A Borostyán megfojtja a fát, amire rátekeredik?
A cseresznyefánk és a tujánk levelei elszáradtak, mindkettőre kúszott borostyán.A Borostyán "nyírta" ki őket, vagy ettől függetlenül valami kerti kártevő lehetett?
Mindkét növényt erősen visszavágtuk és a borostyánt leszedtük róluk. Kihajthatnak még tavasszal?
A borostyán csak olyan értelemben képes megfojtani egy fát, hogy túl magasra nő és elveszi előle a fényt.
Kizárólag kapaszkodik a fába, nem élősködik rajta, szóval valószínűleg független a dolog a borostyántól, hacsak nem nőtte be teljesen a lombját.
Második válaszadó vagyok.
Hát, kedves harmadik, amit írtam elvileg valóban igaz, de a saját tapasztalattal a legjobb szakkönyvek tudása sem tud versenyre kelni!
Kedves kérdező, remélem rendbe jönnek a fáitok, és nincs komolyabb bajuk.
Csak akkor tudnám, hogy a hivatalos álláspont szerint, miért nem tesz kárt a fában...? Elég komoly botanikustól hallottam a dolgot.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Azt elfelejtettem leírni,hogy nem most ősszel száradtak el a levelek (tudom,hogy a cseresznyefa nem örökzöld), hanem május környékén.Még kivirágzott a cseresznye,de utána leszáradtak a virágok és az összes levél is,termést nem hozott.Csupasz ,száraz ágak maradtak,és tövig visszavágtuk,a borostyánt pedig leszedtük róla.Az egyik napilap kertészeti tanácsadójának képet is küldtem róla,de nem válaszolt a kérdésemre.Azóta egyetlen pici zöld hajtást sem hozott.Ja, akkor kezdett kiszáradni, mikor a hatalmas borostyánt kicsit letépkedtem róla, mert már az ágak felé tartott. Egyébként a fa körbe van kövezve, kb. 1nm földterülete van. Elpusztult a fa? A tuja levelei pedig addig száradtak le,amíg a borostyán kúszott rá.Egyébként a borostyán erős,egészséges volt,sajnálnám kiirtani,de lehet hogy a kertünk "ragadozója"? A cseresznyefánál már nincs,de máshol van még a kertben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!