Káros-e, ha szürkevízzel (fürdővíz, mosógép vize, mosogatólé) locsolok a kertben rendszeresen?
A háztartási vizek nem károsítják a környezetet? (wc kivételével) Több helyen olvastam, hogy nyugodtan ki lehet vezetni a kertbe, mivel a növényeknek nem árt, és környezettudatos, mert a víztisztító rendszereket sem terheli feleslegesen.
Ezek az anyagok nem épülnek be a kertben levő zöldségekbe, gyümölcsökbe?
Árt a növényeknek, és a talajt is szennyezik, mert tele vannak vegyszerekkel.
Éppen a WC vize lehet kevésbbé ártalmas, de ezt sem ajánlatos a kertbe vezetni a magas ammónia tartalma miatt.
Tapasztalatom szerint jobb a növényeknek, mint a vezetékes víz.
Kérdeztem környezetvédelmi végzettségű embereke, támogatták a szürkevíz öntözésre való felhasználását, mert nem árt a növénynek.
(még a szaros víz is jó, de nyilván azt földben/földön termő növényeknél nem ajánlott használni.)
Ez azért nem így van szerintem. Pl. a mosogatógépből kijöv erősen mosószeres-koszos vízzel nem öntözném a növényeket. Ellenben az öblítős vizet simán fel lehet használni pl. felmosásra, takarítási célokra.
Ebben a cikkben van néhány ötlet
Köszi, a 6-os válaszadó linkjét én is olvastam, de nem derül ki a cikkből, hogy milyen növényekről van szó (ha a fű tolerálja az ok, mert abból nem eszem, de egy veteményeskert érdekelne jobban)
A 4-es válaszadó szerint nem gond, ha jól értem..
Egyébként ma filóztam akérdésen, és rájöttem, hogy nagyban tudom csökkenteni a terhelést, ha a mosógépben ecettel öblítek, házi mosószerkeverék-receptem is van valahol (ez meg úgyis felhígul), a tusfürdőt meg lecseréljük valami gyógynövényszappanra (a mosogatólevet továbbra is a zárt rendszerbe)... és olé! :-)
Ha bio termékeket használsz, akkor nem lehet gond.
Mosásra például mosódiót, mosószódát, öblítőnek ecetet...
Több itt:
Vagy használj mosószódát, olcsó (3500 ft-ért vettem 25 kilót) és lebomlik, bio.
Mosógömböt és mosódiót is használok sokszor.
Ecettel öblítek és magam főzöm a szappant (lúg+ olivaolaj+kókuszolaj, illóolajok), imádjuk.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!