Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kivághatom-e tűzelőnek a...

Kivághatom-e tűzelőnek a saját fáimat, amiket eleve azért ültettem, hogy tüzelő legyen belőlük?

Figyelt kérdés
Van egy kb 3000m2-es területem a ház mögött, ami nincsen bekerítve. Kinai császár fával és akáccal tervezem beültetni, csak az önkormányzatból pont rálátni a területemre tehát illegálisan szóba sem jöhet a vágás, Mire figyeljek oda? Vagy inkább hagyjam szántónak és legelőnek?
febr. 17. 18:48
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Én beültetném,mint ahogy egykor be is ültettem.Már vágtam is ki belőle .

Ne sűrűre ültesd gyorsabban növekszik.Kormány közeliek nem kérdeznek semmit,támogatást vesznek fel rá.

febr. 17. 18:57
 2/8 anonim ***** válasza:
23%
10 cm törzs átmérőig bármit kivághatsz a saját telkeden.
febr. 17. 19:18
 3/8 anonim ***** válasza:
82%
A császárfa felejtős, az akác ok. Vágjad hétvégén, akkor nem dolgoznak :-) És ne tarra.
febr. 17. 19:18
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Arra figyelj oda, hogy a császárfa egy átverés. Kb. 10x annyiba kerül egy tő, mint mondjuk a nyárfa és semmivel sem ad több tüzifát. Nagyon sz@r vele tüzelni, leég gyorsan, nincs parázs.

Inkább ültessél lucernát, vagy add ki bérbe a területet.

febr. 17. 19:29
 5/8 A kérdező kommentje:
4-es. Most ki van adva bérbe. Két zsák takarmányt kaptam cserébe érte. Kb 120 Kg, de a gazda már ezért is húzta a száját. Most pont lucerna van benne. Lehet hogy oda költözünk és szeretnék többet kihozni belőle. Ezért gondoltam, hogy befásítom, alatta még legelhetnek az állatok. Saját részre szeretnék tüzelőt. Akkor akác lesz és gyümölcsfák szellősen.
tegnapelőtt 05:00
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Saját telken belül fát kivágni, ezt csak nagyvárosok szokták tiltani vagy engedélyhez kötni. (Bp-en minden kerület, úgy tudom.) De ha faluban van (a telekméretből gondolom), akkor nagyjából kizárt, hogy ez szabályozva legyen. De azért a jegyzőt megkérdezheted egy e-mailben, ingyen megmondja, és onnantól már van egy írásos bizonyítékod, ha valaki fenyegetne feljelentéssel. (Mondjuk, mire megnő a fa, már lehet más a helyzet...) A jegyzőtől arra is rákérdezhetsz, hogy a fával való beültetést tiltja-e esetleg valami helyi rendelet.

Ha esetleg a terület nem a házhoz tartozó kert, hanem külön helyrajzi számon van nyilvántartva, zártkert néven, akkor termőföldnek számít, és engedélyeztetni kell a művelési ág megváltoztatását.

A fák kerítéstől való távolsága lehet szabályozva, egyre több településen hoznak erről rendeletet. Erre is kérdezz rá.

Annak gondolom utánanéztél már, hogy az akác nem úgy megy, hogy elülteted, aztán 20 év múlva mész legközelebb, megnézni, hogy lehet-e vágni. Rengeteg munkával jár, és a tövisek miatt nem is akármilyen munkával. (Ennyi munkával nordmann fenyőt is lehet nevelni, és 10 év után eladni kereskedőnek.)

A lucerna (meg a fű) nagyban gátolja a fák növekedését, mert elszedi a vizet, öntözni meg nyilván nem tudsz. Ezért szokták kapálni legalább pár évig a csemeték alját. A sorközhöz traktorral tárcsa, vagy rotációs kapa, a sorhoz meg kézi kapa. Ha már komolyabban lombosodni kezdenek a fák, akkor megküzdenek az aljnövényzettel.

Azt tudd, hogy rengeteget kell metszened, hogy fáid legyenek, ne szúrós bozótosod, amibe még a vaddisznó se mer bemenni.

A "rendes" akácerdőket jellemzően sűrűre ültetik, hogy kevesebbet kelljen kapálni, és inkább utólag ritkítanak. Mert különben már alacsonyan elágaznak, és csak gallyad lesz, nem törzsed. Én láttam már olyat is, hogy 1 m sortávval, 0,5 m tőtávval ültettek több hektáros erdőt, aztán ahogy nőtt, úgy ritkították, végül még minden második sort is kivágtak, mikor már gallyfának el lehetett adni a törzseket. Ilyen módon lassabban nőnek ugyan fák, de fák lesznek, nem bokrok, mert csak felülről kapnak fényt. Valamint, a füvet is hamarabb elnyomják, ahogy összeborulnak a lombok.

Persze, lehet ritkára is ültetni, egyértelműen gyorsabban lesznek kivágható fáid, viszont több lesz vele a munka is.

tegnapelőtt 06:54
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Mi is ezt csináljuk.

Van egy 2000m2-es kertünk. Alapból a hátulja tele volt akáccal mikor megvettük.

Mi szétültettük őket, most neveljük.

Hát talán egy 5 év múlva vághatóak lesznek.

Császárfánk is van sok. De nekünk az árnyék miatt. Tüzelőnek felejtsd el.

tegnapelőtt 07:52
 8/8 A kérdező kommentje:
6-os nagyon jól leírtad. Akácosom volt régebben egy másik telken. Ott volt egy nagy fa a 80-as években, de belevágott a villám és szétmenbt, de a helyén bokrok, kisebb fák nőttek. Én 2003-ban vettem meg, akkor tarra vágtam. Aztán ahogy hajtott ki, úgy ritkítottam és vágtam vissza őket, ügyelve hogy csak a szép szálas fák maradjanak. Mikor eladtam a telket 4-5-6 méter magasak voltak és karomnyi vastagok voltakm pont oszlopnak vagy karámnak valók. Aki megvette a telket, az kivágatta tűzelőnek elajándékozta. 48 darab volt, mondtam neki, hacsak 2 ezerért eladtad volna darabját oszlopnak vagy karámnak, az 96 ezer. Hát nem mindenkinek pénz a pénz, én évekig dolgoztam vele, minden ősszel és tavasszal
tegnapelőtt 19:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!