Ha egy fán nincs idén levél, de öntözöm ebben a melegben, lehetséges, hogy jövő tavasszal kihajtson? Tavaly ősszel átültettem egy 5 éves cseresznefát a kert másik részére, de tavasszal a rügyei nem pattantak ki, mostanra jópár ág el is száradt.
Sajnos akkor annak annyi.
Ősszel vegyél helyette.
Csodák mindig szoktak történni, de azért én nem tennék fel rá egy 5 Ft-ost, hogy nálad is csoda fog történni.
Átültetéskor a lombot kb. fél méter átmérőjűre kellett volna vágni. Gondolom, a gyökérzet átmérője se volt nagyobb. (Bár más hiba is előfordulhatott. Az, hogy 5 éves egy fa, még nem jelenti, hogy nem lehet átültetni, csak oda kell rá figyelni.)
Nálam volt egy ilyen döglött kicsi fa. Évekig nem volt vele semmi. Nem volt időm kiszedni. Utóbbi 2 évben kihajtott rendesen. Fosóka szilva volt.
Most az egyik cseresznyefánk döglött meg. Tele van mohával. Lehet annyi neki. Az a terv, hogy hagyom 1 évet, és ha vége, akkor kivágom.
#5 Ne add fel! Ki akartunk vágni egy mandulafát, mert olyan beteg volt, hogy a nyár közepére az összes levelét elvesztette és azt hittük meghalt. A törzséről az ágak valahol mellmagasság körül kezdtek elágazni, ott le lett az összes vágva, csak az ágak töve látszott, és így próbáltuk meg kiszedni a törzset, körbeásva. Kiderült, hogy nagyon mélyen van a gyökere, nem akartunk vele tovább küzdeni nyáron a melegben, úgy voltunk vele, hogy ráér majd ősszel. Aztán az ősz eltelt, jött, hogy 'ráér majd tavasszal', mert addigra majd a gyökerei lazulnak, elhalnak stb.
Aztán tavasszal elkezdett kihajtani a legnagyobb megdöbbenésünkre és most, 2 év után megint szép a fa és a termése is szépen nő. Amin még jobban meglepődtünk, hogy az oltott édes mandula ágak nőttek vissza és nem az alap keserűmandula, amiről hittük, hogy annak erős a gyökérzete, az maradt életben a törzseként.
A másik ilyen fánk meg egy gyönyörű almafa. Még csemete korában elrágta valami pondró 1 méter magasan a törzsét és egy vihar kettétörte amikor még alig csukló vastagságú volt. Egy kis bot maradt a vihar után a fa helyén törött véggel. Az ősszel történt és tavaszra az is elkezdett kihajtani. Most 15 éves és gyönyörű a fa.
Ha szeretnéd megtartani a fát akkor várd meg vele a tavaszt hátha ennél is sikerül. Ha meg nem, akkor tavasszal tudsz helyette másikat ültetni. Kicsi az esélye de megtörténhet.
6
Ez két totálisan más eset. A másodiknál teljesen biztos volt, hogy kihajt, de az elsőnél is megvolt a reális esélye.
Viszont a kérdezőnél már tavasszal se hajtott ki, pedig ha valami kihajt, akkor az tavasszal hajt ki. Ahogy nálad is.
Ahogyan a kérdésben is írtam rügyei voltak, de nem pattantak ki. Mostanra ezek a rügyek kb 2-3 ág kivételével barnák belül, ha letöröm, de nem szoktam piszkálni, csak látom, hogy szárad el 😞
A lábánál van egy vizeshordó amit 2-3 naponta teleengedek vizzel, alul kis lyuk van rajta.
Én már kivettem volna fát, de férjem mindent sajnál ami él, miatta várok most, pedig utcafront is, jó lenne a takarás is cseresznye is minél elöbb.
De a csodákat is szerwtem 😀
Köszi a biztatásokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!