Vasreszelék vasforgács mennyi idő míg hat a földben?
Közben rátaláltam:
A vas hiányának- és többletének tünetei, vastrágyázás
Vashiány esetén (3. ábra) a növény klorofiltartalma csökken és a fehérjeszintézis gátolttá
válik. A hiány jellegzetes tünete a klorózis. A fiatal levelek érközei világosodnak,
sárgulnak, míg az erek zöldek maradnak. Egyszikűeknél jellegzetes hosszanti
levélcsíkozottság jelentkezik. Súlyos hiány esetén a levelek szinte teljesen kifehérednek és a
levelek erezete sem különül el a levéllemez többi részének színétől.
Bár itt mást írnak a vastartalom pótlására:
Pótlása: A talajon keresztül mikroelem(vas)tartalmú N-, NPK műtrágyákkal, szervetlen
vegyületekkel (FeSO4 x 7H2O) és Fe-kelátokkal (Sequestren) végzett tápanyagpótlás mellett
mindenképpen indokolt a növényvédelmi permetezésekkel egy időben elvégezhető, gyors
hatású levéltrágyázás. Levéltrágyázásra a szervetlen sók mellett a kelatizált Fe vegyületek
széles skálája áll a felhasználók rendelkezésére (Peretrix, Mikromix, Folisol, Fitohorm,
Komplex-C termékcsaládok stb.).
Szerzők
Dr. Kalocsai Renátó1
– Dr. Szakál Pál2
1 UIS Ungarn Laborvizsgálati és Szolgáltató Kft, Mosonmagyaróvár, Terv u. 92.
2
Nyugat Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar,
Mosonmagyaróvár, Vár 2.
Sokan állítják, hogy soha nem fog hatni, mert a vasoxidot nem tudja a növény felvenni.
Viszont szerintem 1-2 év alatt átalakulhat olyan vegyületekké, amivel már a növény is tud mit kezdeni.
De párszáz Ft-ért tudsz venni egy zacskó vaskelátot, ez azonnal hat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!