Egy mini zöldségeskertet akarok, de még füves a kert. Hogy készítsem elő?
Én a fű csomókat eltávolítanám, de ha apróra feldolgozod őket és jó mélyen beleforgatod a földbe az is egy megoldás. Esetleg magas ágyáson nem gondolkodtál?
Az ásózás után lehet kapálni/gereblyézni is, h ne legyen olyan darabos a föld, ebbe nyugodtan belekeverheted a palánta földet.
Alapjáraton milyen a talaj minősége a kertben?
A tetejére minek szórnál bármit is? A felszínen nincsenek gyökerek. A palántaföldet, ha meg akarsz szabadulni tőle, ásás előtt kell szétszórni, és beforgatni. Nem mintha haszna lenne, mivel ez főleg a talajszerkezetet javítaná, ha olyan sok lenne, de hát nyilván nem olyan sok. Viszont a felszínen még ennyi értelme sincs.
Ősszel kellett volna felásni, vagy legalábbis kora tavasszal. Ha pár fűcsomó van, azt lefordíthatod. Ha sűrűn füves, akkor a kiásott fűcsomókat gyűjts össze valahol egy halomban, aztán jövőre, ha már komposztálódott, majd visszaviszed.
Nem tudom, mekkora a mini kert, de a növények igényeit nem tudod redukálni. A megmaradó fű szélétől legalább fél méterre legyen az első haszonnövény.
Nem biztos hogy baj ha nincs a magaságyásba komposzt/lomb. Először mi is úgy csináltuk hogy kb félig raktuk komposztal aztán jött a föld. Kb 1 hónap alatt a föld a már kinőtt vetemény alatt 30 centit süllyedt.
Most nem teszünk bele komposztot meg lombot,csak földet.
#5 gondolom ennyire előre kell tervezni vele, hogy előtte éven elkészíteni, aztán jövőre ültetni bele, és akkor a problémát is amit írtál "elhárítani", feltölteni jó fajta vagy virágfölddel.
Én már az éven gondoltam megcsinálni és eredményét is látni, szóval akkor köszönöm hogy írtad, én se szorgalmazom akkor a komposztot bele. Bár gallyakat lehet csak kéne tenni az aljára. Az van most bőven...
Az a baj kérdező, hogy a "gaz" el fogja nyomni a terményedet ha csak úgy elülteted szinte közéjük.
Van raklapmagasító is, illetve akár 4 db 10 cm széles deszka, vagy 8 db összefogatva is már jó lehet és inkább "szűz" földbe ültetni, ha nem tervezel hosszú évekre vele (elkorhadhat, ha nem keményfát használsz).
Szerintem könnyebb lesz karbantartani.
#7 igen, valószinűleg ezt korábban kell elkésziteni hogy tudjon rendesen ülepedni.
De ha csak földet rakunk bele, azzal is tökéletes lesz. Szomszédnak 10 éve beton magaságyásai vannak kb 1 méter magasak, sosem cserél benne földet,a felső rétegbe kever egy kis komposztot. Én is igy fogom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!