Átültetett füge fa?
tegnap kaptam egy 1,5 méteres füge fát. A gazdája kiásta, ki akarta dobni. Kb 5-6 órát állt föld nélkül mire hozzám került. A levelei már le voltak konyulva, a felső zsenge zöld ágak is hajlottak lefele.
Elültettem, ma reggel sem néz ki jobban. A rajta levő gyülölcsök is eléggé szivacs állagúak.
Mit tegyek, hogy megmaradjon a fa? Szedjek le minden levelet, gyümölcsöt? Vagy hagyjam így és locsolgassam?
Hagyd így és locsolgasd. Remélhetőleg fel fog éledni, de idő kell hozzá. Valóban jobb lett volna előbb vízbe áztatni.
A termés érésekor nem jó ötlet átültetni a fát, de ez így alakult. Az idei termés alighanem kárba vész.
Gondolod, hogy gyökér nélkül megél egy bármilyen fa? Tippem szerint a gyökerei 97-99 %-a ott maradt a régi gazdájánál. Te meg a meghagyott 1-3 % gyökértől várnád, hogy a föld feletti részek 100 %-át életben tartsa, de még a termést is érlelje be...
Erősen vissza kell vágni még vegetáción kívüli ültetésnél is, de ilyenkor, vegetációban még erősebben, mert nincs idő a regenerálódásra, azonnal el kell látni a zöld részeket.
Ha fa formátumú, akkor a törzsből induló minden ágat le kell vágni 2 levél után. Ez csak egy vaktipp, de ha mutatsz pár fotót, pontosabban is meg tudom tippelni.
Vízbe áztatni semmilyen növény gyökerét nem szabad, mert a gyökérszőrök befulladnak, sokkal lassabb lesz az eredés. Egy rendes beiszapolás elég. Apropó, ez megvolt, a beiszapolás?
Ha igen, és visszavágod rendesen, utána nem kell agyonöntözni, mert az is gyökérpusztulást okozhat.
Elvileg holnaptól már őszi idő jön, hűvös és esős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!