Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért száll el a ph érték a...

Lightfeeder kérdése:

Miért száll el a ph érték a medencében?

Figyelt kérdés

Ebben a szezonban már bele öntöttem egy doboz ph-t.

1 hete állítottam be 7,2 re.

Ma rámértem digitális mérővel és 9+ volt az érték.

Folyamatosan le van takarva.

KombiKlór tabletta is megy bele.

Heti egy a 7m3 be.

Nem értem ez teljesen normàlis hogy ennyire emelkedik?

Az eső se tud bele esni.

aug. 19. 19:59
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%

A klórtabletta miatt.

A pH érték azt mutatja meg, hogy savas-semleges-lúgos tartományban épp hol áll a vized. A klórtabletta beoldódásakor lúgosodik a víz, vagyis nő a pH értéke.

"ph"-t nem tudsz beleönteni a vízbe. A pH csökkentő szerek valamiféle savas oldatok, vegyszerek, azok reagálnak a vízben levő lúggal és semlegesítik, így lesz a pH értéke a semleges pH=7-hez közeli.

Ne foglalkozz a pH-val, felesleges! A klórral tudod a fertőtlenítést megoldani és megakadályozni az algásodást. Esetleg kevés algaölőt tehetsz a medencébe. Ami a lényeg, hogy legyen jó a szűrőrendszered. Nem erős hanem jó, vagyis gyakran tisztítsd és sokat járasd a szűrőt!

A klórtartalmú vegyszerek a vízben elbomlanak, feloldódnak és a keletkező anyag öli el a kórokozókat, tartja szép rendben a medence vizét. Annyi kell, hogy ha egyszerre teszel bele sok klórgranulátumot (ahogy én szoktam) akkor utána egy fél napig ne menjen bele senki, mert úgy jár mint az uszodában amikor túlklórozzák a medencét, csípni fogja a szemét és esetleg megköhögteti a keletkező klór.

Azért vannak a klórtabletták, mert azok lassan és folyamatosan oldódnak bele a vízbe és ezzel fenntartják a klór szintet, mert amúgy szépen elbomlik és már nem lesz hatásos, hiába tetted bele korábban.

A pH-val azért szoktak foglalkozni, mert egyes berendezéseket meg persze a fürdőruhánkat, bőrünket irritálja ha túl klóros a víz és jobb, ha teljesen semleges. Azonban maga a fürdéshez használt szappan, tusfürdő is lúgos, egy egyszerű szappan pH-ja is 8-9 körül van, néha felette.

Ha 9+ értéket mérsz de nem zavaró a szemnek a fürdés, akkor ne foglalkozz vele! Csak ne tegyél bele még pluszban klórtablettát, mert nem kell.

aug. 19. 20:28
 2/13 A kérdező kommentje:
Ph mínuszt akartam írni
aug. 19. 21:01
 3/13 anonim ***** válasza:
32%
A 7 feletti pH lúgos kémhatást jelent, a klór tabletta miatt emelkedik. Negatív pH nincs.
aug. 19. 22:40
 4/13 anonim ***** válasza:
Azt is számításba kell venni, hogy magas hőmérsékleten sokkal kevesebb savanyító hatású szén-dioxid tud oldódni a vízben.
aug. 20. 08:17
 5/13 anonim ***** válasza:
72%

Az elsőt abban korrigálnám, hogy ph-t mérni igenis van értelme. Ha magas a ph, a vegyszerek sokkal kevésbé hatásosak, ezért van az, hogy hiába úszik benne a klórtabi, elkezd a víz zavarosodni, zöldülni, pedig látszólag ugyanazt csinálod, amit eddig is. Csak éppen a ph mászott el. Arról nem is beszélve, hogyha elmászik a ph, az szem/bőrirritáló hatású lehet, ami ugye egy medencében nem kívánt.

Ezen okok miatt elsődleges lépés az, hogy a ph rendben legyen. Ez a használt vegyszerek függvénye is, illetve hogy hányan és mennyit használják a medencét, plusz ez a nagy meleg is hatással van rá, sokkal előbb felmászik. Ha a ph- vegyszer nem stabilizálja a ph-t megfelelő mértékben, akkor 30%-os sósavval érdemes ezt megtenni. 0,5 deci/m³ a hivatalos ajánlás MAXIMUM, de érdemes kevesebbel kezdeni, átforgatni, fél-egy nap múlva rámérni és ha kell, akkor újra adagolni. Ilyen formán én a 12 m³-be szoktam 1,5-2,5 decit tenni attól függően, hogy milyen a ph érték éppen. 4 éve használjuk, idén fordult elő először, hogy egy szezon alatt harmadszor is kellett adagolnom a vízhez, ph- vegyszert pedig egyáltalán nem használunk. Szóval 1 liter egy szezonra bőven elég.

Az algaölő pedig teljesen felesleges. Úszik a tabi, időnként a klórszintre is rá kell mérni és ha viszonylag alacsony, akkor érdemes sokkolni. Ha a klórszint jó, nem fog alga megjelenni.

aug. 20. 09:17
 6/13 anonim ***** válasza:
Aki lepontozta az 1-est az leírná miért is tette? Zavaró, hogy leírtam mi a helyzet?
aug. 20. 10:06
 7/13 A kérdező kommentje:

Olvastam már utána sokat hogy a ph érték 7,2-7,4 körül jó, csak egyszerűen lehetetlen ott tartani, háztartási sosavval már próbáltam de rövid ideig tart minden.

Ezen meglepődtem hogy kb 1 hét alatt 9 fölé ment a ph úgy hogy folyamatosan le van takarva, és nem is használtuk sokat.

Az alján van némi alga csikokban de az nem vészes.

Van hozzá homok szűrő napi 4 órát megy 5,5 M3/H kapacitással.

Jövőre tervezek egy uv fényes sterilizalot beiktatni.

aug. 20. 10:16
 8/13 anonim ***** válasza:

A 30%-os sósav nem háztartási sósav.

Csak engedéllyel rendelkező helyeken lehet beszerezni.

aug. 20. 10:21
 9/13 anonim ***** válasza:
#7 Elolvastad egyáltalán amit leírtam az 1-ben? Tökre olyan mint amikor a falnak beszél az ember.
aug. 20. 10:21
 10/13 anonim ***** válasza:

1-es, én nagyon szívesen leírom miért pontoztalak le, ahogy meg is fogalmaztam a válaszomban.

Mert az ajánlod, hogy ne foglalkozzon a kérdező a ph-val. Ez egy baromság. Az összes többi már ízlés kérdése (hogy te rapid klórt használsz csak, vagy klórtabit, adagolsz-e algaölőt, vagy sem blabla). Ez így önmagában nem haszontalan a válaszodban, de a ph beállítás igencsak a medencevíz kezelés 0. lépése. :)

aug. 20. 10:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!