Van 50 liter cefrem, ezt nem fozik ki sehol. Megerne venni egy 17 literes palinkafozot? Az arat az elso fozesbol mar visszahozna.
"ráteszed a páracsőre"
ha a cefrenek 80-84 fok az idealis kifozese, akkor az a 80-84 fok az edenyben kell lennie, vagy a paracsoben? vagy tok mindegy, mert ugyanaz mindketto?
ami meg nem vilagos, hogy van egy multimeterem, amihez van szonda es tudok vele homersekletet merni. felraktam foni vizet, ha a vizbemartottam akkor 80-90 fokot mutatott, de ha az edeny falahoz erintettem, akkor mar csak 60-70-et, es az se volt mindegy ha az edeny aljara vagy a tetejere erintettem, mert 10 fok elteres ott is volt. igy nezve akkor a cefre aljan 100 fok is lehet, mig a cefre tetejen 80 fok? hogy lehet akkor ezt szabalyozni? tulgondolom? :D
#13 Túlgondolod.
A felforrt anyag - a gőz/pára hője az ami számít, az a forráspontja ami alapján be tudod azonosítani. A legeleje fontos amikor még pl. a metanol fog elforrni 65°C-on, hogy azt még el tudd dobni és majd csak amikor már a hasznos anyagok jönnek azt tedd el a tisztázáshoz, meg a vége, amikor már megint a nem jó dolgok jönnek le a cefréből. Azon a hőmérsékleten felül már megint el kell dobni. Kezdőnek ennyi is elég, a gőztér hőmérsékletét kell nézni.
Amikor az alkoholfokot nézed meg a végén akkor kell majd még a folyadék hőmérséklete, hogy a fokolót (fajsúlymérőt) jól használd, de ez már nem a főzés része. A pálinkafőzőkben ki van alakítva a hőmérséklet mérő és azt kell nézned.
Koszonom. Mar megy a fozes! Tartsam 80-85 fok kornyeken vagy mehet feljebb is 90-95-re?
A hot ahol merem az a rezcso ami osszekoti az ustot a hutotartallyal.
10 liter cefrebol indultam (de atpasziroztam nincs benne gyumolcshus, mert feltem hogy odaeg) majdnem 2 liter jott le eddig, es 26 fokot mutat most a fokolo (korrigalva a homerseklettel). Kb. hol tartat a folyamat? Mennyi van meg hatra mind idoben mind alszeszben kifejezve?
Val ahol azt irjak a cefrebol 1/3 alszesz lesz, mashol 1/6 irnak.
A páromat megkérdeztem, 95-98 fokig szokta a cefrét főzni, azt a hőmérsékletű részt még beleengedi. Utána a tisztázásnál már nem.
Hogy mennyi alszesz lesz belőle az a gyümölcstől, cefrétől függ, a hőmérséklet a döntő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!