A nyaralónknál van két hatalmas diófa /méter magasak kb/ Viszont a dió kétharmada rossz fekete mit lehet tenni?

Van ez a diólégy, amiatt van ez.
1, le kell verni a rossz diókat, el kell égetni őket
2, be kell festeni fehér mésszel a fa törzsét (fertőtlenítő hatás)
3, ki kell ásni a fa körül pár cm mélyen a talajt, és be kell szórni fehér mésszel (fertőtlenítő hatás)

Dióburok-fúrólégy. Ez a neve, így keress rá.
A megfeketedett diók átlag 3/4 része belül nem hibás, mivel amikor ezeknél a fúrólégy megtámadta a kopácsot, már fejlett volt a bél, és be tudott érni így is. Ha most összeszeded a fa alól, akkor már persze penészesek belül, de ha hulláskor heti 2 alkalommal összeszeded és kibontod, aztán raschelzsákban felkötve szárítod, akkor a többség teljesen használható, legfeljebb nem annyira fehér, de ízre tökéletes. A kopácsot úgy szoktam leszedni, hogy betonon gumitalpú cipővel meghengergetem, akkor leválik. Plusz munka, persze, de több zsák jó dióm szokott így lenni.
A törzs meszelésének nincs köze a fúrólégyhez. A felnőttek repülnek, a bábok meg részben a diók héja alatt, részben a talajban telelnek. Ha felrotázod a fa alját, aztán talajfertőtlenítőt rotázol be tavasszal, akkor a lárvák elpusztulnak. Meszet eszedbe ne jusson, ha nem kimondottan savanyú a talajod. Értelme amúgy sincs.
Én csak annyit szoktam, hogy nem hagyok diót a fa alatt. Ami jó, felhasználom, ami rossz, azt megszárítva télen eltüzelem, óriási a hőértéke. Aztán nyár közepétől permetezem a fákat motoros géppel, amikor az almafákat is permetezem. Így is vannak feketék, de totál rosszak, amik használhatatlanok, csak kevés.
Van egyébként olyan csali, amit a rovarölőhöz kell keverni, és a fák alsó részére szórni, így rámennek a legyek.

A légy miatt többnyire le lehet mondani a termésről és a diófára mint dísznövény kell gondolni.
Rendszeres permetezéssel lehet még ellene védekezni, de nagyon el kell találni az időpontokat és az sem garancia.

Mivel nyaraló nem vagyunk ott mindig.
Mikor megyünk akkor össze szedjük a gravitáció csodás dolog.

"a gravitáció csodás dolog"
Nem éritek fel?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!