Kezdőoldal » Otthon » Kert » Megéri fóliasátrat tenni a...

Megéri fóliasátrat tenni a kertbe?

Figyelt kérdés
Kialakítottunk egy részt a kertben konyhakert céljára. Egy kisebb fóliasátor is elférne itt, akár olyan, amilyeneket a barkácsáruházakban készen lehet kapni. Érdemes lenne-e felállítani egy fóliasátrat? Többet, jobban teremnek-e a zöldségek a fóliasátorban, mint a szabad ég alatt? Mik az előnyei a fóliasátornak a szabad ég alatti konyhakerttel szemben?

2013. febr. 22. 13:51
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
19%
Ja, azt elfelejtettem, hogy a második emeleten nagyon nehéz akár fóliásat, akár szabadföldit termelni, tehát nem azért pártolom a szabadföldit, mert nekem az lenne. Nekem így is, úgy is venni kell, ha tehetem, akkor választok a kétfajta között ízlésemnek megfelelően.
2013. febr. 22. 18:40
 12/21 anonim ***** válasza:
26%

Tisztelt azon válaszolók akik azon vitatkoznak mennyivel jobb a házi fóliában termesztett növény ,mint egy nagyüzemi,jelezném nem ez volt a fő kérdés .Megéri e beru

házni,dolgozni,időt fáradságot nem kimélni azért a

mennyiségért ami ott megterem .A fő kérdés a mennyiség volt

a szabad ég alatt termesztettel szemben .Erre írják meg a véleményüket.Hogy lehet ezt gazdaságosan csinálni .

2013. febr. 22. 19:14
 13/21 anonim ***** válasza:
88%

A fóliasátor lényege, hogy kb 1,5-2 hónappal korábbra tudod hozni a vegetációs időt, ergo korábban ehetsz zöldséget, és így több termésed lesz összesen.

Gazdaságilag nem éri meg, de ha szereted a jót...

Már most lehetne salátát, retket bele vetni.

A kolléganő valószínűleg piacos fajtát termesztett eladásra , de a "piacos" fajták íze szar, ez tény, ez nem szubjektív. Meggyőződésem, ha ugyanazt a paradicsomot szabadföldön termesztették volna akkor is ugyanolyan íze lett volna.

Kimondtad a varázsszót: "nagyüzemileg".

Nagyüzemileg NEM termesztenek finom fajtákat, mert a finom fajták azok vagy nem szépek vagy nem jól tárolhatók...

Az emberek szemmel vesznek paradicsomot is.

A külcsíny, szépség alapján válogatnak a boltban, piacon, az ízt NEM lehet eladni, ezáltal nem érdeke a termelőnek finom paradicsomot előállítani.

2013. febr. 22. 20:39
 14/21 anonim ***** válasza:
86%

Kérdezd már meg a kolléganőt hogy milyen fajta paradicsomot termesztett, majd keress rá a fajtaleírására.

Az biztos nem lesz benne, hogy ízletes, az viszont, hogy jól tárolható az biztosan.

2013. febr. 22. 20:41
 15/21 anonim ***** válasza:
57%

Hogy kicsit a 13 as válaszára is reagáljak ,jó izű paprikát,paradicsomot ,uborkát csak a régi fajták adják .

De hol veszel ilyen magot már? A boltban pontosan azoknak

terményeknek a magja van,amit erre szakosodott növénymag

termesztő üzemek állitanak elő .A régi fajtákból már csak ott van mag,akik saját maguk mindig megszedték a magnak valót .Kijelölték azokat a terményeket amik legszebbek,a magjuk beérjen .A mai napig ezt teszem .Nem kell a bolti

agyon variált mag .Hát igen erre is időt kell fordítani,

tudni mikor kell egy növény magját begyűjteni .

2013. febr. 22. 21:30
 16/21 anonim ***** válasza:
75%

Nekem egy 15 m2-es fóliasátram van. Most lesz 3 éves rajta a fólia, de semmi baja.

A virágokat, paprikát, paradicsomot, salátát, retket, uborkát a fóliában vetem el.

