Kezdőoldal » Otthon » Kert » Tényleg különleges eljárások...

Tényleg különleges eljárások szükségesek a palánta magok vetéséhez?

Figyelt kérdés

Tojástartoba ültettem, minimális földdel fedtem, spriccelem vízzel, fóliaval takarva az ablakban vannak.

2 nap után a retek már csirazik. Nagyanyaim is így csinálták, emlékeim szerint.

Most viszont böngésztem a neten és ott annyira extra dolgokat írnak. Pl sterilizált föld, döngölés, sötétben tartsuk, forralt hűtött vízzel öntözzük stb... Megijedtem kicsit, hogy nem lesz belőle semmi, hiába dolgoztunk vele.

2024. márc. 25. 10:22
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

A paradicsomot ráér átültetni amikor már 4-5 levele van. Az első kettő a sziklevél, utána jönnek a valódi levelek.

Amúgy pár joghurtos, tejfölös pohár is megteszi, ha kiszúrod az alját.

Nem kínlódás szerintem, csak sok helyet foglalnak mire ki lehet őket vinni. Gyerekeknek szerintem jó ha látják, hogy jut el egy magtól a növény oda, hogy szeditek a paradicsomot, de ha esetleg a palánták nem sikerülnek, tényleg jobb ha veszel majd pár tő kifejlett palántát :)

2024. márc. 27. 13:14
 12/14 anonim ***** válasza:

A paradicsomnak még a tejfeles pohár is kicsi, az inkább csak paprikának elég. A paradicsom akkorára megnő, mire ki lehet ültetni, hogy az esti öntözéstől másnap estig nem lesz elég annyi víz, ami a pohárba belefér, és délutánra már lekókad. Ezért én 40 centis virágládában nevelem őket, az egyszerűség kedvéért. De amúgy a negyed literes vajkrémes doboz elegendő nekik.

Vannak dolgok, amiket nem azért árulnak, mert jók valamire, hanem mert be lehet velük palizni a hozzá nem értőket. Ilyenek ezek a papírpoharak is. Mert hogy idővel átmegy rajtuk a növény gyökere, és poharastól el lehet ültetni a palántát. Ami igaz is, de addig a palánta gyökere nem érintkezik a külső talajjal, és két héttel később fog mindenfelé gyökereket fejleszteni, addig állandóan locsolgatni kell, mert így a környező talajból se tud elég vizet felvenni a belül lévő föld.

Hasonló dolog még a magszalag, ami szintén fullamatőrök átverésére szolgál. Vetéskor ugyebár az a jó módszer, amikor a magok nem mind egyforma mélységbe kerülnek, mert ami túl mélyre megy, az vagy ki se talál a felszínre soha az életben, vagy legalábbis későn fog kikelni. Ami túl sekélyre megy, az pedig kiszárad, és azt vagy túléli, vagy nem. De ha változó a mélység, akkor valamelyik majd pont jó lesz. És pont ezt a lehetőséget küszöböli ki a magszalag. Valamint még azt is, hogy a magoknak soha nem csírázik ki a 100%-a, ezért többet kell elvetni, mint amennyi növényre szükségünk van. A magszalag ezt se tudja.

2024. márc. 27. 16:06
 13/14 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek az infókat! :)
2024. márc. 27. 19:04
 14/14 anonim ***** válasza:
Ha most kezdi palántázni a paradicsomot, bőven elég a tejfeles doboz, mire ki tudja ültetni, persze én is eleve a nagyobbakra asszociáltam (nekem a vödrös joghurt/tejfel dobozokban vannak). Jövő héten április!
2024. márc. 27. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!