Hogy kell fenyővel helyesen tüzelni?
Igen, a kátrány nem fenyőfüggő, bármilyen fától lehet, ha alkalmatlan a berendezés, vagy az, aki használja. Az kell hozzá például, hogy le legyen zárva a levegő (nem jut elég oxigén a keletkezett fagáz elégéséhez), vagy aránytalanul nagy legyen a huzat (mire elégne, már kiszállt a tűztérből a gáz), vagy aránylag kevés fa ég egyszerre egy túl nagy tűztérben, amit nem tud eléggé felforrósítani, így nincs meg a kellő hőmérséklet a tökéletes égéshez. Nálunk nagyon jellemző, hogy 1-2 mérettel nagyobb kazánt raktak, hagy legyen jó nagy, nehogy mán maj fázzunk a télen, mikor -30 fok lesz... Aminek az a következménye, hogy ha rendesen tüzelnek, akkor 45 fok lesz a lakásban, ha keveset tesznek rá vagy lezárják a levegőt, akkor pedig kátrányosodik. (És persze szépen meg fog mutatkozni a dolog a fűtési költségben, mert a fának csak egy része hasznosul megfelelően.)
Fenyőnél még esetleg annyit tegyél meg, hogy fél óráig, ameddig át nem melegszik a kémény, addig ne rakj fenyőt.
Én napi 1-2 alkalommal teszek rá egy evőkanál Konixot, ami fellazítja a kátrányt is, aztán ha úgy látom jónak, akkor egy olyan napon, amikor csak a gáz megy, kefével lekotrom a padláson lévő ajtóból, ami le akar jönni. Aztán a tüzelési szezon előtt, mikor már hűvös van, még jobban megkotrom, akkorra a hőtágulási változások miatt szépen leválik.
Nekem konkrétan ilyenem van, de ha szükséges, agresszívebb eszközök is léteznek:
Meleg kéménynél,nagy huzattal mindent kivisz a huzat.A kályhában a levegőt felülről kell adni.Itt magas a láng hőfoka,elégnek a korom szemcsék is.
Mennél világosabb kémény tetején a fűst,annál tökéletesebb az égés .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!