Mikor a saláta és a retek leérik, a többi pedig megerősödik, csak az uborka marad a fóliában egy hálóra felfuttatva. A többit kiültetem szabadföldre.

Van egy 30 literes hordóm, abba teszem el az uborkát télire. Késő őszig folyamatosan terem.

A retek és a saláta mellett a kígyóuborka az első saját termés minden évben. Fele akkorának szoktam leszedni, mint ami a boltban kapható. Szendvics mellé vagy salátának is nagyon szeretjük.

Nyáron napnyugtakor locsolok a fóliában kútvízzel.

Szerintem nincs több gaz bent mint a kinti ágyásokban.

Nekem megéri, mert magam nevelek minden növényt magról.

Én szeretem csinálni, nekem hobbi nem kényszer a kertészkedés.

2013. febr. 22. 22:19
 17/21 anonim ***** válasza:
70%

"jó napsütés nem éri a termésedet közvetlenül, tehát beérik ugyan a paprika-paradicsom, egyebek, de hírül sem lesznek olyan finomak, mint az u.n. szabadföldi érésű."

Hát ez nem így van! Némelyik kultúra már "jobban terem" ha normálisan van a fóliában gardírozva, mint ha szabadföldi lenne. Kevesebb permetanyag, satöbbi.

2013. febr. 22. 22:25
 18/21 anonim ***** válasza:
57%

Érdemes meggondolni, ilyenkor van előnye a fóliának csak inkább. Én nem szeretem a fóliázást amúgy, főleg ha csak gugyurászni lehet alatta.

De kipróbálhatjátok, de az is akkor jó ha nem kell állandóan le-fel állítani, és tudd művelni az alját, plusz a tápanyagvisszapótlás is ugyanolyan fontos.

Én sok fóliázóst ismerek akik nagyüzemben csinálja, ért is hozzá, de nem irigylem tőlük, hogy őszinte legyek...

2013. febr. 22. 22:35
 19/21 anonim válasza:
75%
Én már vagy 25 éve foglalkozom fóliával.Minden palántát ott nevelek még eladásrais jut és gyonyörű benne minden.Elősször is van korán primőröd már a retket salátát elvettem.mire a palánták (Paprika paradicsom) megnőnek kiultetésre a saláta retek is betakaritható A helyükre ültetek a palántákbó meg atöbbit kintre.Mind a két helyen kitűnő a termés a fólia alatt jobban megnő a palánta azért többször kocsolom.Paprikát későn még ha az idő olyan november végén december elején is gyönyörűek4X4 méteres és 5-6 évente cserélem a fóliát télen is rajta van.Lényeges hogy hőre lágyuló fóliát kell venni.Télen a csapadékot úgy pótolom hogy fölásom ősz végén és mikor esi a hó többször megrakom hóval.Már most elolvadt egy hónapja igaz kint még egy félméteres hó van de a leirtakat már elvettem bele levan takarva fekete fóliával kelésig mikor bújik a palánta ezt leveszem.
2013. febr. 23. 10:31
 20/21 A kérdező kommentje:

Szóval akkor nem éri meg?

Többféle fóliasátor kapható, de tegyük fel, hogy egy 20 négyzetmétereset állítanánk fel. Csak saját fogyasztásra termelünk, van pár gyümölcsfánk, a többletet eltesszük télire illetve nagycsaládos ismerősöknek adjuk. Tehát nem ipari mennyiségben gondolkodunk, de a saját fogyasztásnak azért a felső határát súroljuk.

Nem értünk a kertészkedéshez. A gyümölcsfákon kívül pár paradicsompalántánk és fűszernövényeink szoktak lenni nyaranként, de idéntől szeretnénk komolyabbra fordítani a dolgot, és ha már van hely a kertben, akkor kihasználni a lehetőségeket és valamivel többet termelni.

Konkretizálom tehát a kérdést. Annyival több zöldség terem-e a fóliasátorban, hogy megérje a beruházást és a munkát?

A konyhakert céljára szánt kertrész kb. 50 négyzetméter, de a közepén van egy tavaly ültetett gyümölcsfa.

2013. febr. 25. 12:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!