Mennyibe kerül egy fa kivágatása?
Egy kb. 7m-es terebélyes ezüstfenyőről lenne szó. Kicsit szűk a hely. Egyik oldalról ott az utca és az ott futó villanyvezeték 1-1,5m-re, másik oldalon a szomszéd kerítése, harmadik oldalon az én tetőm. A fennmaradó oldalon nincs semmi, csak a kert. De nem örülnék, ha a fa agyonnyomná a barackfáimat. Legjobb lenne darabokban lebontani. Gallyazni nem kéne feltétlenül, mert azt megcsinálom már én is ha a földön van a fa.
Kb. mennyiért vállalnak egy ilyen munkát? Vagyonokat nem szeretnék rá fizetni.
Tűzoltókat már hívtam, mert nyáron volt egy vihar, ami elferdítette a fenyő csúcsát. Nem tört le, csak megdőlt a felső 1-1,5m-es rész. Pont az utca felé dől, ezért kihívtam a tűzoltókat, mert úgy ítéltem meg, hogy balesetveszélyes. Kijöttek, megnézték, de nem nagyon akartak csinálni vele semmit. Elmentek, azt mondták jó ez így és tutira nem fog leesni. Én ebben nem vagyok biztos, pláne ha rá esik 20-30-40cm hó arra a ferde csúcsra.
Visszatérve a kivágásra: nem kellene ehhez ipari alpinizmus, mert nem egy óriási 15-20m-es fáról van szó. És kidönteni sem kell, mert nem cél hogy egyben legyen a fa. Kell egy legalább 6m-es létra és alulról el kell kezdeni levagdosni a az ágakat. Mikor a csupasz törzs marad már, a felső 1m-t levágnám, utána méteres darabokban a törzset. Az már mindegy hova esik, nem tud olyan messzire esni.
Ha ez 30ezerbe kerül, akkor inkább veszek egy létrát és kivágom én. Szerintem egy fél nap alatt megvagyok vele egyedül.
Vágtam már ki nagyobb fenyőt is, de azt lehetett dönteni, mert volt bőven hely. Ezt sajnos darabolni kell.
Azért még érdeklődök pár helyen, ahol ezzel foglalkoznak. REmélem nem ennyi árat fognak mondani.
Én meg pont ezért írtam, hogy már hónapokkal ezelőtt kihívtam a tűzoltókat, de azt mondták, hogy nem foglalkoznak vele.
Elvileg én is úgy tudom, hogy ki kéne vágniuk. (Lehet, hogy csak a lustaság beszélt belőlük...)
Ha ők nem akkór az önkormányzat.
Vagy a köútfentartók...
Mivel magánterületen áll a fa, nem hiszem, hogy az önkormányzat vagy a közutasok foglalkoznának vele. Azt tudom elképzelni - amilyen nálunk az önkormányzat - hogy ha felhívom rá a figyelmet, még meg is büntetnek, hogy eddig nem vágattam ki.
A tűzoltóságon esetleg teszek még egy kísérletet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!