Milyen csemegeszőlő fajtákat tudtok ajánlani? Mellyek a legfinomabbak, vagy épp a legmutatósabbak?
Szeretnék ősszel 6 sor (10méteres sorok) csemegeszőlőt telepíteni, soronként 4 tő csemegeszőlővel.
2 sor fehér szőlőt, 2 sor rózsaszín szőlőt és 2 sor kék szőlőt.
Egyelőre ezeket írtam össze magamnak. De szívesen veszek további javaslatokat, vagy ha esetleg van valakinek a listában szereplő szőlők közül valamelyikkel tapasztalata, azt is.
Ha valamelyiknek rosszul írtam a nevét, azért elnézést.
**Fehér Szőlő:
Bananas / Júli vége
Valek / Aug eleje
Galahad / Aug eleje
Darja / Aug eleje
Kismis Sztoletje / Aug eleje
Kozma Pálné Muskotály / Aug eleje
Monarch / Aug vége
Frumosa alba / Aug vége
Fanny / Aug vége
V25/20 Regina / Aug vége
Narancsízű / Szept eleje
Landis / Szept eleje
Sába Királynője / Szept eleje
**Kék Szőlő:
Katalonia / Júli vége
Esther / Júli vége
Kodrianka / Aug eleje
Everest / Aug közepe
Nizina / Szept eleje
Nagyezsda Azos / Szept eleje
Dunav / Szept eleje
Ataman / Szept vége
Moldova / Október vége
**Rózsaszín szőlő:
Julian / Júli vége
Preobrazsényie Aug eleje
Pamjati ucsityelja / Aug eleje
Taldun / Aug eleje
Dubovszkij rozovij / Aug vége
Karmakod Szept eleje
Anjuta / Szept közepe
Katharina / Szept közepe
Dikszon / Okt eleje
Azért van színenként több min 8 mert többnél is kérdéses hogy honnan tudom beszerezni, így aztán legyen b opció is ha esetleg némelyiket nem tudom sehonnan.
Már csak azt nem írtad, hogy mennyire vagy hajlandó dolgozni velük. Olyan fajtákat is írtál, amiket bizony kell permetezni rendesen még a száraz években is, ha szüretelni akarsz.
Moldovát tényleg csak akkor ültess, ha mutatósat szeretnél. Mert az tényleg mutatós, és kibír mindent, de ízre a "futottak még" kategória.
Az Esther a legkorábbi (azok közül, amiket ismerek), az is mindent bír, viszont alig jobb, mint a Moldova. Csak azért érdemes mégis, mert annyira korai, még a Csabagyöngye előtt érik.
Lehet, hogy érdemes lenne tényleg Othellót, ha bírod az ízét. Nem mindenki bírja. Viszont ez az a fajta, amiből a nagybanin korlátlan mennyiséget megvesznek. A lisztharmat szereti, de amúgy nincs sok baj vele.
Fehér muskotályosból talán érdemes megfontolni a Téli muskotályt. Az benne a jó, hogy tőkén hagyva a fagyokig megőrzi a minőségét. Ráadásul, a másodtermés is egész jól beérik.
Ha nem fagyveszélyes a területed, és hajlandó vagy dolgozni a szőlővel, akkor a Hamburgi muskotályt nem szabad kihagyni. A legjobb ízű szőlő, amit ismerek. Nem csak cukros és muskotályos, hanem zamatos is. Csak hát, aránylag elfagyós, és nem is valami rezisztens.
Még egy rózsaszín, amit szeretek: Mathiász Jánosné muskotály. Nagyon érdekes, a fiatal hajtásai pirosak általában. Átlagosan betegségtűrő, de akitől kaptam az oltóhajtást (fullamatőr), ő azt mondta, hogy ez az egyetlen fajtája, amivel soha nem volt baja, és mindig termett, a hozzá nem értése ellenére is.
Ja, és még egy, ami aránylag gyenge ízű, peronoszpórára kissé érzékeny, de érdekes kinézetű: Souvenir. Aki az oltóvesszőt adta, azt írta, hogy ha kitesz egy tálca szőlőt az asztalra, ez fogy el legelőször. És tényleg, én is azt tapasztaltam, hogy mindenki meg van veszve érte, még a családtagok is, akik ismerik. Mások meg könyörögnek, hogy kaphassanak belőle kóstolót, mert ilyent még nem láttak.
Igen tisztában vagyok vele hogy a szőlővel sok a munka, de ez engem nem zavar, szeretek a kertel foglalkozni.
Sokat utánaolvastam a témának és temérdek mennyiségű youtube videót néztem meg profi szőlőtermesztőktől.
Köszönöm a javasolt fajtákat, prioritást fognak élvezni a listán!
#3 Nagyon szívesen veszem a linket ha átküldöd!
#3 Innen is még egyszer köszönöm a linkeket és a videót! :)
Igazán megérte feltennem ezt a kérdést!
A kérdés kiírása óta olyan szinten belemélyültem a témába hogy az nem igaz!..
Időközben megnéztem a SZŐLŐSKERTEK TV youtube csatorna összes videóját is, onnan is rengeteg hasznos információt sikerült beszereznem.
És közben arra jutottam hogy 6 sor helyett 9 sor csemegeszőlőt fogok telepíteni (színenként 3 sor)
Plusz a videók hatására a lista is gyökeresen megváltozott.
Gyakorlatilag néhány nap alatt sikerült egy csemegeszőlő fanatikussá válnom... :D
Bemásolom az új listát, így néz ki most :)
**Fehér Szőlő:
Kraszavcsik / Júli vége
Bananas / Júli vége
Parfüm / Aug eleje
Muszkat Ljubimij / Aug eleje
Kozma Pálné Muskotály / Aug eleje
Muszkat Medovij / Aug közepe
Raisza / Aug közepe
Muszkat letnyij / Aug közepe
Szolnocska / Aug vége
Aleksza Rannyaja / Aug vége
Centennial / Aug vége/ (Kismis stoletje)
Lamborgini / Szept eleje
Narancsízű / Szept eleje
Landis / Szept eleje
Sába Királynője / Szept eleje
**Kék Szőlő:
Muszkat novosahtinszkij / Aug vége
Izjuminszkij muszkat / Júli vége
Katalonia / Júli vége
Kodrianka / Aug eleje
Everest / Aug közepe
Emir / Aug közepe
Kumír / Aug vége
Takatsuma / Aug vége
Muscat Bleu / Aug vége
Nizina / Szept eleje
Kvazar / Szept eleje
Hamburgi Muskotály / Okt eleje
**Rózsaszín szőlő:
Dinyka / Júli vége
Velúr / Júli vége
Konfetka / Aug eleje
Szopernyik / Aug eleje
Polonez 50 / Aug eleje
Pamjati ucsityelja / Aug eleje
Taldun / Aug eleje
Kupidon / Aug közepe
Bohema / Aug közepe
Kalina / Szept eleje
Anjuta / Szept közepe
Dikszon / Okt eleje
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!