Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mitől deformált és fejletlen...

Mitől deformált és fejletlen a fehér répám?

Figyelt kérdés
Közepes vastagságút vetettem felásott fertőtlenített földbe, nem volt sűrű, mert magszalagot használtam, kezdetben locsoltam aztán mulcsoztam (paradicsom volt a társa) a levele gyönyörű, de 3-5 cm-nél nincs hosszabb gyökér és az se síma, szabályos hanem göcsörtös. Kapott napot és volt eső is elég. Most próbálkoztam termelni először. Mit rontottam el?

2014. okt. 8. 21:16
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

A sok eső is ártott a répa féléknek.

De a is lehet, hogy nem szereti azt a helyet, ahova vetetted.

Nálam csak a kert egyik felében lesznek jók a répafélék, a másik felében soha.

2014. okt. 8. 22:34
 2/11 anonim ***** válasza:
76%
ÚÚ teljesen mást értettem elsőre a kérdés olvasásakor. ;) (aszittem egészségügy)
2014. okt. 8. 23:01
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem meg eleinte keveset kapáltad, lazítottad körülötte a talajt. Júniustól meg már volt elég eső, hogy a talaj belágyuljon egész napra, de addigra már jórészt kialakul a gyökérzet végleges hossza, csak a hízás tart októberig. Jövőre egy kis nyuszifülkapával havonta egyszer szaladj végig mellette felülről mellécsapkodva - nem alá vagy nagyon közel.
2014. okt. 9. 08:18
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Tavaly a középhosszúk is 20 centisek lettek 2 kapálással és időben való (május közepéig) egyeléssel, idén nem kapáltam, így nekem is dugók lettek. Az esőtől persze gyönyörű a levélzete, de nem arra megyünk rá ugyebár. Ha a felső rétegben nagyon sok az eső - ami a kapálás hiánya és a sok eső eggyüttes eredménye - akkor a gyökér "lusta" lesz lejjebb hatolni a több ndvességért. Ezért lehet gyökérzöldséget laza, homokos talajban jobb eredménnyel termeszteni.
2014. okt. 9. 08:24
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
A nagyon kötött talaj is lehet az oka.
2014. okt. 9. 11:04
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Nálam a répafélék akkor szoktak ilyenek lenni, ha

1. Nem ásom fel elég mélyen a talajt és lentebb már kemény

2. A kikelés és növekedés után esik sok eső, ami betömöríti a talajt és nem tud növekedni lefelé. Lazító kapálást meg nem kap.

Termeltem már én is 8 centis elágazó petrezselymet. A lombja gyönyörű volt, nem is gondoltam, hogy senyved...

2014. okt. 9. 11:21
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat. Figyelembe véve a tanácsokat jövőre talán sikeresebb lesz a répatermesztésem. Üdv
2014. okt. 9. 20:55
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát leginkább tápanyaghiányra tippelek, vagy túl közeli fákra. (De természetesen az említett dolgok is közrejátszhattak.)

Nekem a gyümölcsösöm rendkívül kötött talaj, a füves részen olyan repedések szoktak lenni minden évben, hogy a karom belefér a nagyobbakba, egyszer akkora is volt, hogy a bakancsos lábamat beledugtam, és térdnél tovább ment a repedésbe (le is fotóztam). (Na, hát ezért vagyok kénytelen rotációzni a fák alját.)

Szóval, ezen a szuperkötött talajon termettek életem legszebb zöldségei.

Mikor még a fák kicsik voltak, akkor veteményeztem erre a telekre is.

A legnagyobb zöldség esetében olyan 50-60 cm-re mentem le az ásóval, és még ott is ujjnyi vastag volt. (Akkor még nem volt digitális fényképező.) De a többi is hosszú és egyenes lett. Igaz, előző ősszel meg volt szántva és trágyázva. Meg nyilván az eső is jól jött rá.

2014. okt. 10. 15:39
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Milyen tápanyagot kéne pótolni? Ez egy családi ház kertjének egy része. Istállótrágyát ilyen kis mennyiségben sehol nem kapok. Marad a komposzt, gombatrágya és a műtrágya.
2014. okt. 10. 15:47
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Dehogynem kapsz kis mennyiségben. Vannak vállalkozók, akik zsákban, utánfutón elvisznek keveset is, ismerősöm Kelenföldre vitetett pár éve néhány zsákkal.

De jobban jársz, ha keresel egy állattartót (mondjuk, ismerősök által), és utánfutóval viszel kellő mennyiséget, szerencsés esetben ingyen kapod, mint mi is.

Hogy konkrétan mi hiányozhat a földből, azt nem lehet tudni.

Számolj m2-enként legalább 10 kg-ot, ha nem szoktál trágyázni. Lehet, hogy így már lesz is egy autónyi...

2014. okt. 10. 16:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!