Hogy és miként tudok dióoltványokat készíteni? Mi szükséges hozzá?

Mi szükséges hozzá?
Dió!
Ledugod és kész.

Ha ledugod, és kész, az szerinted oltvány? Ha valaki nem ért valamihez, miért válaszol? Ráadásul nem is a kérdésre...
Ami kell hozzá:
-alany (2-3 éves magonc)
-nemes (egy lehetőleg termő korú fáról, ami jó minőségű termést ad, máskülönben felesleges továbbszaporítani)
-eszközök (oltókés vagy oltóolló)
-gyakorlat
A dió oltása nem éppen a legegyszerűbb, mivel viszonylag magas hőmérsékletet igényel, ami nálunk kevés. Épp ezért üvegházban szokták oltani, szabadtéren a szemzés, ablakos oltás és a sípolás működhet, de csakis hajtásra oltva, hajtószemzéssel (június közepe körül) vagy alvószemzéssel(július közepe). Ha van üvegházad, akkor párosítással vagy kecskelábassal érdemes oltani, esetleg rügyalapozással. Február körül kell csinálni, 25 C körüli hőmérsékleten, magas páratartalom mellett, április második felében pedig kiültethető.
Ha még nem oltottál, azt javaslom, hogy ne a dióval kezdd. Kell hozzá egy kis gyakorlat és szakértelem. Meg lehet tanulni, de a legjobb, ha valaki megmutatja.

Szobában is lehet, idén csináltam.
Tél elején beültettem egy vödörbe 10-et, körben, beöntöztem, védett helyen kint tartottam.
Január végén bevittem a pincébe, mikor hajtani kezdtek, felmentek a lakásba, úgy február végén.
10 cm-es hajtások idején csináltam meg az oltásokat (párosítás és hasíték), lekentem fagéllel, világos helyen nejlon alatt álltak, a meleg mellett a pára is fontos.
Mikor kicsit nagyobbak lettek, kimentek az üveges előtérbe (akkor már ott is meleg volt), aztán májusban a szabadba. Tavasszal fogom szétültetni a társaságot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!