Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan "állítják elő" az A1...

Hogyan "állítják elő" az A1 minősítésű vetőkrumplit?

Figyelt kérdés
Vegyünk egy konkrét krumplifajtát, pl. Bellarosa. Azt szeretném megtudni, mert hiába kerestem rá, nem találtam, pontosan lépésenként, hogyan lesz a vetőburgonya, amit viszonylag drágán árulnak? Olvastam különböző beporzásos módszerekről, de nem sokat értettem belőle. Ha valaki szaki a dologban, azt is elmagyarázhatná, hogy fejlesztenek ki egy új krumplifajtát?

#vetőburgonya #Eloállítás
febr. 18. 20:47
 1/3 anonim ***** válasza:

Linkeld már azt az oldalt, ahol írják ezt az A1-et. Én csak betegségekkel kapcsolatban láttam. De ennek nincs köze a vetőburgonyához.

A nemesítés ugyanúgy megy, mint minden más növényfajnál. Összeporoznak két fajtát, a magokat elvetik, próbálkoznak első körben mondjuk 1000-rel, aztán megnézik, hogy melyik hogy terem. Aztán ami szép és nagy termést hoz, azt éveken át különböző talajtípusokon, életkörülmények közt tesztelik. Kipróbálják, betegségekre mennyire fogékonyak. Mennyire szépek, finomak. Stb. Aztán amelyik látványosan jobb eredményt produkál, mint a kiindulási fajták, azokat a fajtákat engedélyeztetik, és - jelenleg már - levédik, hogy más ne szaporíthassa. (Korábban nem nyereségorientált magáncégek nemesítettek, hanem állami cégek, és az új fajta közkincs volt.)

febr. 19. 17:49
 2/3 A kérdező kommentje:

Valahol láttam, nem tudom, akkor legyen F1, de azt úgy tudom, hogy azt a hibrid vetőmagokra használják. Ennek nincs jelentősége.

A nemesítést nagyjából értem, de a vetőmagelőállítást nem.

febr. 19. 18:36
 3/3 anonim ***** válasza:

Az F1 az az első szaporítási fokú hibrid. (Első gyermek: Filial 1.)

Van két fix fajta, és egyik virágporával megporozzák a másik virágát. Az így kapott magokból egy egyöntetű állomány lesz, az F1-ként árult hibrid fajták esetén egy lényegesen jobb minőségű, mint az eredeti szülőfajták voltak. De ha ezekből a hibrid növényekből aztán magot szedsz, akkor már nem egyöntetű lesz az állomány, hanem egyik példány egyik ősre üt vissza, másik a másikra, vagy ezek tulajdonságai tetszőleges mértékben fognak keveredni. Lesznek jobb és rosszabb minőségű növényeid. Ezért kell az F1-es növények magját minden évben megvenni, mert utántermelni nem tudod őket.

De krumplinál ilyen nincs, mert ott nem a magot árulják.

febr. 19. 18:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!