A borszőlő és a csemegeszőlő termesztésében van különbség?
A borszőlők általában egy kicsivel egyszerűbben és több helyen termeszthetőek. Abból eredően, hogy jellemzően kevésbé fagynak el, meg az alsó rügyeken is kb. minden fajta hoz fürtöt. Ezek miatt egyszerűbb a metszésük. Vannak csemegék, amiknél nem lehet ész nélkül csak rövidre csipkedni a vesszőket, mivel némelyiknél az alsó rügyekből képződő hajtásokon nem nagyon lesz fürt, ezeket félszálvesszőn vagy szálvesszőn szokták termeszteni. (Bár én minden fajtát félszálvesszőn termesztek, mert az univerzális módszer, és kevesebb munkával jár a metszés. Ez egyébként itt az egész borvidéken jellemző, csapos metszést itt még soha nem láttam ültetvényben.) De vannak persze könnyen termeszthető csemegeszőlők is.
Valamint, borszőlőnél nem kell annyira pontosan beállítani a fürtszámot. Az egyik tőkén kevés és nagyon jó minőség lesz, a másik tőkén sok és gyengébb minőség, a kettő kiegyenlíti egymást. Csemegénél viszont nem lehet túl sokat hagyni, mert minden egyes fürtnek szépnek és jó ízűnek kell lenni. De túlmetszeni se lehet, mert akkor meg kevés lesz a termés.
4
Borvidék központjában lakom, láttam már rengetegféle termelési módot a borszőlőknél, de csapos metszést ültetvényen még soha, egyetlen helyen se. Ez borvidékfüggő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!