Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy kell fenyővel helyesen...

Hogy kell fenyővel helyesen tüzelni?

Figyelt kérdés
Rengeteg fenyőfám van, vegyesen de szoktam vele tüzelni. Megkaptam hogy azzal szigorúan tilos mert a gyantája lerakódik a kéménybe és nem lehetséges a leszedése. Meg hogy kátrány is keletkezik tőle. Viszont voltam Erdélyben, ott kizárólag fenyővel tüzeltek a cserépkályhában illetve a vegyestüzelésű kazánban is.
tegnap 10:15
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Úgy ahogy csináltad. A kéményt meg szokás tisztíttatni aki nem tudná. Fenyő nélkül is kátrányos lesz.
tegnap 11:10
 2/3 anonim ***** válasza:

Igen, a kátrány nem fenyőfüggő, bármilyen fától lehet, ha alkalmatlan a berendezés, vagy az, aki használja. Az kell hozzá például, hogy le legyen zárva a levegő (nem jut elég oxigén a keletkezett fagáz elégéséhez), vagy aránytalanul nagy legyen a huzat (mire elégne, már kiszállt a tűztérből a gáz), vagy aránylag kevés fa ég egyszerre egy túl nagy tűztérben, amit nem tud eléggé felforrósítani, így nincs meg a kellő hőmérséklet a tökéletes égéshez. Nálunk nagyon jellemző, hogy 1-2 mérettel nagyobb kazánt raktak, hagy legyen jó nagy, nehogy mán maj fázzunk a télen, mikor -30 fok lesz... Aminek az a következménye, hogy ha rendesen tüzelnek, akkor 45 fok lesz a lakásban, ha keveset tesznek rá vagy lezárják a levegőt, akkor pedig kátrányosodik. (És persze szépen meg fog mutatkozni a dolog a fűtési költségben, mert a fának csak egy része hasznosul megfelelően.)

Fenyőnél még esetleg annyit tegyél meg, hogy fél óráig, ameddig át nem melegszik a kémény, addig ne rakj fenyőt.

Én napi 1-2 alkalommal teszek rá egy evőkanál Konixot, ami fellazítja a kátrányt is, aztán ha úgy látom jónak, akkor egy olyan napon, amikor csak a gáz megy, kefével lekotrom a padláson lévő ajtóból, ami le akar jönni. Aztán a tüzelési szezon előtt, mikor már hűvös van, még jobban megkotrom, akkorra a hőtágulási változások miatt szépen leválik.

Nekem konkrétan ilyenem van, de ha szükséges, agresszívebb eszközök is léteznek:

[link]

tegnap 16:08
 3/3 anonim ***** válasza:
47%

Meleg kéménynél,nagy huzattal mindent kivisz a huzat.A kályhában a levegőt felülről kell adni.Itt magas a láng hőfoka,elégnek a korom szemcsék is.

Mennél világosabb kémény tetején a fűst,annál tökéletesebb az égés .

tegnap 17:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!