Kezdőoldal » Otthon » Kert » Káros-e, ha szürkevízzel...

Káros-e, ha szürkevízzel (fürdővíz, mosógép vize, mosogatólé) locsolok a kertben rendszeresen?

Figyelt kérdés

A háztartási vizek nem károsítják a környezetet? (wc kivételével) Több helyen olvastam, hogy nyugodtan ki lehet vezetni a kertbe, mivel a növényeknek nem árt, és környezettudatos, mert a víztisztító rendszereket sem terheli feleslegesen.

Ezek az anyagok nem épülnek be a kertben levő zöldségekbe, gyümölcsökbe?

2014. febr. 9. 17:07
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
22%
A leglényegesebb, hogy ne használd locsolási célokra egyáltalán.
2014. febr. 11. 07:08
 12/15 anonim ***** válasza:
66%
Linkelnétek egy oldalt a szürkevíz növényekre ártalmas hatásairól?
2014. febr. 11. 08:59
 13/15 anonim ***** válasza:
72%

Nem tudom mi a baj a foszfátokkal. A szuperfoszfátot műtrágyaként lehet kapni zsákszámra. Igaz ami igaz, nem minden növény igényli. [link] , némelyiknél megáll a növekedés is esetleg.

A lényeg, hogy ne tartalmazzon nehéz fémeket a víz, de már alumínium vegyületet se. Az, hogy az adott mosogatószer mit tartalmaz, az a technikai adatlapján rögzítésre kerül. Erről így nyilatkozni nem lehet, azonban feltételezhető, hogy ha mosásra alkalmas, vagyis emberi bőrrel, szájjal még öblítés után is kontaktolhat, nem fognak káros anyagokat bele tenni. A legtöbb mosószer fő alkotóeleme, mint pl. a nátrium-karbonát elbomlik, de nem 1-2 nap alatt, hanem hónapok. Azonban nátriumra vajmi kevés igénye van a növényeknek. Talán savanyú talajon lehetne vele variálni a pH semlegesítés érdekében, de nálunk alig van savanyú talaj. Abban biztos vagyok, hogy egyes növények jól tolerálnák, de lennének olyanok, amik heteken belül elpusztulnának.

Anno nagyanyám a zsíros mosogatólevet egy kis aknába öntötte, és ebből az aknából százával lehetett szedni a legszebb, eleven vörösgilisztákat. A kert többi részén csak elvétve akadt azokból a nagy bumszli fehéres girnyókból, ami horgászásra alkalmatlan. Ha annyira rossz lett volna az ultrás mosogatóvíz, akkor ezek az állatok elmenekültek volna, nem hogy szaporodnak és odagyűlnek. Ennek már 30 éve, azóta a vegyszerek is másak, bonyolultabbak.

2014. febr. 11. 09:19
 14/15 anonim ***** válasza:
0%

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én nem használok műtrágyát a kertemben, sőt műtrágyás/ permetes zöldséget, gyümölcsöt sem veszek, ha tehetem.

A foszfát a halakat, vízi világot kicsinálja, ez tény, úgyhogy ebből a szempontból jobb, ha a egy szegletet locsolgatsz vele.

2014. febr. 11. 10:36
 15/15 anonim ***** válasza:
66%

nem közvetlenül a kérdéshez, de kapcsolódik

"Az emberi ürülék egyike a legértékesebb trágyaféléknek, mert az emberi táplálék jóval több nitrogént, foszforsavat és káliumot tartalmaz, mint az állatok takarmánya és ennek megfelelően az ürülék is gazdagabb lesz ezen anyagokban."

wiki

2014. febr. 11. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!