy mégis mit kéne csinálni a háznál, kisgazdaságban keletkező hatalmas mennyiségű sertéstrágyával.

Ha valamilyen íráshoz nem adja senki a nevét, az semmilyen tudományos értékkel nem bír.

(Gondolom az a válaszoló, aki ezzel a cikkel érvelt, az a belvárosban, emeleten lakik, és lövése sincs a természet/élőlények működéséről)

2015. márc. 24. 10:34
 17/33 anonim ***** válasza:
Itt elso korben nem a sertestragyarol hanem a kutyaszarrol van szo.
2015. márc. 24. 10:38
 18/33 anonim ***** válasza:

"A csatornabol nem a foldekre kerul a xar."

Nem a földekre, hanem komposztálótelepekre kerül szennyvíziszap néven.

2015. márc. 24. 10:47
 19/33 anonim ***** válasza:
Egy resze kerul komposztalotelepekre, a felhasznalasa meg erosen vitatott. pl. Nemetorszagban nehezfemekre vizsgalni kell, es nem lehet gyumolcs ill. zoldsegtermo teruletre kitenni. Az osztrakok meg erosen korlatozzak, sok helyen tilos felhasznalni, es tervezik a teljes tiltast. Svajcban teljesen tilos szenyviziszapot mezogazdasagban felhasznalni.
2015. márc. 24. 10:59
 20/33 anonim ***** válasza:

Megint vakvágányra mentél.

Nehézfémekkel érvelsz?

Az nincsen értékelhető mennyiség a fekáliában (sem kutyaszarban).

És itt ugye a kutyaszar szerepel a kérdésben.

Találj ki jobbat!

2015. márc. 24. 11:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!