Jövőre mit ültessek a veteményes kert árnyékos részére?
Idén borsó volt ott először, ez még jobban bírta. Utána babot tettem a helyére, az viszont annyira nem lett jó azon az árnyékos területen. Nem bokrosodott be szépen, ahogy a többi helyen, inkább megnyúlott. Mivel ugyanaz a mag és a többi helyen gyönyörű, az eső-öntözés is ugyanannyi, ezért az árnyékra gondoltam, hogy amiatt lett gyengébb jóval.
Hagymát terveztem jövőre oda, de akkor az jó is lehet, meg a répa. Köszönöm szépen a válaszaitokat!
Nem mindegy, hogy fák miatt árnyékos a hely, vagy épületek miatt. Mert a fák gyökere kétszer olyan távolságra is elmegy a törzstől, mint a lomb, és alulról kiszedi a nedvességet meg tápanyagot a vetemény alól, tehát fokozottabban kell öntözni meg tápanyaggal ellátni.
A tökfélék pont nem teremnek túl árnyékos helyen. Legalább a nap felében kell nekik a napsütés. Akinél "kiszáradnak", ott feltehetően az atkák v. tripszek miatt pusztulnak el, ha nincsenek permetezve ellenük.
A hagymák a legfényigényesebb növények közé tartoznak, amik ráadásul még nem is annyira vízigényesek.
Keress rá, hogy "árnyéktűrő zöldségnövények". Így sokkal több lehetőséget találsz, mint ha pár félét írnánk. Innen már csak a vízigényt kell figyelembe venni.
Hát ha olyan közel van fa, annak kb. az egész terület alatt vannak gyökerei. Nálam 10 m távolságban is jönnek fel sarjak.
Ami annyiban fontos, hogy vagy olyan növényt ültetsz, ami a kevés napot ÉS a száraz körülményeket is bírja (kevés ilyen létezik), vagy öntözöl állandóan, nagyobb mennyiséggel, nem csak megszenteled felülről a leveleket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!