A bioburgonyából szedett magot következő évben miért nem jó elültetni?
Apukám azt mondta, nem lesz jó, nem terem.
A sima burgonyából a szüleim mindig szedtek magot.
Igen így szokták hívni.
Erre gondoltam.
Kérem, aki tudja a kérdésre a választ, legyen szíves írja le.❤️
Köszönöm.😘
Semmi nem indokolja hegy nem lesz belőle termés.
Mindenki így csinálja.
Mondjuk, a kérdező simán csak magot írt, azon én is elcsodálkoztam, nem csak a lepontozó...
Kérdező, azzal kellene kezdeni, hogy mit értesz bioburgonyán? Nem lehet, hogy azt az apró krumplit, amit 25 vagy 50 szemenként hálóban árulnak?
Mert abban semmi bio nincs. Annyi, hogy másodterményként veti el a termelő, így már nem tud nagyra nőni. Agyonra telenyomja műtrágyával, hogy tavasszal ugyanolyan jó eséllyel induljon, mint egy nagyobb vetőkrumpli, ami természetes módon tartalmazza ugyanazokat a tápanyagokat.
Ebből adódóan, a krumpli genetikailag a második vagy huszadik évben is ugyanaz lesz.
Ami miatt mégse fogja ugyanazt tudni, az a vírusok és egyéb betegségek miatt van, amik egyrészt jó eséllyel már a kertedben is jelen vannak a korábbi évek terméseiből, másrészt pedig az újravetett szemek évről évre nagyobb arányban fognak fertőződni egymástól.
Amúgy még a vírustesztelt, vírusmentesnek nevezett vetőburgonyának se kell hivatalosan teljesen vírusmentesnek lenni, hanem - ha jól emlékszem - 100 tesztelt burgonyából maximum 1 vírusfertőzött lehet. De ez az 1 majd megfertőzi nyáron a körülötte lévőket mondjuk 5 méteres körzetben, és ha újraveted pont ezeket, akkor a 2. nyáron már sok fertőzött lesz, ami alatt nem lesz jó termés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!