Kezdőoldal » Otthon » Kert » 3500 m2-es orokolt zart...

3500 m2-es orokolt zart teruletu, jo minosegu talajjal rendelkezo kertben, milyen gyumolcsfat ajnalanatok betelepitesre?

Figyelt kérdés

Barmire nyitott vagyok, tolem hozza jobban ertok velemenyere vagyok kivancsi.

Melyik gyumolcsot konnyebb eladni vagy feldolgozonak leadni ?

Koszonom

2017. szept. 5. 13:22
 1/6 dickharta ***** válasza:
én úgy vettem észre,hogy a szilvával van a legkevesebb gond,és az is adja a legtöbb pálinkát! :)
2017. szept. 5. 13:50
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nincs már meg az a mindent lefedő felvásárlórendszer, mint a Kádár-korban.

Manapság jellemzően nagygazdaságoktól vásárolnak a feldolgozók, nagykereskedők.

Nézz körül a környékeden, hátha van valami lehetőség, de az országban elég kevés helyen van.

Ha nem találsz semmit, akkor meg két fő lehetőséged van. (Azon felül, hogy nekiállsz főállásban növénytermeléssel foglalkozni.)

1. Ha úgy gondolod, hogy 5-10-20 év múlva lesz valaki a családban (nyugdíjas vagy leszázalékolt vagy hasonló), aki rá fog érni heti 5-7 délelőtt a piacon ülni, akkor sokféle gyümölcsöd legyen. Sok faj, és ezen belül is sok fajta, egymás után érők, hogy ne szakadjon rád egyszerre eladhatatlan mennyiség.

30-50 mázsa gyümölcsöt nem lehet háztól elkilózni.

2. 500 vagy 1000 m2-enként ültetsz egyetlen fajtát, aztán ha majd érik, éjszakánként eljársz vele a nagybanira.

Olyan országos hiányfajta, amiből bármennyit el lehetne adni, nincs. A piacot figyelő nagyok az ilyesmire egyből lecsapnak, intenzív alanyokon eltelepítik, és pár év után visszaáll a világ rendje.

Ha helyi piacra akarsz termelni, akkor ott kell figyelned, hogy mi drágább sokkal, mint az országos árak, vagy a multik árai, vagyis miből van kevés felétek. (Persze, lehet, hogy ott ez a valami nem szereti, azért nincs.)

Amúgy csak ilyesmire kell figyelni, hogy romlékony gyümölcsöt, pl. őszibarackot nagyban leginkább akkor érdemes termelni, ha van hűtőkapacitásod, mondjuk egy sufni leszigetelve és hűtéssel ellátva.

(A hűtés minden gyümölcs esetén hasznos, hidegben hetekig eltarthatók a romlékonyabb gyümölcsök is.)

2017. szept. 5. 15:38
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nézz körül a környéken! Nézd meg, milyen gyümölcsfából van a legtöbb, valószínűleg azok szeretik azt a mikroklímát, ami ott helyben van.

Én is kísérletezgettem több fajtával, azok bírták a legjobban, amilyenek a környéken is voltak.

2017. szept. 5. 15:41
 4/6 anonim ***** válasza:
A sárgabarack mindig aranyárban van.
2017. szept. 5. 20:03
 5/6 anonim ***** válasza:

Én olyat ültetnék amelyikből jó lekvárt meg pálinkát lehet főzni. Igaz, hogy több munka van vele mint a gyümölcs eladással de mindkettőt jól el lehet adni és az értékesítés nem arra a néhány hetes dömping időszakra korlátozódik amikor a gyümölcs érik, a nagykereskedők meg lenyomják az árat aztán elteszik helyetted a profitot.

Az ízletes kézműves termékeket keresik az emberek.

A málnát is aranyárban adják a piacon, igaz nagyon munkaigényes.

2017. szept. 5. 23:13
 6/6 anonim ***** válasza:

Én biztos hogy zömmel kajszit ültetnék.

Tavasszal nagyon észen kell lenni, figyelni kell a moníliára, de utána már nem nagyon támadja semmi.

Pár cseresznyét is ültetnék. Szilvából is keveset, mert tapasztalataim szerint azzal azért több a gond, ingadozóbb a termése.

Az alma hasonlóképpen. Varasodás, lisztharmat, ingadozó termés.

De ez nyilván tájegységenként, talajtipusonként eltér hogy mi megy.

Ja, és a dió. Igaz hogy több idő mire termőre fordul, de jó ára van, és szintén nincs sok tennivaló vele. Komoly betegségei kártevői nincsenek, metszeni sem kell rendszeresen.

2017. szept. 6. 08:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!