Leástam a kerti kút mellett 1m mélyen, ott vagyok a csövek csatlakozásánál. Le akarom venni a szivattyú-ágat, ez menetes vagy csak húzni kell (25 éves)?
kösz...
Ja, és a kút a 25 éves, mielőtt valaki rákérdez...
Hát tekintve, hogy a menet - ha van - belül van, én meg kívül vagyok... reménykedek valami olyan szakinak a válaszában, aki csinált már ilyet. Sajnos a neten a csőszerelős-kútfúrós webshopok már mind sokkal modernebb alkatrészeket árulnak, szóval ott sem lettem okosabb.
És nem mindegy, hogy rángatnom, vagy csavarnom kéne (egyelőre egyikre sem mozdul), letörni meg nem akarom, levágni még kevésbé. Úgyhogy kérdezek, és közben a magatokfajta zsebtrollokat szórakoztatom.
25 éve még szinte minden menettel+kóccal volt összerakva, gyakori volt a kócolást még átkenni némi Míniummal (ólom alapú rozsdagátló alapozó), hogy jobban tömítsen és kevésbé rozsdásodjon. Komolyan neki kell feküdni a svédfogóval...
A szivattyú ág nálad mit jelent, a szívócsövet?
Közben az egészet nem értem. Ott vagy a csövek csatlakozásánál, és nem derült ki, hogy miként van összerakva?
Ha meg valahol a szívócső és a szivattyú között vagy, akkor hiába erőlködsz, csak vágva tudod szétszedni, mert az egyik oldalon lazítanál, a másik oldalon épp ráhúzod a menetet!
Mindenesetre dobhatnál fel legalább egy képet!
A cső műanyag, valószínűleg tokos kötés lesz (kicsit ki is szélesedik a vége).
A szivattyút levettem, tehát mindkét cső vége szabadon van. Leástam egy métert, ott egy könyök után csatlakozik a kézi ág a kúthoz. A szivattyúág alja a csatlakozás felett kiszélesedik, valószínűleg egy csonkra megy rá - de ezek szerint valószínűleg meg is ragasztották... :(
Próbáltam leszedni (svédfogóm nincs), az ásó nyelét dugtam a csőbe, arra pedig rászorítottam egy kisebb satut, így nem roppan össze a cső. Kíváncsi leszek, hogy mire jutok vele.
A fészekbe nagyon beszorult egy golyó (talán nem is belevaló), nem is fém, hanem gumiszerű - de azért nem úszik. Nem is zár tökéletesen, szép lassan elengedi a vizet, amíg viszont ott van, hiába dobom rá az acélgolyót. Tehát mindenképp ki kell venni, de a golyószedő nem emeli ki - tettem az aljára kétoldalú ragasztót is pedig, így nem maradhat, ekkor ástam ki, de a leszedésnél megakadtam.
Ez a teljes történet. Az alkatrészek olcsók, de cseszhetem, ha nem férek hozzá... :(
Azért köszi a segítséget.
Én is hasonlóan jártam, csak én a pumpa dugattyúját szakítottam bele vagy 20 éve. Aztán vagy 8 éve eszembe jutott, hogy nekünk van ám fúrt kút is az udvarban, locsolásra hasznos lenne, csak meg kellene csinálni. Mivel egyedól én tudtam, hogy mi a hiba, így neki is álltam a korábbi ballépésem kijavítani. A felépítése gondolom, hogy ugyanolyan, akkoriban ez elég elterjedt volt. Sima 40-es PVC cső egymásba toldva, Palma-TEX ragasztóval még ráerősítve. A földszinttől lefelé kb. 1 méterre a lábszelep. Elterjedt volt még a lábszelep alá egy Y tag közbeiktatása, hogy párhuzamosan lehessen feltenni a szivattyút a kézipumpával. A korabeli golyós visszacsapók miatt szerintem ez hibaforrás, így nálunk ez nincs is benne. Ha kézzel akarok szívni, akkor leszedem a szivattyút és ennyi.
Szóval a megoldás: Az Y alatt el is vághatod és dughatsz rá egy új 40-es csövet, aminek az aljába teszel egy lábszelepet. Ha tetszik, akkor a levágott részre tégy egy Y tagot, majd 2 szál 40-es csövet rá 1-1 lábszeleppel. Az egyik ágára még plusz egy 45 fokos idom is kell. Én ragasztanám is. Aztán vagy visszaásod vagy egy szervizaknát készítesz, ha már úgyis kiástad. Én már megbántam, hogy visszatemettem, jól jönne, mert a sok kézi húzástól ennyi idő után kezd elkopni a cső.
Remélem, hogy segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!