Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gibberellinnel kezelt oltatlan...

Gibberellinnel kezelt oltatlan citrom virágozhat?

Figyelt kérdés

A kérdés elméleti, de felmerült bennem.

Itt Közép-Európában a magról csíráztatott oltatlan citrom nem, vagy csak nagyon sokára (akár 20 év múlva) virágzik. A gibberellin növényi hormon segítségével előidézhető idő előtti virágzás, a kertészetben gibberellinsavat alkalmaznak.

Ha egy megfelelően fejlett (3-5 éves) oltatlan citromfát valaki gibberellinsavval kezel, azzal el tudja érni, hogy a fa virágot hozzon?

okt. 23. 17:50
 1/7 anonim válasza:
Igen
okt. 23. 19:34
 2/7 anonim ***** válasza:

Hol olvastad ezt az idő előtti virágzást? Linkelnéd?

Én még sehol nem találkoztam ezzel.

okt. 24. 16:59
 3/7 A kérdező kommentje:

Biológia tankönyvben (emelt biológia érettségire készülök):

Gál Béla - Biológia 10. osztály, Az élőlények változatossága ( [link] ) 191. oldal (növényi hormonok):

"A gibberellinek a sejtek megnyúlását, különösen a szártagok megnyúlását, valamint a virágképzést serkentik."

[link]

"Ha a nem virágzó növényt ezzel bepermetezik, akkor a virágzás az be fog következni, tehát idő előtti virágzás előidézhető"

Meg a biológiatanárom is azt mondta, hogy serkenti a virágképződést, korai virágzás idézhető elő.

Viszont találtam olyat, ami nem támasztja alá az ötletemet:

"Gibberellin és virágzás

A gibberellin hatása a növényi virágzásra összetett, és tényleges hatása a növényfajoktól, az alkalmazási módszertől, a gibberellin típusától és koncentrációjától függően változik. Egyes növényeknek alacsony hőmérsékletű és hosszú napon kell átmenniük a virágzás előtt, mielőtt virágozhatnak, és a gibberellinnel végzett kezelés helyettesítheti az alacsony hőmérsékletet vagy a hosszú napot, hogy virágot készítsenek, például retek, káposzta, répa, saláta és más kétéves növények. A gibberellin azonban nem tudta előidézni a virágbimbók kialakulását a rövid napos növényekben nem indukáló körülmények között, 𝐝𝐞 𝐠á𝐭𝐥ó 𝐡𝐚𝐭á𝐬𝐬𝐚𝐥 𝐯𝐨𝐥𝐭 𝐧é𝐡á𝐧𝐲 𝐟á𝐬 𝐠𝐲ü𝐦ö𝐥𝐜𝐬𝐟𝐚, 𝐩é𝐥𝐝á𝐮𝐥 𝐚 𝐜𝐢𝐭𝐫𝐮𝐬𝐟é𝐥é𝐤 𝐯𝐢𝐫á𝐠𝐳á𝐬á𝐫𝐚."

okt. 24. 20:39
 4/7 anonim ***** válasza:

Aha, tényleg így is érthető.

Én eddig úgy ismertem a gibberellint, hogy a már létrejött rügy és bimbó kifejlődését gyorsítja, a "parkolási idő" lecsökkentésével.

Mondjuk, a szilva jövő tavaszi virágrügyei már úgy júliusra kialakulnak, tehát ezeket kell csak serkenteni, hogy ne várjanak egy évet. (Nem tudom, hogy ilyet pont lehet-e, csak az elv miatt írtam.)

De ezek szerint lehetséges, hogy a rügyek megjelenését is gyorsítja, nem csak a rügyek fejlődésnek indulását.

A gyakorlatban elterjedten csak a krizantém már megjelent bimbói fejlődésének és nyílásának gyorsítására szokták szerintem használni. (A nyújtási dolgokon kívül.)

okt. 25. 05:40
 5/7 anonim ***** válasza:

Mindenesetre, egyszerűbb átoltani, akkor a termés tulajdonságai is ismertek lesznek.

Vagy eladásra, nagyban pedig dugványozni könnyű a citromot.

okt. 25. 05:41
 6/7 A kérdező kommentje:

Nem mindig kizárólag a végeredmény a lényeg. Jelen kérdésnél például látszik, hogy nem is az a lényeg, hogy megrogyjon a fa a terméstől, hanem hogy hormonkezeléssel kiváltható-e a virágzás. Vagy épp láttam már kérdést, hogy kémia tanuló akart kísérletileg valamilyen anyagot előállítani és arra is azt kapta, hogy egyszerűbb azt megvenni. Oké, csak egyrészt önmagában a kísérlet is része a tanulásnak, meg a vizsgán sem zacskóban bevíve kérik az anyagot, hanem a kísérlet elvégzését fogják értékelni.

Mindegy, mindenesetre megkaptam a választ, a cikk alapján inkább gátolja, mint elősegíti, erre nem érdemes üzletet építeni (nem mintha akartam volna, de más se kezdjen el vadul belefektetni, mert nem biztos).

okt. 25. 08:11
 7/7 anonim ***** válasza:

Oké, csak az nekem nem jött le az írásodból, hogy a fő célod az ismeretszerzés, nem pedig a citromod termővé tétele.

(Amúgy a természetben, ahol megfelelően tud fejlődni, a citrom 4-5 éves korában már virágzik. Egy általam megbízhatónak tartott kertésznél pedig 8 éves korában termett először a magonc. De ezt csak úgy mellékesen írom, értem, hogy nem ez érdekel.)

okt. 25. 09:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!