Kezdőoldal » Otthon » Kert » Honnan tudom megnézni, hogy...

Honnan tudom megnézni, hogy az "agria" fajta burgonya oltalom alatt álló fajta-e?

Figyelt kérdés
Magyar Fajtajegyzékben az agria nem szerepel, gondolom valamelyik külföldi ország tartja számon, ahol ez az infó fent van róla. Csak azért kérdezem, hogy tudjam pbr-es vagy sem, illetve ha igen, akkor helyhez kötött-e.
2024. júl. 16. 13:56
 1/3 anonim ***** válasza:

Tényleg visszavonták 2018-ban. 2021-ben még benne volt ez az infó a fajtajegyzékben.

Pedig az Agria feltehetőleg magyar nemesítés, és Eger városára utal az elnevezés. De vannak ott kódszámok, talán valamelyikből ki lehet indulni, ha nyomozni akarsz.

39. oldal:

[link]

2024. júl. 16. 14:59
 2/3 A kérdező kommentje:
1-es hasonló helyen kutakodtam és próbálok külföldieket is nézni. Ezt viszont nem értem, mit vontak vissza 2018-ban, 2021-ben pedig még benne volt. Kicsit zavaros, hogy 18-ban visszavonták, de 21-ben benne volt. Valamikor egyébként valamelyikben benne volt talán, ám nem találtam, de külföldi oldalakon sem pbr-ezik az agriát. Egyébként messze vagy az igazságtól az agria német eredetileg. Kerestem németet is, hollandot is, de nem adja így be részletesen. Ugye abból a szempontból érdekes, hogy ha pbr-es (oltalmazott, liszenszezett) akkor nem lehet megvenni bárkitől, sőt ugyebár el sem lehetne adni, szaporítani az anyagát (kiskertben sem). Más kérdés, hogy sokan tesznek rá, de utobbi időkben szoktam ezeket nézni. Van ami szabadon szaporítható, stb, viszont ha nem az, akkor jogdíjat kell fizetni, mint például számos eperfajta. Ugyanakkor van amikor kikerül a listából, mert mondjuk piacra dobnak egy újabb nemesítést, vagy nem hosszabbítanak.
2024. júl. 16. 19:17
 3/3 anonim ***** válasza:
2021-ben a visszavont fajták felsorolásában volt benne, azzal az infóval, hogy 2018-ban vonták vissza.
2024. júl. 17. 05:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!