Megéri fóliasátrat tenni a kertbe?
Tisztelt azon válaszolók akik azon vitatkoznak mennyivel jobb a házi fóliában termesztett növény ,mint egy nagyüzemi,jelezném nem ez volt a fő kérdés .Megéri e beru
házni,dolgozni,időt fáradságot nem kimélni azért a
mennyiségért ami ott megterem .A fő kérdés a mennyiség volt
a szabad ég alatt termesztettel szemben .Erre írják meg a véleményüket.Hogy lehet ezt gazdaságosan csinálni .
A fóliasátor lényege, hogy kb 1,5-2 hónappal korábbra tudod hozni a vegetációs időt, ergo korábban ehetsz zöldséget, és így több termésed lesz összesen.
Gazdaságilag nem éri meg, de ha szereted a jót...
Már most lehetne salátát, retket bele vetni.
A kolléganő valószínűleg piacos fajtát termesztett eladásra , de a "piacos" fajták íze szar, ez tény, ez nem szubjektív. Meggyőződésem, ha ugyanazt a paradicsomot szabadföldön termesztették volna akkor is ugyanolyan íze lett volna.
Kimondtad a varázsszót: "nagyüzemileg".
Nagyüzemileg NEM termesztenek finom fajtákat, mert a finom fajták azok vagy nem szépek vagy nem jól tárolhatók...
Az emberek szemmel vesznek paradicsomot is.
A külcsíny, szépség alapján válogatnak a boltban, piacon, az ízt NEM lehet eladni, ezáltal nem érdeke a termelőnek finom paradicsomot előállítani.
Kérdezd már meg a kolléganőt hogy milyen fajta paradicsomot termesztett, majd keress rá a fajtaleírására.
Az biztos nem lesz benne, hogy ízletes, az viszont, hogy jól tárolható az biztosan.
Hogy kicsit a 13 as válaszára is reagáljak ,jó izű paprikát,paradicsomot ,uborkát csak a régi fajták adják .
De hol veszel ilyen magot már? A boltban pontosan azoknak
terményeknek a magja van,amit erre szakosodott növénymag
termesztő üzemek állitanak elő .A régi fajtákból már csak ott van mag,akik saját maguk mindig megszedték a magnak valót .Kijelölték azokat a terményeket amik legszebbek,a magjuk beérjen .A mai napig ezt teszem .Nem kell a bolti
agyon variált mag .Hát igen erre is időt kell fordítani,
tudni mikor kell egy növény magját begyűjteni .
Nekem egy 15 m2-es fóliasátram van. Most lesz 3 éves rajta a fólia, de semmi baja.
A virágokat, paprikát, paradicsomot, salátát, retket, uborkát a fóliában vetem el.
Mikor a saláta és a retek leérik, a többi pedig megerősödik, csak az uborka marad a fóliában egy hálóra felfuttatva. A többit kiültetem szabadföldre.
Van egy 30 literes hordóm, abba teszem el az uborkát télire. Késő őszig folyamatosan terem.
A retek és a saláta mellett a kígyóuborka az első saját termés minden évben. Fele akkorának szoktam leszedni, mint ami a boltban kapható. Szendvics mellé vagy salátának is nagyon szeretjük.
Nyáron napnyugtakor locsolok a fóliában kútvízzel.
Szerintem nincs több gaz bent mint a kinti ágyásokban.
Nekem megéri, mert magam nevelek minden növényt magról.
Én szeretem csinálni, nekem hobbi nem kényszer a kertészkedés.
"jó napsütés nem éri a termésedet közvetlenül, tehát beérik ugyan a paprika-paradicsom, egyebek, de hírül sem lesznek olyan finomak, mint az u.n. szabadföldi érésű."
Hát ez nem így van! Némelyik kultúra már "jobban terem" ha normálisan van a fóliában gardírozva, mint ha szabadföldi lenne. Kevesebb permetanyag, satöbbi.
Érdemes meggondolni, ilyenkor van előnye a fóliának csak inkább. Én nem szeretem a fóliázást amúgy, főleg ha csak gugyurászni lehet alatta.
De kipróbálhatjátok, de az is akkor jó ha nem kell állandóan le-fel állítani, és tudd művelni az alját, plusz a tápanyagvisszapótlás is ugyanolyan fontos.
Én sok fóliázóst ismerek akik nagyüzemben csinálja, ért is hozzá, de nem irigylem tőlük, hogy őszinte legyek...
Szóval akkor nem éri meg?
Többféle fóliasátor kapható, de tegyük fel, hogy egy 20 négyzetmétereset állítanánk fel. Csak saját fogyasztásra termelünk, van pár gyümölcsfánk, a többletet eltesszük télire illetve nagycsaládos ismerősöknek adjuk. Tehát nem ipari mennyiségben gondolkodunk, de a saját fogyasztásnak azért a felső határát súroljuk.
Nem értünk a kertészkedéshez. A gyümölcsfákon kívül pár paradicsompalántánk és fűszernövényeink szoktak lenni nyaranként, de idéntől szeretnénk komolyabbra fordítani a dolgot, és ha már van hely a kertben, akkor kihasználni a lehetőségeket és valamivel többet termelni.
Konkretizálom tehát a kérdést. Annyival több zöldség terem-e a fóliasátorban, hogy megérje a beruházást és a munkát?
A konyhakert céljára szánt kertrész kb. 50 négyzetméter, de a közepén van egy tavaly ültetett gyümölcsfa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!