Ha felbontok egy csomag vetőmagot és nem használom el, akkor jövőre még felhasználhatom a maradékot?
Persze.
Zárd vissza a csomagolását, és száraz, normál hőmérsékleten tartsd (nedvesség, tűző nap,fagy ne érje)
Jövőre ugyanúgy fel tudod használni.
Persze..
Én még lejárat utan is két évvel elhasználom (ottfelejtettem), max. sűrűbben vetem, vagy esetleg keverem a frissel..
Az idő előre haladásával csökken az, hogy hány mag fog megeredni, tehát van némi romlás, de az nem azonnali.
Százaz, hűvös sötét helyre tedd, és nem lesz gond.
A vetőmagok folyamatosan veszítenek csírázóképességükből (évről-évre kisebb százalékban kelnek ki). Ez a veszteség gyakran arányos a fajta/hibrid "nemesítési fokától" - minél magasabb a nemesítés foka, annál érzékenyebben reagál a növény az tárolásra. Természetesen maga a faj és fajta is fontos az eltarthatóságban. A vetőmagelőállító cégek ezért folyamatosan ellenőrzik átmenő készleteik csírázási erélyét.
Az hogy piramisokban talált ókori búza kicsírázott természeten nem igaz. Ettől függetlenül az egyik évről a másikra eltett vetőmag csírázóképessége jó ideig(a mag korától függően) átlagosan 5-6%-kal csökken. Tehát nagy valószínűséggel, száraz, hűvös (10 Celsius) helyen jól áttároható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!