Miert jobb beoltani egy gyumolcsfat mint magrol ultetni?
Peldaul az a fa amivel beoltjak az is valaha magrol nott, annak a magja miert nem jo?
Dinnyet nem kell oltani, magrol ultetik? Ott miert nem oltanak?
A fajta azonosság miatt oltják a növényeket.
A beporzás miatt a mag mindig más genetikaig.
Eszel egy finom görogdinnyét és elültetett a magját , nem biztos hogy ugyanolyan dinnye lesz belőle, mert a méhecskékre van bízva.
Ez a dinnyénél nem nagy baj,mert csak három hónapos ment kárba. A gyümölcsfák viszont sok évig növekednek mire az első termést leszüretelheted róla.néhány fajtánál akár öt év is eltelik amire az első termés megérik, és kiderül, hogy nem is olyan mint amilyent szeretnél. Az oltás által minden termés ugyanolyan, mint az anyanövényen volt. Nincs rizikó .
"De be lehet "kezzel" is porozni egy dinnye viragot nemde?"
Igen meglehetne, csak akkor nem 90-130 Ft lenne egy kiló görögdinnye, hanem mondjuk 90-130 ezer Forint. Lényegesen kevesebben lennének akik egész életükbe egyszer is megkóstolhatnák...
A spanyol viaszt már faltalálták... Már csak azon érdemes filózni, hogy hogyan kell használni, és még mire...
A fajta-azonosság biztosításához van szükség az oltásra.
Ha magot szedel a gyümölcsből, akkor csak az anya biztos. Az apa (hogy ki porozta,) azt nem lehet tudni. És magvetésnél csak pár év múlva, az első termésnél derül ki, hogy jajj, te nem erre gondoltál. Az a termés, aminek ez volt a magja, nem olyan volt, mint a belőle kinövő fa termése lett.
Emiatt egy adott alanyra, a biztosra tudott fajtáról oltanak át nemes részt, hogy valóban azt teremje, amit szeretnél.
[A genetikai hátterével, meg az F1 hibrid nemzedékkel nem terhelnélek.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!