Kezdőoldal » Otthon » Kert » A nyaralónknál van két hatalma...

A nyaralónknál van két hatalmas diófa /méter magasak kb/ Viszont a dió kétharmada rossz fekete mit lehet tenni?

Figyelt kérdés
dec. 12. 17:27
 1/10 anonim ***** válasza:
55%

Van ez a diólégy, amiatt van ez.

1, le kell verni a rossz diókat, el kell égetni őket

2, be kell festeni fehér mésszel a fa törzsét (fertőtlenítő hatás)

3, ki kell ásni a fa körül pár cm mélyen a talajt, és be kell szórni fehér mésszel (fertőtlenítő hatás)

dec. 12. 18:01
 2/10 A kérdező kommentje:
Ilyenkor még lehet meszelni a fát?
dec. 12. 18:15
 3/10 anonim ***** válasza:
Persze hogy lehet. Nincsenek erős fagyok, így rajta marad. Jól írj az első. A diólégy lárvája ledobja magát a földre és ott bábozódik, ha a bábokat elpusztítod, akkor nem lesz kártevőd. A meszezés nem biztos, hogy tuti megoldás, de vannak szerek, amit ha belekeversz a földbe a bábok elpusztulnak. Én szoktam tavasszal nyáron sárgalapozni, az is összeszedi a repkedő egyedeket, bár az csak gyérít, attól még lesz kártétel.
dec. 13. 03:21
 4/10 anonim ***** válasza:
Csak ha a környéken van másik diófa akkor visszatérnek. Ez alapján érdemes erőfeszítéseket beletenni ebbe.
dec. 13. 06:44
 5/10 anonim ***** válasza:

Dióburok-fúrólégy. Ez a neve, így keress rá.

A megfeketedett diók átlag 3/4 része belül nem hibás, mivel amikor ezeknél a fúrólégy megtámadta a kopácsot, már fejlett volt a bél, és be tudott érni így is. Ha most összeszeded a fa alól, akkor már persze penészesek belül, de ha hulláskor heti 2 alkalommal összeszeded és kibontod, aztán raschelzsákban felkötve szárítod, akkor a többség teljesen használható, legfeljebb nem annyira fehér, de ízre tökéletes. A kopácsot úgy szoktam leszedni, hogy betonon gumitalpú cipővel meghengergetem, akkor leválik. Plusz munka, persze, de több zsák jó dióm szokott így lenni.

A törzs meszelésének nincs köze a fúrólégyhez. A felnőttek repülnek, a bábok meg részben a diók héja alatt, részben a talajban telelnek. Ha felrotázod a fa alját, aztán talajfertőtlenítőt rotázol be tavasszal, akkor a lárvák elpusztulnak. Meszet eszedbe ne jusson, ha nem kimondottan savanyú a talajod. Értelme amúgy sincs.

Én csak annyit szoktam, hogy nem hagyok diót a fa alatt. Ami jó, felhasználom, ami rossz, azt megszárítva télen eltüzelem, óriási a hőértéke. Aztán nyár közepétől permetezem a fákat motoros géppel, amikor az almafákat is permetezem. Így is vannak feketék, de totál rosszak, amik használhatatlanok, csak kevés.

Van egyébként olyan csali, amit a rovarölőhöz kell keverni, és a fák alsó részére szórni, így rámennek a legyek.

dec. 13. 07:28
 6/10 anonim ***** válasza:
53%

A légy miatt többnyire le lehet mondani a termésről és a diófára mint dísznövény kell gondolni.

Rendszeres permetezéssel lehet még ellene védekezni, de nagyon el kell találni az időpontokat és az sem garancia.

dec. 13. 13:55
 7/10 Senior Séf ***** válasza:
1 m magas. Póznával veritek le a diót?
dec. 16. 15:53
 8/10 A kérdező kommentje:

Mivel nyaraló nem vagyunk ott mindig.

Mikor megyünk akkor össze szedjük a gravitáció csodás dolog.

dec. 16. 16:11
 9/10 anonim ***** válasza:

"a gravitáció csodás dolog"

Nem éritek fel?

dec. 17. 13:17
 10/10 anonim ***** válasza:
Ásás, rotálás azért fontos a teljes lombfelület alatt, hogy minél több utód elfagyjon. Csak akkor eredményes, ha vannak fagyos téli napok. A fa törzsét szokták meszelni, de biztos nem árt, ha mészhidrátot forgatsz a földbe. A calciumra szüksége van a növénynek a víz felvételéhez, szóval biztosan nem ártasz vele. Legjobb a drónos permetezés, persze az csak ültetvény méretben rentábilis. Lehet javulást elérni. A dió komoly érték, Klapka is megmondta.
dec. 19. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!