Kezdőoldal » Otthon » Kert » Káros-e, ha szürkevízzel...

Káros-e, ha szürkevízzel (fürdővíz, mosógép vize, mosogatólé) locsolok a kertben rendszeresen?

Figyelt kérdés

A háztartási vizek nem károsítják a környezetet? (wc kivételével) Több helyen olvastam, hogy nyugodtan ki lehet vezetni a kertbe, mivel a növényeknek nem árt, és környezettudatos, mert a víztisztító rendszereket sem terheli feleslegesen.

Ezek az anyagok nem épülnek be a kertben levő zöldségekbe, gyümölcsökbe?

2014. febr. 9. 17:07
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
82%
biztos,hogy nem használ a te növényeidnek a mosó-mosogatószeres víz,
2014. febr. 9. 17:17
 2/15 anonim ***** válasza:
72%

Árt a növényeknek, és a talajt is szennyezik, mert tele vannak vegyszerekkel.

Éppen a WC vize lehet kevésbbé ártalmas, de ezt sem ajánlatos a kertbe vezetni a magas ammónia tartalma miatt.

2014. febr. 9. 17:24
 3/15 anonim ***** válasza:
0%
A környezetet szennyezi,de amikor én is így cselekedtem(csak dísznövényen)kifejezetten jól néztek ki.
2014. febr. 9. 17:49
 4/15 anonim ***** válasza:
24%
A foszfát tartalmúak - pl. Ultra - én úgy tudom, hogy kifejezetten műtrágyaként viselkednek a Nátrium-tripolifoszfát tartalom miatt, csak sajnos van bennük némi dodecilbenzol-szulfonsav-Na ami károsabb a gerincesekre és a kevésbé káros, de annál lúgosabb nátrium-karbonát, ami túl nagy kárt nem okoz, de nem is hasznos. A zöldségekbe általában a nehézfémek (ólom, higany, antimon stb) épülnek be ásványi só vegyületének alkotóelemeként, különben meg csak azt veszi fel a növény amire szüksége van. Ezekben a vegyszerekben nem igazán van nehézfém. Minden más atomjaira bomlik és más vegyület lesz belőle. Képletesen: ha bekanalaznál 10 deka pétisót, nem igazán rajongana érte a szervezeted, a növények meg imádják.
2014. febr. 9. 18:48
 5/15 anonim ***** válasza:
24%

Tapasztalatom szerint jobb a növényeknek, mint a vezetékes víz.

Kérdeztem környezetvédelmi végzettségű embereke, támogatták a szürkevíz öntözésre való felhasználását, mert nem árt a növénynek.

(még a szaros víz is jó, de nyilván azt földben/földön termő növényeknél nem ajánlott használni.)

2014. febr. 9. 21:05
 6/15 anonim ***** válasza:
25%

Ez azért nem így van szerintem. Pl. a mosogatógépből kijöv erősen mosószeres-koszos vízzel nem öntözném a növényeket. Ellenben az öblítős vizet simán fel lehet használni pl. felmosásra, takarítási célokra.

Ebben a cikkben van néhány ötlet

[link]

2014. febr. 10. 11:29
 7/15 A kérdező kommentje:

Köszi, a 6-os válaszadó linkjét én is olvastam, de nem derül ki a cikkből, hogy milyen növényekről van szó (ha a fű tolerálja az ok, mert abból nem eszem, de egy veteményeskert érdekelne jobban)

A 4-es válaszadó szerint nem gond, ha jól értem..

Egyébként ma filóztam akérdésen, és rájöttem, hogy nagyban tudom csökkenteni a terhelést, ha a mosógépben ecettel öblítek, házi mosószerkeverék-receptem is van valahol (ez meg úgyis felhígul), a tusfürdőt meg lecseréljük valami gyógynövényszappanra (a mosogatólevet továbbra is a zárt rendszerbe)... és olé! :-)

2014. febr. 10. 18:38
 8/15 anonim ***** válasza:
15%

Ha bio termékeket használsz, akkor nem lehet gond.

Mosásra például mosódiót, mosószódát, öblítőnek ecetet...

Több itt:

[link]

2014. febr. 10. 20:54
 9/15 anonim ***** válasza:
15%

Vagy használj mosószódát, olcsó (3500 ft-ért vettem 25 kilót) és lebomlik, bio.

Mosógömböt és mosódiót is használok sokszor.

Ecettel öblítek és magam főzöm a szappant (lúg+ olivaolaj+kókuszolaj, illóolajok), imádjuk.:)

2014. febr. 10. 20:59
 10/15 anonim ***** válasza:
15%
A lényeg, hogy foszfátot ne locsolj étjezésre szánt növényre. Meg másr se nagyon.
2014. febr. 10. 21:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!