Növeli -e a (pl. szél miatt lehullott) szilva cukortartalmát, ha ilyen napsütéses napokon 1-2 napig napoztatom?
Köszi a választ, azt hiszem, éppen pont az Általad említett szilvával "van dolgunk". Le nem szedem, csak potyorászik, és nem sötétlila állapotban, hanem piroskásan, a szél miatt potyog. Nem vagyok biztos abban, hogy ez a fosóka szilva, de valószínűsítem. Gömbölyű, nem a legkisebb átmérőjű, de nem is az a kisebb barack méretű. Fotó mellékelve. Ezek nehány perce potyogtak le
Tegnap vettem észre (nem figyeltem eddig) - hogy roskadásig van az ágakon, hajolnak lefelé ezerrel.
Csak azért rizikósabb a napon érlelni a lepotyogott gyümölcsöt, mert nő a fertőzés, főleg a megpenészedés veszélye. Míg a fán van, szellős helyen van körüllengi a levegő. Ha lepottyant, és otthagyod, vagy begyűjtöd gyümölcsös ládába, ott már nem levegőzik annyira, egymáson van, nyomódik, stb., a sérült felületek hamarabb penészedhetnek.
Amúgy a teljesen ép, érett gyümölcs cukortartalma természetesen növekszik a napon, szélben. Ahogy előttem is írták, a csökkenő nedvességtartalommal arányosan. Illetve őseink a napon aszalták be a szilvát. (Persze egy réteg gyümölcsöt terítettek nagy vesszőkosárra tett lenvászon szövetekre)
Nem csak a víztartalom elvesztése miatt nő a cukortartalom. Egyes gyümölcsöknél, mint szilva, sárgabarack, körte, alma, van az utóérés nevű dolog, azaz leszedés után a gyümölcsben lévő anyagok cukorrá válnak. (Ennek persze feltétele egy bizonyos érettségi fok.)
Nagy hőségben (kb. 30-33 fok fölött) napon megég a lehullott gyümölcs, a nap felőli oldala barna lesz, az ott lévő cukor lebomlik. (Aki nem hiszi, próbálja ki.)
Némelyik gyümölcsfajta a száron is megég már 35 fok fölött (pl. piszke), mások csak 38-40 fölött. Ott azért nehezebben, mert van az elpárolgott víznek utánpótlása.
Nagy hőségben ezért érdemesebb árnyékban utóérlelni a gyümölcsöt. Ilyen mostani lájtos időben nem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!