Kezdőoldal » Otthon » Kert » Menthető-e a bonsai, ha...

Menthető-e a bonsai, ha ledobta a leveleit?

Figyelt kérdés
A fácska fajtája fagyal (Ligustrum Sinense). Nagyjából fél éve van nálam, a korát nagyjából 3-5 évre becsülöm. Sajnos ezt nem tudom pontosan, mert bevásárló központos szerzemény és ott nem tüntették fel a korát. A baj a legutolsó alaktartó metszés után (kb 2 hónappal ezelőtt) kezdődött, ugyanis elkezdtek lehervadni a levelei. Először csak az egyik oldala elég látványosan, aztán a teljes fa. Most alig van rajta levél, az is hervadt. Az említett metszést követően a fácskát az okos fejemmel megfordítottam, hogy a másik oldala is legyen a nap felé. Lehet, hogy ez okozta a bajt? Addig nem volt forgatva egyszer sem és jól tűrte a metszést. Rendszeresen hozta az új hajtásokat, szóval erős növény volt. A fácska pusztulására kell számítani, vagy esetleg megmenthető még valahogyan?
2015. jan. 2. 19:54
 1/4 anonim ***** válasza:

A lombhullatás alapból nem gond, de ha rászáradtak a a levelek, az igen.

Ha most hervadt levelek vannak rajta, az jelenthet pl. gyökérpusztulást, amit túlöntözés okozott. (Nincs esetleg kaspóban?)

Ha folyamatosan fűtött szobában tartod, azt se nagyon szereti szerintem, mert mérsékelt övi növény, a téli hideghez van szokva.

Nem jelentkeztek korábban a leveleken hiánytünetek, pl. sárgulás, ami vagy csak az érközökben, vagy máshogy látszódott?

2015. jan. 3. 08:07
 2/4 A kérdező kommentje:
Korábban semmilyen tünetet sem produkál az említettek közül, de igen, mázas kaspóban van és fűtött szobában tartom. Tegyem tehát hűvösebb helyre, és öntözzem ritkábban. De a gyökér pusztulására mi a gyógyír? Gondolom most télen ne ültessem át új földbe.
2015. jan. 3. 12:06
 3/4 anonim ***** válasza:

Levél nélküli beteg állapotban nem szokott sokat érni az átültetés. Lehet, hogy a talajjal nincs is baj.

Így látatlanban arra tippelnék, hogy a kaspó miatt nem tudtad figyelemmel kísérni a cserépből kifolyó vizet, ezért túlöntözted, állt alatta a víz, és megfulladt.

Ha elpusztultak a gyökerek, akkor elpusztultak, nincs mit tenni. Ilyenkor már nem sok esélye van, hogy meggyógyul.

Szerintem tedd hűvös helyre, a kaspót dobd a kukába, mérsékelten öntözz, és reménykedj, hogy a tavasz rendbe hozza a dolgot.

2015. jan. 3. 12:30
 4/4 A kérdező kommentje:
Rendben, nagyon köszönöm a tanácsokat!
2015. jan. 4. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!