Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kerti medencébe milyen tablett...

Kerti medencébe milyen tablettákat, "vegyszereket" érdemes tenni az opálosodás, alga, és egyéb ellen?

Figyelt kérdés

Lidlben vettünk medencét és mivel több mint 1.5 m3 víz van benne nem buli, gyakran cserélni benne. Milyen víz állag megőrző javító szert lehet bele tenni?

Természetesen takarom és van hozzá egy kis szűrő.

jún. 30. 20:05
 1/10 anonim ***** válasza:
81%
Algaölő folyadék, kombi klórtabletta. Mi mindkettőt az Auchanban szoktuk venni, adagolás rá van írva. A klórtablettához vegyél úszó adagolót, mert ha csak simán beledobod, lemerül a medence aljára és kiszedi a színét.
jún. 30. 21:37
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

a 1,5m3 víz nem sok, felesleges mindenféle vegyszerrel kezelgetni.

A víz ára kb. 500-800Ft köbméterenként, ha van kerti csap és arról töltöttétek akkor maximum 2000Ft-ból kicserélitek a vizét, ha nincs akkor a duplája mert a csatorna díjat is ki kell a víz után fizetnetek.

Egy doboz klór az kb. 4500Ft és ilyen árban van a többi vegyszer is. Ezt vegyétek meg és semmi mást!

Amikor feltöltitek akkor menjen bele sok klór, aztán már csak pár naponként fürdés után kell bele pótlásként klórgranulátumot tenni avgy ha tablettát vettetek, akkor időnként azt pótolni, hogy maradjon meg a szintje a vízben. Amikor meg a víz nem tetszik akkor egyszerűen cseréljétek ki. Ez egy kis medence, felesleges túlvegyszerezni. A klórvegyület elbomlik és nem okoz semmi gondot utána, éppen így ha oxigénes fertőtlenítőszert vesztek az is. Nagyobb medencénél kell csak többet foglalkozni a vízzel. A mienk 4,6m-es medence, kb. 15 köbméter vízzel és ahhoz sem használok mást csak klórgranulátumot - pedig én is megpróbáltam mindent ahogy azt javasolják. felesleges volt.

jún. 30. 22:26
 3/10 anonim ***** válasza:
81%
Igaza van a 2esnek, 1,5 m3-t nem kell túlgondolni, sokkal olcsóbb cserélgetni mint vegyszerezni. Nem kell ágyúval verébre lőni
jún. 30. 23:19
 4/10 anonim ***** válasza:
44%
Opció lehet még ha sózzátok, mostanában egyre többen válasszák.Lehet tablettát is kapni.
júl. 1. 08:37
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

4# A sónak csak akkor van értelme, ha van hozzá sóbontó is. Anélkül ugyanúgy algásodik egy idő után. (Tapasztalat.) 1,5 m3-nél ez nettó pénzkidobás, felesleges, mellesleg utána nem lehet kiöntözni pl. a vizet a kiskertekbe, virágokra.

Ekkora medencébe én lehet néznék valami "babamedencébe" való kombi vegyszert. Ha nem találnék olyat, ami beválik, akkor én is maradnék a klórozásnál. Feltöltésnél gyorsklórral sokkolni, majd beletenni egy mini kombi, vagy sima klór tabit úszóban és kész.

Viszont most olyanok is szívnak sokkal nagyobb medencékkel, akik évek óta sikeresen kezelnem. Brutálisan meleg van, több odafigyelést igényelnek a vizek, egy ilyen pici medence meg pláne. Gondolom túl is melegszik pár nap alatt, így lehet érdemesebb ellocsolni tényleg hetente a vizét az udvaron. Ilyenkor reggel kivenném a klórtabit, nem takarnán és este már locsolható.

júl. 1. 08:49
 6/10 nemaRendőrség ***** válasza:
100%

800ft hetente a vízcsere, vagy megveszi egyszer 5000ért a klórt és jó egy évig. Kicsit más az összeg az év végére.

Sima klór kell, abból sem sok. Nem úszómedence amit 2000 ember használ naponta, amiből 1000 belepisil, belevérzik, hanem a családod. Tényleg csak épp annyi kell ne legyen algás

júl. 1. 09:43
 7/10 anonim ***** válasza:
57%

6# Arról nem is beszélve ugye, hogy a medencés szemlélethez valahol hozzátartozik a "vízvédelem" is. Vagyis nem cserélem le minden szir-szarért a vizet és nem csak azért, mert 10+ m3 már szemmel látható összeg 2 hetente és mert idő mire élvezhetőre felmelegszik, hanem mert az nem fér bele a medencés kultúrába szerintem.

Nekem elkeserítő látni, hogy a csővázas medencék széleskörű elterjedésével egyenes arányosan nő azon emberek száma is, akik úgy vélekednek, hogy olcsóbb cserélni, minek vegyszerre költeni? Persze van az a szint, amikor ez igaz, de egy kis klór miatt... ne már. Aztán csodálkozunk, ha vízhiányos időszak jön és korlátozásokat vezetnek be.

Én emelem kalapom a kérdező előtt a tenni akarásért és sok sikert a kezdő medencések rögös útjához, menni fog, csak egy kis tapasztalat és kitartás! :)

júl. 1. 10:53
 8/10 anonim ***** válasza:
73%

A vízkezelés nem a klórozáson múlik. Egyrészt a vizet valamilyen szűrőberendezéssel fizikailag szűrjük, hogy a belekerülő darabos koszt, bogarat, szőrt, port, falevelet, növényi aprólékot, virágport, testnedveket, madárszart szűrjük, mert ezek az alga táptalaja, valamint vegyszeres kezeléssel (többnyire valamilyen klórozás) írtjuk a szaporodni kész algát. Vigyázat! A sobontós rendszer is klóros, csak ott a célkeszülék bontja szét a sót nátriumra és klórra, majd egyesíti újra. Tudom, hogy egyszerűsített magyarázat, dr itt nem akarom hosszabb lére ereszteni. Ez a két módszer egyidejű alkalmazása a medencevíz kezelése. Én egy a kerdezőnél 20x nagyobb medencét kezelek homokszűrővel, UV-C germicid lámpával és 90% klór megtakarítással. A vízem nem kék, hanem átlátszó, szagtalan, kristálytiszta. A szezon végén biztonsággal kilocsolható.

