Kezdőoldal » Otthon » Kert » A reklámban látott Nina...

Miss Lady kérdése:

A reklámban látott Nina Királynő Szőlőmag kamu?

Figyelt kérdés

[link]

Ha igen, akkor mikor terem?

ma 13:25
 1/1 anonim ***** válasza:

Középiskolába nem jártál? Ott azért szoktak beszélni a genetika alapjairól.

Mivel egy hibrid növény magját árulják, ezért garantált, hogy átverés. Olyan, mint ha fogsz az utcán egy tetszőleges tarka macskát, ami épp vemhes egy (vagy több) tetszőleges színű kandúrtól, és azt várod, hogy majd az összes kölyke pont ugyanolyan tarka, és ugyanolyan mintájú lesz, mint ez az adott anyamacska. A valóság az, hogy kilátástalan: a kismacskák az anya és az apa bármelyik őséhez hasonlíthatnak.

Na, pont ugyanígy van ezzel a szőlővel. A magjából kikelő növények bármilyen termést hozhatnak, csak az a valószínűtlen, hogy pont olyant hozzanak, mint amit itt mutogatnak neked.

Ezért kell minden gyümölcsfajtát ivartalan módon szaporítani, azaz vagy dugványozni, vagy oltani. Mert úgy nem tudnak visszaütni valami ősükre, hanem pont azt termik, mint az anyanövény. Ez gyakorlatilag klónozás.

A szöveg alapján ez egy interspecifikus fajta, vagyis egy amerikai és egy európai fajta hibridje. Ezeket hívták régen direkttermőknek (Othello, Noah, Delaware), mostanában pedig rezisztens fajtáknak. Aránylag kevés permetezéssel is termeszthetők, száraz évben akár még permetezés nélkül is.

Én már amúgy neveltem magról szőlőt, de csak véletlenül. Egy tőkém volt egy kertben, és alatta kikelt egy mag. Meghagytam, és a 3. vagy 4. évben termett, már nem emlékszem. Hasonló kinézetű volt a termés, mint amiről leesett a mag, de sokkal kisebb szemű, meg nem annyira muskotályos. Úgyhogy átoltottam egy jó fajtára. (De mivel saját gyökerű, így nem nagyon fejlődik, csak kevés termést ad.)

Itt a videóban amúgy rendkívüli odafigyeléssel, fóliában, hormonkezeléssel, a fürtök kisebbre vágásával állítják elő ezeket a szőlőket. Tehát még ha veszel is oltványt, akkor se lesz ennyire szép szőlőd.

De rengetegféle oltványt árulnak nálunk is, nem kell erre rátapadni.

ma 18:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!