Ilyenkor lehet gyumolcsfat oltani?
Alvószemzést lehet szeptember közepéig. Csak most az aszály miatt nem nagyon akar elválni a héj. De ha volt sok eső felétek mostanában, akkor lehet, hogy 1-2 hét múlva lejön a héj. Meg kell próbálni a tervezett hely fölött.
Ha nem jön le a héj, akkor meg chipszemzés. Sokan ezt alkalmazzák, nekem még soha nem sikerült... (T-szemzés már sikerült vagy 150-200 alkalommal, vagyis gyakorlatilag mindig, amikor az alany és az időjárás valóban alkalmas volt.)
Az alvószemzéssel az a baj, hogy ha nem tökéletes a forradás, akkor a telet nem éli túl. Egy ugyanilyen hajtószemzés a kihajtást követően rendesen összeforrad.
Hasítékoltást, oldalékezést, párosítást is lehet még most. (Én hasítékoltást szoktam tavasszal és nyáron is, mert egyszerű és jók az esélyei.) De ezekkel is érdemesebb megvárni, hogy már ne legyen 30 foknál melegebb, és hogy ne legyen aszály. (Ezt mondjuk sok öntözéssel meg lehet oldani.)
Olyan nemest használj, ami már kezd beérni.
Ha lenne elrakva tavasszal szedett vessződ, az lenne a legbiztosabb, zöldbe oltva, de valószínűleg nincs. Én ezt szőlő átoltásához szoktam alkalmazni a nyár folyamán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!