Az újhagyma az a fiatal vöröshagyma?
Elvileg nem.
Az újhagyma a dughagymából lesz, ami az elözö évben vetett magból lesz.
A régi vöröshagyma is kihajt, sokan azt árulják újhagyma néven, de az ízre is meg állagra is más, sokkal rostosabb, keményebb és erösebb, sokszor kesernyés ízü.
Megveszed a dughagymát amiből vöröshagymát termesztenek. Amikor szépen megnő zöldre, az az újhagyma. Ha kap elég vizet meg napfényt, akkor nyár végére lenne belőle rendes kerek vöröshagyma. Addigra a zöld része el is szárad.
Nem szoktam mérni, de szerintem 2 hónap alatt már simán szedhető mint újhagyma.
Újhagyma, vagy ahogy több felé hívják, zöldhagyma bármilyen leveles hagyma lehet (aminek a kinézete megfelelő).
Legkorábban az évelő sarjhagyma hajt ki, ezt szokták először árulni a piacokon és üzletekben. Ez nem is nevel hagymafejet, csak szárat/levelet. Ennek a magról szaporodó változata nagyon csípős, és aránylag rágós. De egyszerű szaporítani, és nagyon korán van. Egyszer elülteted, onnantól már csak ritkítani kell, meg néha esetleg szétpalántázni.
Van ennek egy olyan változata is, ami kb. ugyanez, csak nem magot hoz, hanem a magok helyén apró hagymákat (bulbiliket), ezeket lehet elduggatni. Én inkább ezt a fajtát termelem már egy ideje, mert nem csípős, sőt szezon elején, ha hűvös és esős az idő, még inkább ízetlen is, sajnos, de legalább ehető, és nem átkozom el magam mindig, mint a másik fajtával, hogy minek kínozom magam ezzel... Szerintem 2 héten belül már tudok belőle szedni, legalább saját részre.
De igen, a dughagymából is zöldhagyma (újhagyma) lesz. Egy hátránya, hogy duggatni valóból inkább aprókat szoktak árulni, és ezeknek időbe telik megnőni. Viszont ha veszel kisebb méretű vöröshagymákat (4-5 cm elég), ezekből ugyanúgy újhagymád lesz, csak hamarabb, mert a szárak, meg leginkább a gyökerek felépítéséhez használt anyag egy része már ott van tavalyról eltárolva, csak át kell strukturálni. (És nem igaz, hogy ez bármiben is rosszabb minőségű lenne... Mivel korábban, hűvösebb időben szedhetővé válik, ezért még annyira se csípős. Ami rágós és csípős és korai, az az említett sarjadékhagyma.) Hátránya a nagyobb hagymának, hogy ez már garantáltan magszárat fog fejleszteni, amit nem eszel meg elég gyorsan. De ha februárban duggatsz apró hagymát, az is jó eséllyel magszárat hoz majd, mert a hideghatás a maghozás felé irányítja a növényt. Tehát február végén csak azt duggasd el, amit zöldhagymának akarsz megenni. Amit főzőhagymának akarsz, azt elég március legvégén, vagy április legelején. (25 éve termelek piacra zöldhagymát.)
Köszönöm a válaszokat :)
Második: ez jó hír, azt hittem tovább tart.
Az említett sarjadékhagyma már mostanra megnőtt, ma délután szedtem:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!