Fasebkezelőt házilag hogy lehet előállítani?
Házilag legegyszerűbb, ha a sebet beecseteljük valamilyen réz tartalmú lemosószer, és gombaölő, valamint rovarölő szer egy százalékos oldatával. Tehát egy jóval töményebb oldattal, mint amivel vegetációs időben a lombot kezeljük.
Az ecsetelést követően hagyjuk a szert megszáradni, majd sötét olajfestékkel kenjük át. Ezzel a módszerrel mindent megtettünk annak érdekében, hogy a sebek hamarabb begyógyuljanak. A vegyszerek fertőtlenítik a sebet, az olajfesték pedig lepergeti a vizet, de engedi a szövetek szellőzését.
Miért SÖTÉT olajfesték? Nem lesz gond a téli napsütés okozta túlmelegedéssel?
Én a méhviasszal való bekenést ismerem, nagyszüleim korában, míg nem volt bolti sebkezelő, azt használták.
A lefűrészelt ág helyén elhal a fa, a száraz fának túl sokat nem árt a túlmelegedés.
Lefesteni szerintem csak úgy két héttel a vágás után érdemes, egyrészt túl friss vágásnál még fel is szívódhat valami kártékony anyag, másrészt meg úgyis összerepedezik az elhalt rész, és két hét múlva már a repedésekbe is mehet a festék.
Én amúgy szoktam kivinni gépzsír-hajtóműolaj keveréket, olyan jó baracklekvárnak kinézőt (szín-állag), és a száraz, repedezett vágásokat ecsettel bekenem. Mivel ha az ilyen helyeken behatolnak a farontó gombák, akkor a fa (ág) belsejét kikorhasztják, és utána rombol a vihar.
Ez a keverék bizonyos betegségeknél a kisebb mézgásodásokat is megállítja, a kéregre kenve és beszívódva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!