Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ha felbontok egy csomag...

Ha felbontok egy csomag vetőmagot és nem használom el, akkor jövőre még felhasználhatom a maradékot?

Figyelt kérdés

2012. márc. 20. 21:58
1 2
 1/11 Kerria ***** válasza:
100%

Persze.

Zárd vissza a csomagolását, és száraz, normál hőmérsékleten tartsd (nedvesség, tűző nap,fagy ne érje)

Jövőre ugyanúgy fel tudod használni.

2012. márc. 20. 22:02
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ. Ja és hozzátenném azt is, hogy a szavatossága még jó '14-ig, csak gondolom azt felbontás nélkül értik.
2012. márc. 20. 22:03
 3/11 anonim ***** válasza:
A piramisokban lévő búza is kihajt több ezer év után, szóval ne aggódj emiatt. :D
2012. márc. 20. 22:22
 4/11 A kérdező kommentje:
Második válaszoló: Szerintem ez egy elég szélsőséges példa! :) Nekem elég ha egy év múlva legalább viszonylagosan nagy arányban kihajt.
2012. márc. 21. 00:15
 5/11 anonim ***** válasza:

Persze..

Én még lejárat utan is két évvel elhasználom (ottfelejtettem), max. sűrűbben vetem, vagy esetleg keverem a frissel..

2012. márc. 21. 19:53
 6/11 anonim válasza:
persze,mert nyugalmi állapotban van a mag.ha megduzzad vízzel (ha locsolod) akkor lép ki a nyugalmi szakaszából:)
2012. márc. 23. 07:33
 7/11 anonim válasza:
Anyukám tavaj 20 év után ültetett el paradicsom magokat ,amit még a községházán kapott réges régen és annyi termés lett, hogy a rokonoknak is vittünk belőle. Nyugodtan elteheted későbbre is.
2012. márc. 24. 10:07
 8/11 LeGrady válasza:

Az idő előre haladásával csökken az, hogy hány mag fog megeredni, tehát van némi romlás, de az nem azonnali.

Százaz, hűvös sötét helyre tedd, és nem lesz gond.

2012. márc. 25. 05:50
 9/11 darida ***** válasza:

A vetőmagok folyamatosan veszítenek csírázóképességükből (évről-évre kisebb százalékban kelnek ki). Ez a veszteség gyakran arányos a fajta/hibrid "nemesítési fokától" - minél magasabb a nemesítés foka, annál érzékenyebben reagál a növény az tárolásra. Természetesen maga a faj és fajta is fontos az eltarthatóságban. A vetőmagelőállító cégek ezért folyamatosan ellenőrzik átmenő készleteik csírázási erélyét.

Az hogy piramisokban talált ókori búza kicsírázott természeten nem igaz. Ettől függetlenül az egyik évről a másikra eltett vetőmag csírázóképessége jó ideig(a mag korától függően) átlagosan 5-6%-kal csökken. Tehát nagy valószínűséggel, száraz, hűvös (10 Celsius) helyen jól áttároható.

2012. márc. 26. 16:12
 10/11 anonim ***** válasza:
IGEN
2012. márc. 29. 09:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!