Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért száll el a ph érték a...

Lightfeeder kérdése:

Miért száll el a ph érték a medencében?

Figyelt kérdés

Ebben a szezonban már bele öntöttem egy doboz ph-t.

1 hete állítottam be 7,2 re.

Ma rámértem digitális mérővel és 9+ volt az érték.

Folyamatosan le van takarva.

KombiKlór tabletta is megy bele.

Heti egy a 7m3 be.

Nem értem ez teljesen normàlis hogy ennyire emelkedik?

Az eső se tud bele esni.

aug. 19. 19:59
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
30%

#10 Ott a gond, hogy te is kontárvegyészkedsz mert ezt írja le neked a medencevegyszereket árusító cég, hogy mindenféle baromságot kell belehordanod a medencédbe és sok tízezer forintot kell ráköltened csak hogy jó legyen benne a víz.

A valóság az, hogy te beleteszel lúgosságot okozó vegyszert, pont azért hogy lúgos legyen, majd nyakon öntöd savasságot okozó vegyszerrel, hogy semlegesítsd, hulla feleslegesen, mivel közben ott lebegteted az úszó kosárkádban a klórtablettát ami folyamatosan tolja a vízbe a lúgosságot okozó szert, hogy FENNTARSD azt a klórmennyiséget ami a vizedet rendben tudja tartani.

telerakod a medencédet egy csomó pénzért vegyszerekkel, külön töltöd az idődet a pH méregetésével és beállításával, csak hogy aztán az a pH bizony beálljon arra az értékre amiben ki tudja fejteni azt a hatást ami tisztán tartja a vizedet - ez pedig a klórtabletta oldódása miatti lúgos kémhatás.

Csináltam mindent én is korábban, tartsuk-be az előírásokat, biztos jobban tudják jelszóval. Aztán a valóság az, hogy a víz a melegben elkezd bealgásodni ha semleges a kémhatása. Ezért megy bele valamiféle fertőtlenítő szer, ami lehet akár klóros, akár oxigénes vegyszer, a lényeg, hogy hasson. Ahhoz pedig elég nagy koncentrációra van szükség a medence vizében - ami természetszerűleg kihat a víz pH-jára.

Vagy sokkolod a vizet klórgranulátummal, vagy folyamatosan tartod fenn benne ezt a klórszintet a hosszan oldódó klórtablettával, de az nem megy, hogy beleteszed a vegyszert majd egyből semlegesíted is, hiszen akkor a te savaddal reagált és nem azzal amit szét kellene roncsolnia a vízben. Ez csak arra jó, hogy sokkal többet kelljen használnod belőle, vegyél pH mérőt stb. stb. és minél több pénze legyen annak aki ezt neked eladta.

A vizet akarod tisztítani, akkor ne vegyszereket önts bele tömegével, hanem tisztítsd! A klórral vagy peroxidos vegyszerrel elpusztítod ami képződne a vízben, a szűrővel meg kiszűröd ami üledék képződne. Pont. Az "aktív oxigénes" vegyszerrel kell a pH-nak közel semlegesnek lennie, ezzel el is kerülheted a klórt és a nagyobb pH-t, a lúgosabb közeget, a klórtablettának, klórgranulátumnak nem kell. Az idővel bomlik, ezért kell pótolni és ezért használsz lassú oldódású szert. Ami pedig szépen és folyamatosan lúgosítja a vizedet, mert amikor oldódik és a klór benne hatni tud, akkor bizony lúgos. Ha nyakon öntöd pH semlegesítővel akkor pont megakadályozod a hatását.

Csak egyszer számold ki kérlek, hogy mennyi időt és pénzt költesz a medencéd vizének kezelésével és tedd mellé, hogy mennyibe kerül az a pár m3 víz, ha kicseréled! Amennyibe neked a vegyszerek vannak abból lazán 3-4 alkalommal újra tudod tölteni a medencét ha van kerti vízmérőd.

Egy 8-9-es pH-jú vízben kiválóan érzed magad, semmi bajod nem lesz tőle, a szappan amit használsz lúgosabb ennél. A lényeg az, hogy jó legyen a szűrőd és elég ideig szűrd a medence vizét, nem az, hogy mennyi vegyszert tettél a vízbe és az mennyire van közel a semlegeshez.

aug. 20. 10:51
 12/13 anonim ***** válasza:
61%

11# Köszi a levezetést, de ha valahol, akkor ez nálam most pont nem talált. :)

4 éves sós vizünk van, sóbontóval, homokszűrővel. Az össz vegyszer, amit veszek, az évente max 1 liter sósav. Plusz évente veszek 2-2 levél reagenst a ph és a klór méréshez, hetente egyszer megmérem, ennyi. Na jó a szezon kezdeti nagytakarítás és beindítás után pár napig mindennap mérek. Elképszető mennyi pénz és munka... :)

Ettől még fenntartom, hogy több helyes út is van, ahogy írtam, ízlés kérdése. Részemről a ph alap. A sóbontó előtt volt egy-két év kombi tabi úsztató évünk is, az sem egy vagyon egy ekkora medencénél és a személyes tapasztalatom az, hogy ph beállítás nélkül nem működik... Mivel látom a medencés facebook csoportokban, hogy sokan varázslók, ezért elhiszem neked, hogy a te módszered is működőképes, de olyat biztos nem olvasol szakmai berkekben sehol, hogy tojd le a ph-t. :) Az újratöltésnél pedig nem csak a vegyszerköltséget kell belekalkulálni szerintem, nekem pl. fontos az is, hogy így egy állandóan fürödhető, meleg vizünk van. Ha holnap újratöltöm, már nem biztos hogy fürdünk még idén számunkra kellemes meleg vízben fűtés nélkül. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a víz tisztán tartása nekem egy kattanás, hobbi, szeretek ezzel foglalkozni. Nem azért nem cseréltem vizet 4 éve, mert ne tudnánk kifizetni. :)

Ezen felül a válaszomban pont azt írtam, hogy nem kell minden sz*rt beleborogatni a medencébe (pl. algaölő és ph- kiló szám), de értelmezni ugye tudni kell. :)

aug. 20. 20:44
 13/13 A kérdező kommentje:

De a ph értéket csak egyszer lehet beállítani rendesen a klór belerakása előtt, mert utána akkor a klór folyamatosan emeli, és csak öntöm bele a ph mínuszt hetente.

Az pedig csak egy ördögi kör nem?

okt. 29. 06:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!