Mikor, hogyan, milyen csipkebogyót lehet szedni?
A dér már megcsípte,némelyik még piros,de van,ami már sötét bordó.
Melyiket szedjem,és mik a további teendők,ha teát szeretnék majd főzni a télen belőle. Melyik része a "jó"? Úgy hallottam,az a szöszös része sokkal allergénebb,károsabb,mint a többi részének a haszna. Mi legyen a magjaival?
Én korábban, még oktober elején gyűjtöttem a teának valót, amikor még kemények voltak, szép sötétpiros szín mellett. Több, különböző fajta volt, eltérő formájú és méretű bogyókkal. Mosás után kiskés-deszka-tálca-2 db műanyag tál és egy kis lavór víz (időről időre kezet öblíteni való) társaságában beültem tévézni. A bogyók két végét levágtam (a "hegyeit"), aztán hosszában félbehasítva a belsejéből a szőrt és a magokat kikotortam. Két maréknyi után kezd az ember hajlamos lenni az egészet felborítani, és idegbajt kapni, de kitartás. Papírtálcákon a radiátorokra teregetve néhány nap alatt zörgősen keményre száradnak, és ekkor elteheted zárt edénybe (dunsztos üveg, vagy ilyesmi).
A "dér megcsípte", puha csipkebogyó a lekvárkészítésre való. Annak még én se állnék neki, mert nincs kedvem annyit kínlódni egy kevéske lekvárért.
A szárított bogyókból egy maréknyi elég egy liter forró vízhez, félóra ázás után jóízű, illatos tea lesz belőle.
A pucolás során kikotort magokból (vagy 30 deka volt) képes voltam (ó, fukarság) szintén teát csinálni, két nagy adagot is, kétszeri alapos szűrés után. Nem lettünk rosszul ;-)
Ja egy tipp:
ha legközelebb esetleg vadasmártást főzöl, dobj bele az elején poénból egy bő maréknyi csipkebogyót is, a szárítottból.
"A szárított bogyókból egy maréknyi elég egy liter forró vízhez, félóra ázás után jóízű, illatos tea lesz belőle. "
Igen jó ízű, illatos TEA lesz belőle. Ha szeretnél C vitamint is bevinni belőle akkor hideg vízbe áztassad be 1 éjszakára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!