Miert jobb beoltani egy gyumolcsfat mint magrol ultetni?
Peldaul az a fa amivel beoltjak az is valaha magrol nott, annak a magja miert nem jo?
Dinnyet nem kell oltani, magrol ultetik? Ott miert nem oltanak?
El kell hogy keserítselek!
Már a dinnyét, uborkát, paradicsomot is oltják.
és ha elfogy az oltó anyag honnan vesznek újat? az már magról nőtt termésből lenne? miért nem őgy csináljk, hogy
1000 magot félretenni mint egyesével oltogatni őket?
Azert oltanak, mert a vad szar es gyoker sokkal erosebb es ellenallobb, a nemes lomb pedig szebb, nagyobb, tobb termest hoz.
Pl. Rozsafak: vadrozsa alanyra oltjak a kinemesitett "lombjat".
A dinnyet pedig palanta kotaban oltjak tok alapra. (Igen felbevagjak a palantakat es utana osszekotik oket ujra.. Jo kis melo)
Nem ertek a novenyekhez, hogy is mukodhet ilyesmi naluk, de barmit barmivel itt sem lehet, csak is a rokonokkal. (Krumpli-paradicsom)
Egyebkent, amikor hajtast gyoketeztetsz, es ultetsz el, az is olyan, mintha levagnak a karodat, te elnel tovabn, es a karbol kifejlodne az ikertesod...
Ui.: soha tobbet nem valaszolok gyk-n telorol...
Ohm, ugye tudod mi a novenyeknel az oltas? Azt nem injekcios tuvel adjak.
A dinnyemagokat elvetik, a kikelo palantak felso reszet pedig raultetik egy tokpalanta aldo reszere.
Azert csinaljak igy, mert a dinnye szara es gyokere a nemesites miatt erzekenyebb a betegsegekre, kornyezeti hatasokra, mig a tok vadabb, igy ellenallobb.
Röviden: A vad fajták (mivel az erdőben is megnőnek), így sokkal igénytelenebbek, ellenállóbbak.
Viszont a termésük, viráguk, levelük kevésbé szép, kevésbé hasznos, mint a nemesített fajtáknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!