Mit érdemes ősszel tenni a folyton termő földieper tövekkel?
Mit"érdemes" -semmit,a rövid válasz. Az "érdemes" egy gagyi kifejezés -talán várni a halált, csak az ember nem erre lett kitalálva. Nekem ez a kifejezés veri ki a biztosítékot.
-1500ha kukoricát, vagy búzát termelni, és esélyed nincs a túl élésre. Mivel nem rajtad múlik,-s mivel mindent megtettél- és nem is a növényen. A helyes kifejezés lenne: mit kell tenni ....
Azt kellene keresni, hogy összességében mi a jó.
Az az alap, hogy tavasszal és ősszel ami hajtások jönnek, azt a földre kell helíyezni, hogy a gyökeret a földbe tudja hajtani. A sarj növényt nem szabad a föld alá dugni, mert elpusztul. A gyökér nyaknál mélyebbre nem illik tenni olyankor amikor kihajt.
Viszont a kérdés az átteleléssel kapcsolatos, ha jól értem. Ezt már kipróbáltam korábban egy jól megsarjasodott és begyökeresedett példányokkal. Felét kint hagytam a fagyban hidegben, de nem hagytam soha teljesen kiszáradni a gyökerét.
A másik csoportot behoztam egy cserépbe ültetve a szobai üvegházba, ami a hűvös ablakra van felszerelve és kb. 14-18 Celziusz körül van télen a hőkérséklet benne és az ablakon keresztül kap fényt, plusz van egy ledes világítás is ami valamennyire megvilágítja a növényeket benne.
Ami kint volt fagyban hidegben egész télen, az tavasszal nagyon megindult és virág fűzéreket hozott és termett.
Amit a szobai üvegházból vittem ki, az silány maradt és alig fejlődött nyáron is, pedig ugyanazt a kezelést és lombtrágyázást kapta. Ami a szobában telelt, azon nem is jött termés. Úgy látszik a következő évi termés indukációhoz kell neki a fagy.
Szerintem hagyd kint és ne engedd soha teljesen kiszáradni de ne is csucsogjon a talaja a víztől, csak éppen kicsit nyirkos legyen. Ha megfagy a víz, az vele jár. Tavasszal ki kell neki hajtani és csak így terem jövőre.
itt vannak róla fotók is. Igaz, nem a teleéskor. A végefelé van néhány kép a zöld szemek környékétől, ott egy fórumos kérdésre igyekeztem válaszolni, ami úgy hangzott, "szőrös-e az eper". A végén a kép megválaszolja a kérdést.
Szemem-szám elállt...
Minden elismerésem a Tied!
Nagyon köszönöm!!!
:)
Azt elfelejtettem mondani, hogy rendszeresen műtrágyázom. Nem a földjét trágyázom mert az érzékeny a töményebb műtrágyára, hanem a levelét spriccelem meg két-három naponta kb. 1-2%-os virágzás indító műtrágya oldattal. A talaját tiszta vízzel utána megöntözöm, hogy ne kerüljön a gyökerekhez a tömény trágya oldatból, illetve felhígulva már nem árt, inkább segít ott is. Attól termett ennyire bőven.
Ezen a képen látszik a műtrágya flakonja, ilyent használok:
Köszönöm a válaszokat.
A 4-es Hozzászólót megilletné egy válasz.
Igaza van, rossz volt a szóhasználatom. Nem az "érdemes"-t, hanem a mit kell tennem szavakat kellett volna használnom.
Igyekszem megérteni: ő nem szabadidőtöltésként kertészkedik vagy növényt termeszt, hanem a megélhetéséért, sokkal keményebb feltételek mellett.
Elkeseredését vagy határozottságát és keménységét megértem.
De nem a feltett kérdésre válaszolt.
Sikeres gazdálkodást kívánok neki, és minden tiszteletem az övé, mert Neki sokkal jobban meg kell küzdenie az megélhetéséért, mint itt sokunknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!