Kezdőoldal » Otthon » Kert » Körbe ütethetem a telkemet...

Körbe ütethetem a telkemet szőlővel?

Figyelt kérdés
Feljelentehet engem valaki valahol? Úgy tudom a szőlő ültetéshez is mindenféle engedély kell.
2013. dec. 8. 22:09
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Az megteheted,hogy néhány tökével körbe ülteted a telket.De jól tudod,hogy a szőlő telepítéshez komoly engedélyek kellenek.És ha jól olvasom a te telked 1600m2 azaz 0,16ha. És ezt már kérdezd meg az illetékes Hegyközséget,hogy mekkora a legnagyobb engedély nélküli telepíthető terület.És a csemege szőlő és a bór szőlő nem 1 kategóriába tartoznak.Nekem sok szőlő területem van ,de nagyon komoly papírozásaik vannak. És az ellenőrzés is komoly,műholdas, mindet tudnak . És a telekhatárba nem ültethetsz szőlőt.
2013. dec. 10. 12:07
 12/15 anonim ***** válasza:
Az én borász ismerősöm panaszkodik a piaci árra, nehéz eladni, mert a 200 Ft-os kamubor veri. Aki meg minőséget iszik, annak elég egy palackkal és az meg nem 400 Ft.
2013. dec. 10. 19:02
 13/15 anonim ***** válasza:

Hegyközség nem mindenhol van. Ha van, akkor sem biztos, hogy beleszólhat olyan szőlő telepítésébe, amit saját részre ültetsz. (Más viszont beleszólhat, van valami jogszabály arra is, hogy mekkora területet lehet telepíteni saját használatra.)

Amit háziborként feketén árulsz, azt csak a saját fogyasztásra engedélyezett területen tudod megtermelni, vagy kockázatot vállalsz.

Az sem mindegy engedély szempontjából, hogy külterület vagy belterület.

Kollégám a házibort (kb. 10 hektót évente) 300-ért árulja. Ért hozzá, borversenyeken minden évben van néhány aranyérmes bora.

2013. dec. 10. 21:42
 14/15 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező,

Szőlőtelepítéshez 1000m2-ig nem kell engedély. Ebbe az 1000m2-ben nincsen különbség, hogy csemege vagy borszőlőről van szó. E felett viszont keményen papírozni kell. Ha van munkahelyed valamerre, akkor javaslom ne is telepíts többet, mert lehet sok idődet venné el a karbantartása. Mifelénk én is láttam, hogy valaki a telkét szőlővel ültette be, de az olyan körülmények között is volt és valószínűleg máshol megoldott volt a pince és a présház kérdése is. Feltételezem, te még nem rendelkezel megfelelő felszereléssel (pl.: hordó,hébér,metszőolló stb.). Érdemes lenne elsőként ennek utánajárnod. Én úgy tudom, hogy egy 500L-es hordó 100 ezerbe kerül újonnan és ez csak egyetlen hordó! Használt hordóval kicsit szkeptikus vagyok, hiszen nem tudni miként bánt vele előző gazdája.

2013. dec. 13. 20:44
 15/15 anonim ***** válasza:

Á, egy hozzáértő játszva megművel munka mellett 1600 nm-t, csak a szürethez kell segítség.

Az áthidalhatatlan gond tényleg az infrastruktúra és a hozzáértés hiánya lehet.

2013. dec. 14. 08:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!