Kezdőoldal » Otthon » Kert » Nagyon csírázik már a krumpli...

Nagyon csírázik már a krumpli a pincében. Mit lehet tenni ellene?

Figyelt kérdés

A télire (evésre) eltett krumplin már most akkorák a csírák... Hogy fog kitartani tavaszig???

nem jut be fény se sok... Csak hát elég meleg volt az ősz...


Van erre valami praktika?



#krumplicsírázás
2014. nov. 21. 10:58
 1/9 anonim ***** válasza:
Lemorzsolod.
2014. nov. 21. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
A krumplit át kell válogatni, a csírákat letördelni, és odafigyelni, hogy gyümölcs (föként alma) ne legyen a közelben, ugyanis az etilént termel, ami a csírázást erösíti. Meg természetesen hidegen - 3-5 fok - körül kell tárolni.
2014. nov. 21. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

Lemorzsolni a kukoricát szokták... :D Jó, te a csírára gondolsz..., ez azonban azért nem megoldás, mert a krumpli erőlködik tovább, új csírákat hoz, ráadásul többet egy helyen, és ha ezeket újra és újra leszedem, akkor belül fásodnak el ezek az erek vagy mik...


Alma?

Ez tényleg annyira hat rá?

Tény, hogy van alma is a pincében. Akkor elteszem azt máshova első körben.

2014. nov. 21. 14:10
 4/9 anonim ***** válasza:
Pedig jól mondja az 1 es ,ezt kell tenni,mert különben minden nedvet kiszív. Elfonnyad,a nagy csirákat aztán megfőzheted .
2014. nov. 21. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:

Így van, ez a több évszázados módszer, hogy lecsírázod a krumplit. (A lecsírázás meg a hagyományos szakkifejezés a csírák ledörzsölésére, legalábbis az Észak-Alföldön.)

Igen, erőlködik a krumpli tovább, meg nem is lesz olyan jó a dolog, mint ha nem is kezdene csírázni, de a másik variáció az, hogy megmaradnak a csírák, és nagyon sokat párologtatva, már tél közepére használhatatlanná fonnyad a krumplid.

Ezt csak azzal lehet megelőzni, hogy hideg helyen tárolod.

Az új krumpliig a régit átlag 3x le szoktuk csírázni. Mikor még kicsik a csírák, akkor nem okoznak nagy gondot.

Arra vigyázz, hogy egyáltalán ne kapjon fényt a tárolás során, mert bezöldül a héj, meg alatta a belső rész is. (A bezöldült rész meg mérgező a solanin miatt.)

2014. nov. 21. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Ne nézzetek már teljesen hülyének!

Évtizedek óta szedegetem télen a csírát a krumpliról, tudom, hogy elfonnyad, ha túl nagyra nőnek, ez evidens. Tény, hogy nem írtam le a kérdésem kifejtésébe, de annyira alapnak gondolom, hogy telente ezt meg kell ejteni, azt hittem másnak is alap...


A probléma csak az, hogy míg régen elég volt egy télen kétszer, de maximum négyszer lecsírázni, akkor is inkább csak a tavaszi csírák nőttek gyorsabban..., most ezzel szemben vagy kétszer annyiszor is lehet csírázni, és már az első alkalommal hatalmas csírákat kell leszedni!

Még december sincs és kell csinálni, régen ez nem volt ilyen korai!!!


És nem is az a baj, hogy többször kell foglalkoznom vele, hanem az, hogy ugyanott új csíra (illetve csírák) nőnek, ugyanolyan erősek, és a sok leszedés hatására tavaszra nagyon fás lesz a krumpli!


Nem jut be több fény se, mint korábban, sőt kevesebb, az se a krumplira közvetlen, hiszi csak fentről egy lyukon keresztül szóródik le, szinte teljesen sötét van lent. Ez nem lehet baj.

Talán ennyit számít, hogy enyhébb az ősz és a tél?

Vagy a krumpli minősége sem a régi?


Abban gondolkodom, hogy más helyre teszem, ahol hidegebb van. Csak éppen félek, hogy ott már túl hideg van, ezt még nem mertem meglépni. Ha a fűtetlen kamrába tenném... De ott lehet, hogy nagy hidegben megfagyna! És túl világos van ott.

Ha a vízóraaknába tenném? De ott megennék a férgek, tele van meztelen csigával...

Hova tehetném még?


Szóval sehogy nem jó, ezért kellene valami jobb ötlet.


És az alma. Ezt valóban nem tudtam, hogy a krumplira így hat. És régen nem tettem oda annyi almát, lehetséges, hogy ez is számít. Ezt megszüntetem mindenképp. De tartok tőle, hogy nem sokat fog jelenteni!?!


Akinek volt hasonló gondja és talált rá megoldást, szívesen olvasnám! Előre is köszi!

2014. nov. 23. 09:05
 7/9 anonim ***** válasza:

A krumplit hidegen, de FAGYMENTESEN kell tárolni, mert ha megfagy, ehetelenül édes ízü lesz, ezt utána semmivel sem lehet közömbösíteni.


Az almát tedd más helységbe, mert az okozza a nagymértékü csírázást, ugyanis az általa kibocsátott etilénnek iylen hatása van. (Sok helyen éppen ezt használják a dísnövénytermesztésben a gyorsabb kihajtás/virágzás érdekében, illletve gyümölcsöket, zöldségeket ilyen módon lehet utóérlelni.)


De ha érdekel - és van egy nagyobb fagyasztód, akkor tudok tippeket adni, hogy mit tudsz tenni, hoyg ne kelljen kidobni a krumplikat.

2014. nov. 23. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

Jól van, nem kell pattogni, mi honnan tudhatnánk, hogy neked mi az evidens, ha nem írod le?


Sőt, még azt sem tudjuk, hogy mennyivel volt most másabb a tárolóhelyed hőmérséklete, mint máskor. Lehet, hogy más években mindig zárva tartod, idén meg sokat volt nyitva az ajtaja egész nyáron, és jól felmelegedett az aljzat meg a fal, így most ontja a meleget. Ezt sem tudhatjuk.


De az is lehetséges éppen, hogy idén kisebb hőigényű krumplifajtád van, mint korábban.

A fény nem fokozza a csírázást, csak a meleg.


Mindenesetre, én egy elméletileg zárt, de azért a rossz deszkaajtón és a padlás felé szellőző melléképületben tárolom szedéstől a krumplit, és csak amikor jönnek az igazi fagyok, akkor viszem be a melegebb helyre, ami akkorra már lehűl valamennyire.

Mivel most még csak éjszakára mondanak hozzánk -3-at, nappalra +6-ot, így a krumplinál még nem megy 0 alá a hőmérséklet, azaz nem hoztam még be.


A vízóraaknát nem szoktam használni tárolásra, mert kemény télen nem biztos, hogy nem lesz lent egy pár fok mínusz, másrészt meg a belvíz minden második évben feljön.

Amúgy lent legfeljebb meztelen csigák okoznának komolyabb kárt, de erre van a metaldehid.


Ha még most sem hűlt le a tárolóhelyed, akkor szellőztesd. Most lesz pár fagyos hajnal, de ezek után ismét nyitva lehet még tartani az ablakot pár hétig. (Főleg, ha van ablak.)

Az alma szempontjából is fontos a szellőzés, mert dupla gyorsasággal érik, ha etilénben áll, és hamar használhatatlanná válik.

2014. nov. 23. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
Régen franciaországban a krumplit 2-3 percre forró vízbe mártották, így nem tud csírázni. Viszont kicsit macerás 50-100 kg krumplit így kezelni, talán ha van egy nagy üstöd.
2014. nov. 25. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!