Kezdőoldal » Otthon » Kert » Meddig érdemes még várni az...

Meddig érdemes még várni az otelló leszedésével?

Figyelt kérdés
Meg van még benn néhány más fajta kisebb arányban (kék szőlők) (már amennyire beértek).
2014. okt. 18. 14:29
 1/8 anonim ***** válasza:
Ezelőtti években mikor szoktad leszedni .Ahhoz viszonyítsál .
2014. okt. 18. 16:18
 2/8 anonim ***** válasza:

Már nyugodtan szedheted, teljesen beérett. Én már két hete leszedtem.

Ha evésre, felkötözésre szánod, akkor viszont a fagyokig maradhat.

2014. okt. 18. 16:38
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!! - Tavaly ilyenkor már leszedtem, de nem volt teljesen érett, ezért gondoltam, az idén kivárok, ameddig lehet, főleg, mert az idén nyáron sokszor volt borús az idő (sokszor esett - szinte minden nap), nem volt az a szőlőérlelő idő. Bornak szánom, de nem kékült be még minden fürt (fele talán). A pirosas - beéretlen szemeket - gondolom - ne tegyem a bornak valóba (?)
2014. okt. 18. 19:34
 4/8 anonim ***** válasza:
Én tegnap szedtem le bornak. Nálam minden szem beérett de így is savanykásak. 14-es mustja lett fel kellett javítani. Szedd le mondja keddtől a hideget úgy se érik már.
2014. okt. 19. 11:33
 5/8 anonim ***** válasza:

A pirosas szemeket ne tedd bele semmiképpen.

Lehet, hogy túlterhelted a tőkéket, vagy betegség miatt nem értek be. Egészséges, túlterheletlen Othello már legalább 20-asra beért mostanra.

Sokat édesedni már nem fognak ezután, répacukorral kell kipótolni.

Úgy esetleg lehet növelni a cukortartalmat (ha nem sok van), hogy leszeded vékonyan elterítve ládákba, és harmattól védve tárolod, lehetőleg felmelegedő helyen, vagy déli előtető alatt, vagy padláson. Így a víztartalom elpárolgásával a cukorfok nő egy kicsit. Viszont a szükséges savak egy része is elbomlik, de ilyen félérett szőlőből úgysem lesz borversenyre való cucc.

2014. okt. 19. 16:54
 6/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi!!!
2014. okt. 19. 20:11
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha van fokolód, akkor egy kancsónyi mustra való szőlőt kellene szedni, és megfokolni. Ha van 15-16 cukorfoka, akkor már nincs értelme a tőkén hagyni. Főleg, ha a levelek elkezdtek lehullani.

Ha még nincs 15 fokos, és szépek a levelek, akkor maradhat még.

2014. okt. 20. 14:05
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszi!!!
2014. okt. 20. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!