Chili termesztésben problémák. Segítség!?
Ablakon belül a túl sok fény nem lehet gond, legfeljebb ha nagyon sötétből kerülnek oda, és égeti őket a nap.
Valami tápanyaggond lehet, vagy túl kevés, vagy túl sok valami.
A táprúd elég sokára hat, jobb lett volna folyékony tápoldat.
Ha rendes virágföldbe ültetsz (nem valami filléres teszkós vacakba), akkor abban minden benne van, ami az első időszakban szükséges a növényeknek.
Mivel most nem tudhatjuk, konkrétan mi a probléma, szerintem legjobb lenne átültetni őket rendes virágföldbe.
Aztán meg kitenni őket szabadba, egyelőre olyan helyre, ahol szűrt napfényt kapnak pár napig, utána mehetnek full napra. (Az enyémek már hetek óta kint vannak, már szépen megerődtek.)
Lakásban való nevelésnél, magoncoknál fontos az alulról való öntözés. Vetéskor beöntözöd, aztán többet felülről egy cseppet se. Ha nedves a talaj teteje, jó eséllyel elkapja őket a palántadőlés nevű betegség. Ezért is nem szabad fóliával vagy üveggel takarni a magvetést, hiszen az nedvesen tartja a felszínt, pedig pont a felszín kiszáradása a lényeg, a kelés idejére. (Onnantól alulról kapják a vizet.)
Amikor kiteszed őket, akkortól már mindegy, hogy lentről vagy fentről kapják a vizet, mert nem sok ideig lesznek ebben az edényben.
Ha végleg edényben akarod őket nevelni, akkor persze megint lehet alulról öntözni.
Köszönöm a segítséget. Azt nem tudom, hogy jól csinálom-e az alulról öntözést. Most már mindegyik külön van egy-egy tejfölös dobozban, amiknek az alját több helyen kilyukasztottam. A tápoldatos vizet alájuk öntöttem, de nem nagyon csökken a mennyisége.
Várjak így 1-2 órát, aztán a felesleget öntsem le? Vagy hagyjam alattuk a vizet állni? de gondolom akkor berohadhat, vagy nem? Ha még csak rövidke gyökerük van, akkor is fel tudják szívni a vizet alulról?
Bocs a sok kérdésért, de még nagyon kezdő vagyok.
Nem a gyökér szívja fel a vizet a tányérból, hanem a talaj.
A beültetéskor felülről öntözöd, aztán ha elég nagy lyuk van alul, akkor a későbbiekben 5-10 perc alatt felszív annyit a föld, ami szükséges. A tetejének nem kell nedvesnek lenni.
A felesleget, amit nem szív fel, leöntöd. De legjobb eleve annyit önteni alá, amire szükség van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!