Kezdőoldal » Otthon » Kert » Téli tárolásra darabonként...

Téli tárolásra darabonként csomagoljam az almát, vagy ne?

Figyelt kérdés
Én nem csomagoltam, de több ismerősön állítja, hogy csomagolva tovább eláll! A szavazás mellett rövid indoklásokat is szívesen elfogadok!

#gyümölcs #alma #alma tárolása
febr. 26. 08:39
A kérdező szavazást indított:
a csomagolás jobb módszer
nem kell csomagolni
6 szavazat
 1/2 anonim ***** válasza:

A csomagolásnak - légátereesztö tiszta papírba, NEM újságba! - az az elönye, hogy a gyümölcsök nem érnek össze, jobban éri öket a levegö, ezért kevésbé tudják egymást megfertözni. nem rohadnak annyira.

De nagyobb mennyiség esetén elég nagy munka mindet egyesével becsomagolni, akkor már egyszerübb egy rétegben kiteríteni öket úgy, hogy ne érjenek sehol össze, erre tenni egy vékoyn deszka-/kartonlapot és úgy a következö réteget.

febr. 26. 09:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

Még az újság is jó, ha nem fényes.

Haszna az, hogy ha száraz helyen vannak tárolva, akkor a papír biztosít egy bizonyos páratartalmat. De hát úgyis hűvös helyre vannak rakva, az pedig elég ritkán száraz annyira, hogy az káros legyen a tárolás szempontjából.

Hátránya meg az a csomagolásnak, hogy megreked benne az etilén, az pedig gyorsítja az érést, utána pedig a túlérést. Hamarabb fog kásásra, ízetlenre változni.

Valamint, azt se látod becsomagolva, ha valamelyik rothadni kezd. Pedig olyankor annak a nagy része még felhasználható, pl. süteménybe, vagy a hibás részt kivágva még enni is. Gyakran még olyan helyeken is elkezdenek rothadni, ami kívülről teljesen egészségesnek néz ki. De még ha hibás is valamilyen formában, némely évben a varasodás vagy az almamoly olyan sokat elcsúfít, hogy még a kishibásakat is elrakja az ember... Ezek többsége is eláll sokáig, de nem mind.

Én a piacról szoktam hozni ilyen kihajigált egyszer használatos rekeszt (50x30 cm körüli alapterülettel), és ebben egysorosan tárolom az almát.

[link]

Az elején hetente, később ritkábban átpakolom az egészet, és a hibásakat kiszedem. Helyigényesebb így a tárolás, de nagyon kevés az az alma, ami így 100%-ban tönkremegy, általában előbb észreveszem. És ami nem folyósodik el teljesen, az nem is tud másikat összekenni, megrontani. Egyesével csomagolva csak azt veszed észre, hogy folyik, és ráfolyt még öt másikra.

Olyan másfél mázsa almát szoktam így elrakni télre, és május közepéig kitart. Szeretjük az almás pitét is, és a kiválogatott almákból legtöbbször ez készül... (Kb. 20 Ft/kg-ba kerül nekem megtermelni.)

febr. 26. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!