Házilag lehet vmi tápoldatot készíteni a szobanövények részére?
Eléggé körbejártam a témát.
Egyáltalán nem osztom azt a véleményt, hogy a bolti sokkal jobb minőségű.
Évek óta komposztálok, ennél hasznosabb nincs a földnek, és egy műtrágya vagy bármi egyéb nem ér fel a házilag érlelt komposzttal. Mellékhatása nincs, ellenben benne van minden, amire a földnek szüksége van.
Ebből lehet komposzt-teát készíteni, ami tökéletes tápanyag-visszapótló és ezer egyéb dlogra jó, csak ki kell áztatni a komposztot, majd a hígitott lével locsolni.
A csalán is tökéletes, rengeteg nitrogént visszajuttat, és természetes anyag, nem vegyszer.
Igen, ezek nagyon divatos elképzelések, sok ilyesmit irkálnak mostanság a neten. Főleg olyanok, akik még életükben nem csinálták. De csak gondolj arra: a komposztba hol ez kerül, hol az. Az egyik növényből ilyen anyag keletkezik, a másikból olyan. Vagy gombák bontják le a növényeket, vagy baktériumok, vagy giliszták. Ezért a kész komposzt összetétele nagyon-nagyon széles határok között mozog, és lehet nagyon jó is, vagy akár káros is, vagy csak egyszerűen haszontalan.
De hát ha akarod, csináld. Mindenkinek szabad a saját kárán tanulni.
Egy kicsit neked sem ártana körbenézned a témában, a szkeptikusságod helyett. De vedd csak meg drága pénzért a bolti vackokat, végül is nekik is meg kell élni valamiből.
A komposztom gyönyörű, sötétbarna, az életben nem lett volna ilyen a földem, ha vegyi anyagokkal kezelem, tekintve, hogy homok van felénk mindenhol.
Komposztra sem dobok minden sz*rt, pl déli gyümölcsöt, állati maradványokat soha. De a megpucolt zöldságek héját, tojást igen. Ha szerinted ez nem lesz hasznos a földnek, hát sebaj, de a vegyszert használod, én meg ezt.
Ma szedtem csalánt, erjesztem, a rózsa nagyon hálás lesz érte.
Komposztot szitáltam ki az eper-ágyásba, majd az eső belemossa a tápanyagot a földbe.
Nem tudom, elolvastad-e a saját kérdésedet, szobanövényekről volt szó.
A kert az egészen más dolog, oda akármilyen szemetet kiszórhatsz, mert annyira elenyésző lesz a mennyisége, de ha virágcserépbe teszel egy rosszul sikerült komposztot, az már durva lehet, a növényed részére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!