Gibberellinnel kezelt oltatlan citrom virágozhat?
A kérdés elméleti, de felmerült bennem.
Itt Közép-Európában a magról csíráztatott oltatlan citrom nem, vagy csak nagyon sokára (akár 20 év múlva) virágzik. A gibberellin növényi hormon segítségével előidézhető idő előtti virágzás, a kertészetben gibberellinsavat alkalmaznak.
Ha egy megfelelően fejlett (3-5 éves) oltatlan citromfát valaki gibberellinsavval kezel, azzal el tudja érni, hogy a fa virágot hozzon?
Hol olvastad ezt az idő előtti virágzást? Linkelnéd?
Én még sehol nem találkoztam ezzel.
Biológia tankönyvben (emelt biológia érettségire készülök):
Gál Béla - Biológia 10. osztály, Az élőlények változatossága ( [link] ) 191. oldal (növényi hormonok):
"A gibberellinek a sejtek megnyúlását, különösen a szártagok megnyúlását, valamint a virágképzést serkentik."
"Ha a nem virágzó növényt ezzel bepermetezik, akkor a virágzás az be fog következni, tehát idő előtti virágzás előidézhető"
Meg a biológiatanárom is azt mondta, hogy serkenti a virágképződést, korai virágzás idézhető elő.
Viszont találtam olyat, ami nem támasztja alá az ötletemet:
"Gibberellin és virágzás
A gibberellin hatása a növényi virágzásra összetett, és tényleges hatása a növényfajoktól, az alkalmazási módszertől, a gibberellin típusától és koncentrációjától függően változik. Egyes növényeknek alacsony hőmérsékletű és hosszú napon kell átmenniük a virágzás előtt, mielőtt virágozhatnak, és a gibberellinnel végzett kezelés helyettesítheti az alacsony hőmérsékletet vagy a hosszú napot, hogy virágot készítsenek, például retek, káposzta, répa, saláta és más kétéves növények. A gibberellin azonban nem tudta előidézni a virágbimbók kialakulását a rövid napos növényekben nem indukáló körülmények között, 𝐝𝐞 𝐠á𝐭𝐥ó 𝐡𝐚𝐭á𝐬𝐬𝐚𝐥 𝐯𝐨𝐥𝐭 𝐧é𝐡á𝐧𝐲 𝐟á𝐬 𝐠𝐲ü𝐦ö𝐥𝐜𝐬𝐟𝐚, 𝐩é𝐥𝐝á𝐮𝐥 𝐚 𝐜𝐢𝐭𝐫𝐮𝐬𝐟é𝐥é𝐤 𝐯𝐢𝐫á𝐠𝐳á𝐬á𝐫𝐚."
Aha, tényleg így is érthető.
Én eddig úgy ismertem a gibberellint, hogy a már létrejött rügy és bimbó kifejlődését gyorsítja, a "parkolási idő" lecsökkentésével.
Mondjuk, a szilva jövő tavaszi virágrügyei már úgy júliusra kialakulnak, tehát ezeket kell csak serkenteni, hogy ne várjanak egy évet. (Nem tudom, hogy ilyet pont lehet-e, csak az elv miatt írtam.)
De ezek szerint lehetséges, hogy a rügyek megjelenését is gyorsítja, nem csak a rügyek fejlődésnek indulását.
A gyakorlatban elterjedten csak a krizantém már megjelent bimbói fejlődésének és nyílásának gyorsítására szokták szerintem használni. (A nyújtási dolgokon kívül.)
Mindenesetre, egyszerűbb átoltani, akkor a termés tulajdonságai is ismertek lesznek.
Vagy eladásra, nagyban pedig dugványozni könnyű a citromot.
Nem mindig kizárólag a végeredmény a lényeg. Jelen kérdésnél például látszik, hogy nem is az a lényeg, hogy megrogyjon a fa a terméstől, hanem hogy hormonkezeléssel kiváltható-e a virágzás. Vagy épp láttam már kérdést, hogy kémia tanuló akart kísérletileg valamilyen anyagot előállítani és arra is azt kapta, hogy egyszerűbb azt megvenni. Oké, csak egyrészt önmagában a kísérlet is része a tanulásnak, meg a vizsgán sem zacskóban bevíve kérik az anyagot, hanem a kísérlet elvégzését fogják értékelni.
Mindegy, mindenesetre megkaptam a választ, a cikk alapján inkább gátolja, mint elősegíti, erre nem érdemes üzletet építeni (nem mintha akartam volna, de más se kezdjen el vadul belefektetni, mert nem biztos).
Oké, csak az nekem nem jött le az írásodból, hogy a fő célod az ismeretszerzés, nem pedig a citromod termővé tétele.
(Amúgy a természetben, ahol megfelelően tud fejlődni, a citrom 4-5 éves korában már virágzik. Egy általam megbízhatónak tartott kertésznél pedig 8 éves korában termett először a magonc. De ezt csak úgy mellékesen írom, értem, hogy nem ez érdekel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!