Mitől deformált és fejletlen a fehér répám?
A sok eső is ártott a répa féléknek.
De a is lehet, hogy nem szereti azt a helyet, ahova vetetted.
Nálam csak a kert egyik felében lesznek jók a répafélék, a másik felében soha.
Nálam a répafélék akkor szoktak ilyenek lenni, ha
1. Nem ásom fel elég mélyen a talajt és lentebb már kemény
2. A kikelés és növekedés után esik sok eső, ami betömöríti a talajt és nem tud növekedni lefelé. Lazító kapálást meg nem kap.
Termeltem már én is 8 centis elágazó petrezselymet. A lombja gyönyörű volt, nem is gondoltam, hogy senyved...
Hát leginkább tápanyaghiányra tippelek, vagy túl közeli fákra. (De természetesen az említett dolgok is közrejátszhattak.)
Nekem a gyümölcsösöm rendkívül kötött talaj, a füves részen olyan repedések szoktak lenni minden évben, hogy a karom belefér a nagyobbakba, egyszer akkora is volt, hogy a bakancsos lábamat beledugtam, és térdnél tovább ment a repedésbe (le is fotóztam). (Na, hát ezért vagyok kénytelen rotációzni a fák alját.)
Szóval, ezen a szuperkötött talajon termettek életem legszebb zöldségei.
Mikor még a fák kicsik voltak, akkor veteményeztem erre a telekre is.
A legnagyobb zöldség esetében olyan 50-60 cm-re mentem le az ásóval, és még ott is ujjnyi vastag volt. (Akkor még nem volt digitális fényképező.) De a többi is hosszú és egyenes lett. Igaz, előző ősszel meg volt szántva és trágyázva. Meg nyilván az eső is jól jött rá.
Dehogynem kapsz kis mennyiségben. Vannak vállalkozók, akik zsákban, utánfutón elvisznek keveset is, ismerősöm Kelenföldre vitetett pár éve néhány zsákkal.
De jobban jársz, ha keresel egy állattartót (mondjuk, ismerősök által), és utánfutóval viszel kellő mennyiséget, szerencsés esetben ingyen kapod, mint mi is.
Hogy konkrétan mi hiányozhat a földből, azt nem lehet tudni.
Számolj m2-enként legalább 10 kg-ot, ha nem szoktál trágyázni. Lehet, hogy így már lesz is egy autónyi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!