Viszont ez a rendszer százezrekbe kerül. Láttam már 1,5 köbméteres lavórt. Erre a méretre rendes gépészetet csinálni, baromság. Ha szerencséd van és minimális klórozassal nem poshad meg a vized, bár ahogy írtam a klórozás csak egyik fele a vízkezelésnek, mert megnézem mit csinálsz amikor elmegy a PH-d és a klór b*szik működni,akkor ha van gusztusod, engedd bele a gyereked az opálos vízbe. Én azt mondom mégis, ekkora mennyiségnél nem tétel és az egészség szempontjából is jobb az időnkénti vízcsere. Ez nem medence, ez egy lavór

júl. 1. 14:18
 9/10 anonim ***** válasza:

Bírom ezeket a "nem medence, lavór" megjegyzéseket a naaaagy medencésektől. :D

Valahol el kell kezdeni és a legjobb taktika kicsiben, pláne ha kisgyerekek is vannak. Node ha a kicsit szerették, beletanultak, már sokkal könnyebben megy majd a nagyobbra váltás. Szerintem a legtöbbünk úgy lett medencés, hogy egy ponton elkapta a gépszíj hogyan lehetne kevesebb a macera. Jött a nagyobb medence, mert megnőttek a gyerekek, vagy csak ez lett az igény, jött a papíros helyett a homokszűrő, a szkimmer igénye és a porszívóé. De ha már porszívó, ne kelljen kötögetni, meg szűrőt visszamosatni, legyen már egy akkus porszívó, vagy ha kellően nagy a medence, mégjobb, ha automata... jön a só és sóbontó ötlete, mert konkrétan el lehet érni, hogy egy kanyi percet ne kelljen foglalkozni vegyszerekkel, kéne valami jó fedés, amivel nem tökönszúrom magam napi kétszer, hanem kényelmessé teszi az életem, stb. És utólag vissza sem akarod számolni hány rossz ötleted volt, meg mennyi pénzt öltélt a mostmár (talán) pöpec rendszeredbe. Szóval ez egy fertőzés. :D És ha az ember körbekérdez, rájön, hogy 90% lavórral kezdte, azok 90%-a pedig akkor, amikor picik voltak a gyerekei. :) Vagy bedobták a mélyvízbe, mert mondjuk olyan házat vett, ahol alapból volt medó és fel kellett nőni a feladathoz... :)

Írta a kérdező, hogy valami pici szűrő van hozzá, erre írtuk mi, hogy klórsokk, majd klór szinten tartás klór/kombi tabival. Ha nagyon pro akar lenni és nem műxik a klór, akkor pedig vesz egy filléres tesztert meg egy ph- vegyszert/egy liter sósavat, amit kb. egy életre elég lenne ennyi víznél. A többit meg majd hozza a tapasztalat. A szűrő menjen minél többet és legyen minimum heti egyszer kitakarítva, ennyi. A bogarak, úszó szennyeződések pedig lehálózva. Nagy csodák nincsenek. :) Persze lehet borogatni is. Kinek mi a nagyobb nyűg.

júl. 1. 15:00
 10/10 anonim ***** válasza:

Félreértetted a lavórt. Nem azért írtam, hogy lebecsüljem, én is 3,5m3-es felfújható peremessel kezdtem, és elkerülte a figyelmemet, hogy ehhez már van valami medencetesthez csatlakoztatható vízforgató is. A 1,5m3 maradt a fejemben és valljuk be, ezekhez a kis köcöllékhez inkább parasztvakítás a vízforgató szerepeltetése, mint hatékony megoldás. Egyszerűen méretgazdaságossági szempontból nem értelmezhető itt a vízkezelés, viszont annak belebegtetése a hozzánemértők számára alapvető, hiszen anélkül ezek a termékek eladhatatlanok lennének. Környezetvédelmi szempontból viszont tudni kell, hogy ezeket Kínában (Bestway) és Indiában(Intex) gyártják elsősorban amerikai piacra, ahol kizárólag egynyári szezonális termékként árulják őket és velünk ellentétben tényleg ki is dobják őket nyár végén a szemétbe.

Ha tényleg van hozzá papírszűrős vízforgató, akkor sok macerával arra tényleg alkalmas lehet, hogy kitanulja az ember a vízkezelés alapjait és még a vizet se pazarolja. Ha lehet ne kövesse az amcsikat, próbálja több szezonon át használható állapotban tartani, azzal is csökkentve a hulladék képződést. Gondolom felfújható peremű a dolog, az a perem szokott elgyengülni, és először egy lyuk, aztán 10 keletkezik, aztán exponenciálisan tovább, de 2-3 évet ki szoktak bírni. Nem a macskák lukasztják ki, hanem a nap, a madárszar égeti ki. A gyártók egyébként csak a medencetestre vállalnak garanciát, asszem 6 hónapra, a peremre nem, pedig azzal szokott a baj lenni.

Ez a Lidles márka számomra ismeretlen, de nem valószínű, hogy a Bestwaynél vagy az Intexnél jobb minőségű lenne

júl. 8. 18:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!