Megéri vesződni egy zöldséges kis kerttel?
Hogy egyszerűbb-e boltban megvenni? Hát természetesen, ezt nem is értem, hogy lehet kérdés...
Mennyire kicsi kert?
Nagyon kicsiben (50 m2) arányait tekintve nem annyira olcsó, de ha annyit termelsz, hogy egy egész családot el tudsz látni, és értesz is hozzá, akkor sokkal olcsóbban tudsz termelni, mint megvenni.
Ez egy kulcsmomentum, hogy értesz-e hozzá. Ha nem, akkor sok olyan munkát végzel, amit nem kellene, vagy nem akkor, vagy nem úgy kellene. Viszont amit kellene, azt nem, vagy nem jókor csinálod, és ettől kevés és/vagy rossz minőségű lesz a termésed, miközben arányát tekintve háromszor többet gürcöltél, mint ha tudnád, mit és hogy kellene. Szakértelem nélkül nem fogod felismerni a betegségeket és kártevőket (amik megbízhatóan megjelennek nálad is), és csak azon sopánkodsz, hogy kiszáradt az uborka, az a rohadt globális felmelegedés az oka. Közben csak simán egy tripszet nem tudtál beazonosítani és lepermetezni. Vagy már eleve 20 cm sortávval veteményezel, és a zöldségek egymást fogják akadályozni a növekedésben.
Az se mindegy (bár nem is perdöntő), hogy ha öntözöl, ahhoz van-e olcsó kútvized, vagy fizetsz a vezetékes vízre egy nagyon drága csatornadíjat is.
Én értek hozzá, meg csatornadíj nélkül öntözök, így a krumplin kívül nem nagyon van olyasmi, amit ne tudnék megtermelni 20-40 Ft/kg összköltségen.
Ilyen kérdésre azok szokták a rengeteg munkát emlegetni, akik naponta öntöznek slaggal. Ez meg már önmagában megkérdőjelezi a hozzáértést.
Ez több tényezőtől függ. Én kb. 80 nm-en termelek sokfele zöldséget permakultúrasan. Szóval szorosan ültetek, mulcsozok, nem vegyszerezek.
Így vegyszerre nem költök, vizet is igyekszem minimalizalni ( es van fúrott kutam, ez fontos), a mag meg a palánta nem sok pénz. Szóval nekem anyagilag nem kerül sokba, a vele jaró munka és eredmény valtozó, egy ilyen brutál aszályos évben nem lett olyan jo a termés, mint tavaly, mikor hetente-kéthetente egyszer esett az eső.
Meg azt se mindegy, mit zermesztesz. Hahymát nem eri meg, cukkinit, uborkát, paradicsomot és tarsait igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!