Kávézacc a növényekre?
Vmi hülye filmben volt ez, de sztem csak kárt okoz.
200 forint egy beleszúrós növénytápoldat fiola, és fél évig elég kb.
"A kávézacc tartalmaz foszfort, káliumot, kálciumot, magnéziumot és ként. Ugyanakkor távol tartja a kerti csigákat és táplálja a virágföld hasznos férgeit. Ha a talaj nagyon savanyú, a kávézacc segít a ph érték javításában."
Mi is rendszeresen oda szoktuk tenni, főleg nyáron, a muskátli földjére. Szerintem nem hülyeség.
Én csak annyit tudok mondani, hogy volt egy kávé és egy kakaócserjém. Mind a kettő haldoklott (sárgult, barnult, elszáradt levelek) az ablakpárkányon, hiába ültettem át őket, és locsoltam rendszeresen.
Aztán valaki mondta, hogy tegyek a földjükre kávézaccot..
Tettem is, és utána úgy locsolgattam. Tökéletesen helyrejöttek!!
Én ezt csakis a kávézaccnak tudom be. Viszont a leszúrható tápoldatok nekem nem jöttek be!
A kávézacc felhasználásának talán leismertebb formája, hogy tápoldatként használják olyan növényeknél – mint például az örökzöldek vagy a rózsa - amik szeretik a savas virágföldet. Hortenziára is alkalmazható, így bekékül a virágzata :)
Egyszerűen csak a virágföldre kell hinteni, kicsit belekeverni, majd megöntözni. Mint itt írta is valaki bepenészedett neki, igen, ha nem kavarjuk össze a földdel, könnyen így járhatunk.
De nemcsak a virágföldnek tesz jót a zacc, a komposztálóban is jó helyre kerül, odavonzza a gilisztákat, amelyek a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át. Így ha kertes házban laktok, és van haszonkert, érdemes a komposztot ezzel tuningolni.
Így nemcsak a szobanövényekre jó!
Vigyázni kell azonban, mert a ph érzékeny szobanövények könnyebben beadják a derekukat.
Ami még fontos, úgy tudom, hogy azért is jó a növényeknek, mert a csapvizünk klóros, és a kimosódásnak köszönhetően a zacc enyhíti ennek a mértékét!
Én a kávézaccos részt cserélem, kb. negyedévente. És soha nem lesz több a kávézacc, mint a föld. Nehéz ezt így megmondani. Ha csak felülre teszi az ember a zaccot, és egy kicsit belekeveri, akkor azt a felső réteget mindenképpen le kell cserélni. Hiszen kimosódik belőle minden!
Tavaszi talajcserénél/átültetésnél, simán belekeverheted (szerintem max 1/4-e legyen a kávézacc, de ez a maximum tényleg!)
Mivel savas kémhatású lesz a föld, nagyon nézz utána melyik szobanövény bírja, mert nehogy kipusztuljon szegény. Annyit nem ér!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!